Novice

Nazaj na novice

Začenja se teden otroka s poudarkom na igri in prostočasnih dejavnostih otrok

S prvim ponedeljkom v oktobru se tradicionalno začenja teden otroka, ki ga pripravlja Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS)

Ljubljana, 6. oktobra - S prvim ponedeljkom v oktobru se tradicionalno začenja teden otroka, ki ga pripravlja Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). V letošnjem tednu bodo v ospredju igra in prostočasne dejavnosti otrok. Te so, kot poudarjajo na zvezi, pomembne za razvedrilo otrok ter tudi za razvoj njihovih sposobnosti, pridobivanje znanj in izkušenj.

Poslanica letošnjega tedna otroka, ki ga ZPMS v začetku oktobra pripravlja vse od leta 1954, nosi naslov Za razigrano in ustvarjalno otroštvo. Predsednica ZPMS Darja Groznik v poslanici spodbuja k razmisleku, kaj se otroci najraje igrajo s prijatelji, ali je v njihovem kraju dovolj igrišč in igral ter ali je na šolah dovolj prostočasnih aktivnosti, ki so dostopne vsem.

Otroci morajo imeti svoj prosti čas, v katerem lahko raziskujejo in preizkušajo svoje sposobnosti, se učijo, razvijajo svoje sposobnosti in pridobivajo izkušnje, meni Groznikova. Ob tem poudarja, da je pravica do razvedrila in prostočasnih aktivnosti zapisana tudi v konvenciji o otrokovih pravicah, toda zelo malo obšolskih dejavnosti je brezplačnih in tako dostopnih za vse otroke.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je pred začetkom tedna otroka poudarila, da otroci ne bi smeli deliti usode svojih staršev, če ti nimajo sredstev za preživetje ali če se razvezujejo. Za prihodnost otrok je odgovorna vsa družba, zato nam ne sme biti vseeno, pravi varuhinja.

V tednu otroka društva, ki delujejo pod okriljem ZPMS, in druge organizacije po vsej Sloveniji pripravljajo nekaj sto dogodkov, namenjenih predvsem otrokom. Med njimi so glasbene in gledališke prireditve, delavnice, igre, predavanja, razstave in športne aktivnosti.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!