Novice

Nazaj na novice

Premiera lutkovne predstave GUGALNICA ZA VSE

Na Velikem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bomo v četrtek, 18. februarja 2016, ob 18. uri, premierno uprizorili delo slovenske avtorice Anje Štefan GUGALNICA ZA VSE, v režiji Ajde Valcl in likovni podobi Jasne Vastl.

Na Velikem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bomo v četrtek, 18. februarja 2016, ob 18. uri, premierno uprizorili delo slovenske avtorice Anje Štefan GUGALNICA ZA VSE, v režiji Ajde Valcl in likovni podobi Jasne Vastl.

Gugalnica za vse je odrska adaptacija živalske pravljice priljubljene pisateljice, pravljičarke in pesnice Anje Štefan. Pravljica je najprej zaživela med knjižnimi platnicami v zbirki Gugalnica za vse, ki je leta 2014 prejela priznanje zlata hruška in nominacijo za nagrado večernica.Dramatizacija pravljice ohrani osnovno zgodbo in nastopajoče like, Zajčka, Polha, Jazbeca, Mravljico, Lisico in Volka, ter značilni poetično izpiljeni jezik Anje Štefan. Jasna Vastl, avtorica likovne podobe predstave, gozd abstrahira in s tem ponudi tudi različne možnosti animacije. Namizne mimične lutke, ki asociirajo na otrokom tako ljube plišaste igrače, se razlikujejo na vizualni ravni in po načinu animacije; zvito Lisico je na primer mogoče animirati tudi na telesu. Temeljni uprizoritveni fokus predstavlja gugalnica in različni načini guganja. Ti so odvisni od karakternih in fizičnih posebnosti likov ter tako še dodatno podkrepijo osnovno dramaturško gonilo predstave – neskočno veselje guganja ter napor (in dolgčas) potiskanja.

Glavni junak lutkovne predstave je Zajček, ki – čisto sam – s trdim delom naredi gugalnico. Ker je prijazen, dovoli, da se na gugalnici gugajo tudi ostale živali, če le pristanejo na preprosto pravilo: "Kdor se hoče gugati, najprej potiska." Vse gre kot po maslu, dokler se na gugalnici na znajde Lisica, za njo pa iz gozda prilomasti še Volk. Za koga bo na koncu gugalnica?

Navezava na žlahtno tradicijo basni in na živali s človeškimi lastnostmi nas v Gugalnici za vse prestavi v gozd, kjer s pomočjo gozdnih prebivalcev znova premislimo o nujnosti sprejemanja drugačnosti, medsebojne pomoči in solidarnosti.

Zbirka pravljic Anje Štefan Gugalnica za vse je "skrajno izčiščena, v zaključnih vrsticah pa bomo praviloma našli simpatične obrate in/ali drobne modrosti. V besedilih bomo našli tudi veliko dialoga, kar jih dela še posebej zračne, žive in živahne, predvsem pa velja izpostaviti avtoričin (dobro znani) občutek za ritem in rimo – stavki oziroma kar celi odstavki pogosto še posebej ubrano zazvenijo ...” Gaja Kos, Sodobnost

Anja ŠtefanGUGALNICA ZA VSELutkovna predstava za otroke od 3. leta dalje

Režiserka: Ajda ValclAvtorici dramatizacije: Anja Štefan, Simona HamerAvtorica likovne podobe: Jasna VastlDramaturginja: Simona HamerAvtor glasbe: Saša LušičOblikovalec svetlobe: Igor RemetaLektorica: Metka DamjanAsistent režiserke: Sebastjan StaričAsistentka režiserke (študijsko): Sara Lucu Svetovalec: Brane Vižintin

Igrajo: Iztok Lužar, Miha Arh, Polonca Kores, Ana Hribar, Sebastjan Starič k. g.

Producentka: Ana Rokvić PinteričVodja predstave in oblikovalec zvoka: Aleš ErjavecLučno vodstvo: Danilo KorelecScensk tehnik: Alojz MilošičIzdelava lutk, scene in kostumov: Zoran Srdić, Žiga Lebar, Sandra Birjukov, Iztok Bobić, Mitja Ritmanič, Gabi Bodlaj, Polona Černe, Marjeta Valjavec, Uroš Mehle, s. p.

Anja Štefan (1969) sodi med najbolj prepoznavne slovenske avtorje za otroke. Pisateljica, pesnica, pripovedovalka in raziskovalka pristnega slovenskega pripovednega izročila je izdala vrsto slikanic, dobro pa jo poznajo tudi obiskovalci Lutkovnega gledališča Ljubljana. Štiri črne mravljice in Bobek in barčica sodita med najbolj popularne predstave v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Je dobitnica več zlatih hrušk, ki jih podeljuje Mestna knjižnica Ljubljana, med drugim leta 2014 za knjigo Gugalnica za vse (Mladinska knjiga, 2013) kot najboljšo slovensko mladinsko izvirno leposlovno knjigo. Gugalnica za vse je bila istega leta tudi med petimi finalisti za najboljše otroško in mladinsko leposlovno delo za nagrado večernica. Za slikanico Kotiček na koncu sveta in za pravljico Melje, melje, mlinček je leta 2001 in 2007 prejela Levstikovo nagrado, ki jo Mladinska knjiga podeljuje za dosežke na področju otroške in mladinske književnosti. Knjiga Sto ugank (Mladinska knjiga, 2006) je bila nagrajena z nagrado za izvirno slovensko slikanico in nagrado Ljubljana bere, s katero so nagradili tudi pravljico Lonček na pike (Mladinska knjiga, 2008). Anja Štefan je pobudnica in soustvarjalka pripovedovalskega festivala Pravljice danes, njene priljubljene junake lahko najdete tudi v Cicibanu in Cicidoju ali v čisto sveži zbirki pravljic, pesmic in ugank Svet je kakor ringaraja (Mladinska knjiga, 2015).

Režiserka Ajda Valcl (1981), diplomantka AGRFT, sodi v generacijo mlajših, vendar že uveljavljenih režiserjev, ki s svojim delom pomembno zaznamujejo slovenski gledališki prostor. Podpisala se je že pod deset gledaliških režij; med drugim je delala v SNG Drama Ljubljana (Samuel Beckett, Gledališka skica II/ Igra, Oscar Wilde/John von Düffel, Slika Doriana Graya, Vesna Hauschild, Inventura), SNG Nova Gorica (Simona Hamer/Ajda Valcl, Zajtrk, Tom Stoppard, Po Magrittu) in SLG Celje (M. Riml, Dokler naju seks ne loči). Za predstavo v Lutkovnem gledališču Ljubljana Emil in detektivi je leta 2015 prejela nagradi za najboljšo predstavo festivala Zlata paličica in Pikinega festivala v Velenju, njen zadnji projekt Snofor pa je nastal v letošnji sezoni BiTeatra, projekta mladih gledaliških ustvarjalcev. Gugalnica za vse ni njena prva lutkovna režija, saj je v Lutkovnem gledališču Maribor režirala predstavi Ringaraja in Pedenjped. Za njo je več kot deset radijskih režij, dve sta bili uvrščeni tudi v tekmovalni program mednarodnega festivala Prix Nova.

Scenografka, kostumografka in oblikovalka lutk Jasna Vastl (1971) je diplomirala iz vizualnih komunikacij na ALU in magistrirala iz scenografije in kostumografije na AGRFT. Od leta 2010 na AGRFT predava predmet scenografija – prostori igre. Sodeluje z večino slovenskih gledališč, ustvarjala pa je tudi v tujini (v Srbiji, Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem). V LGL je sodelovala pri predstavah Erich Kastner, Emil in detektivi, Feri Lainšček, Mišek Miško in Belamiška, Astrid Lindgren, Bratec in Kljukec s strehe, Andreja Inkret, Joža. Med drugim je avtorica celostnih vizualnih podob (scenografije in kostuografije) v dramskih predstavah Milan Jesih, Grenki sadeži pravice, SNG Nova Gorica, David Gieselmann, Golobi, MGL Ljubljana, Tena Štivičić, Sedam dana u Zagrebu, Zagrebačko kazalište mladih, Dragica Potočnjak, Za naše mlade dame, MGL Ljubljana, J. Fosse, Punca na zofi, SLG Celje, Milan Tomašik, Within/Znotraj, Plesni teater Ljubljana, ter dobitnica številnih nagrad. Deset predstav, v katerih je sodelovala, je prejelo nagrade za predstave v celoti ali likovne podobe v njih.

Vabimo vas, da se premiere udeležite. Svojo prisotnost potrdite z odgovorom na to sporočilo.

Lep pozdrav,

Petra ŠkoficOdnosi z javnostmiLutkovno gledališče LjubljanaTel. 01 548 4543, 041 691 102

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!