Novice

Nazaj na novice

Ogrevanje pred Fabulo

Festival literature sveta – Fabula 2016 (letošnji fokus je posvečen Prišlekom) svoje zveste obiskovalce v trinajsti ediciji pričakuje med 27. februarjem in 7. marcem Pedfestivalsko dogajanje je že v polnem teku.

Ogrevanje pred Fabulo

Ljubljana, 12. 2. 2016 - Festival literature sveta – Fabula 2016 (letošnji fokus je posvečen Prišlekom) svoje zveste obiskovalce v trinajsti ediciji pričakuje med 27. februarjem in 7. marcem. Pedfestivalsko dogajanje je že v polnem teku.

Prozni mnogoboji, na katerih lahko vsakdo predstavi svojo kratko zgodbo in se poteguje za nastop v velikem finalu in nagrado 800€ so se že odvili v Kranju in v Solkanu, bralce svojih zgodb pa še pričakujemo v Ljubljani (23.2. ob 19.00, Pritličje), v Mariboru (25.2. ob 19.00, Klub KGB) in v Krškem (26.2., ob 19.00, MC Krško). Veliki finale bo dan po uradnem začetku Fabule, 28. 2., ob 20.00 v ljubljanski Kavarni Moderna (Moderna galerija).

Fabulo napovedujejo tudi februarski dogodki iz sklopa Fabula pred Fabulo, ki so letos vsi vezani na festivalski fokus. V četrtek, 18. 2., ob 18:00, se bosta v Mariboru v Salonu uporabnih umetnosti pogovarjala Vesna Milek in Nino Flisar na temo Kjer pišem, sem doma, v četrtek, 25. 2., ob 19:00 pa bosta v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu gostovala Ervin Hladnik Milharčič in Marija Zidar, ustvarjalca dokumentarnega filma Tihotapci identitete.Pogovoru bo sledil predpremierni ogled filma.

Že od ponedeljka, 15. 2. naprej bo mogoče v knjigarnah po Sloveniji po dostopni ceni 10 € kupiti festivalske žepnice. V zbirki Žepna Beletrina so letos izšla tri dela: Raj izgubljeni nizozemskega kandidata za nobelovo nagrado Ceesa Nootebooma, Zvok stvari, ki padajo kolumbijskega avtorja Juana Gabriela Vásqueza in Aleja Viktorja Bubnja srbskega novinarja in kolumnista Teofila Pančića. Roman Grešniki in sanjači otvoritvenega gosta, nemškega avtorja Matthiasa Göritza, izide pri založbi Litera, Sjonovi noveli Modra lisica ter Deček, ki ga ni bilo (islandski avtor bo zaključni gost festivala) pa pri Cankarjevi založbi. Oba romana bosta na voljo ob začetku festivala.

Slovenska avtorica letošnje Fabule bo ilustratorka Samira Kentrić, ki bo predstavila svoj novi roman v sliki Pismo Adni, namenjen starejšim najstnikom. Roman, ki se prav tako navezuje na fokus festivala Prišleki, je izšel v sklopu festivalske podznamke Mlade fabula (cena: 10€). V Pod vodstvom Samire Kentrić in Leonore Flis na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo že poteka delavnica ustvarjanja stripa, na kateri poleg srednješolcev nekaterih ljubljanskih srednjih šol sodelujejo tudi mladostniki, ki so trenutno nastanjeni v Azilnem domu Ljubljana. Ob koncu delavnice bodo mladi zmagovalni strip, pod mentorstvom grafitarja Jurija Lozića (Kolektiv ZEK) narisali na javno površino v

centru Ljubljane (Trnovski pristan), kjer bo na ogled mimoidočim.

Med letošnjimi festivalskimi gosti poleg osrednjih literarnih izpostavljamo še goste festivalskega fokusa, med njimi bo, prvič v Sloveniji, francoski filozof Jean-Claude Milner, pa Igor Štiks, Srećko Horvat, Peter Vermeersch, Alenka Zupančič in teofil Pančić. Dogodke festivalskega fokusa si oglejte tukaj: http://www.festival-fabula.org/2016/program/fokus-prisleki

Več o programu in gostujočih avtorjih je na voljo na uradni spetni strani festivala: www.festival-fabula.org/2016/

Vstop je brezplačen za vse dogodke, razen za projekciji filmov v Slovenski kinoteki (omejeno število brezplačnih vstopnic bo na voljo v knjigarni Beletrina) ter za dogodek Barbari pred vrati v Klubu CD (vstopnina znaša 5 €). Brezplačne vstopnice za dogodke v Cankarjevem domu je mogoče prevzeti v Informacijskem središču Cankarjevega doma v pasaži Maximarketa ali v Knjigarni Beletrina naNovem trgu 2 od 18. 2. 2015 naprej.

Prijazno vabljeni na Fabulo 2016!

Dodatne informacije:

Tina Deu

Beletrina Academic Press

Borštnikov trg 2, 1000 Ljubljana

Tel.: +3861/ 200 37 17

GSM: +386 40 123 245

tina.deu@zalozba.org

www.beletrina.si

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!