Novice

Nazaj na novice

Povsem nov svet: Opel GT Concept z vizionarsko notranjostjo

Ta sanjski avto osupne s svojimi zunanjimi in notranjimi odlikami: Opel GT Concept je s prvinskimi in obenem dih jemajočimi potezami prikaz priljubljenega športnega avtomobila prihodnosti. Izjemni kupe se bo svetovni javnosti predstavil na Mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi (od 3. do 13. marca).

18. februar 2016

Povsem nov svet: Opel GT Concept z vizionarsko notranjostjo

· Osrednja tematika: simbioza človeka in stroja z digitalnimi povezavami

· Čista eleganca in športne poteze: kiparsko oblikovanje z dovršenimi podrobnostmi

· Brez gumbov: upravljanje samo s sledilno ploščico in glasom

· Umetna inteligenca: sistem HMI se sam uči in prepoznava voznikove prednostne izbire

Rüsselsheim. Ta sanjski avto osupne s svojimi zunanjimi in notranjimi odlikami: Opel GT Concept je s prvinskimi in obenem dih jemajočimi potezami prikaz priljubljenega športnega avtomobila prihodnosti. Izjemni kupe se bo svetovni javnosti predstavil na Mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi (od 3. do 13. marca). Prvi vtis bo na obiskovalce naredil s svojo izklesano obliko. Nato si bodo brez težav predstavljali, kako z mišičastim športnikom zapustijo mesto ter osvojijo katerega od gorskih prelazov in pri tem uživajo v dinamični vožnji skozi vsako serpentino. Osupljivo zunanjost nadgrajuje notranjost, v kateri so Oplovi oblikovalci poskrbeli za popolno združitev značilnih potez športnega kupeja in futurističnih rešitev uporabniškega vmesnika. GT Concept z vsako podrobnostjo odraža čisti užitek vznemirljive vožnje. Športna sedeža se prilegata kot po meri narejena obleka, volanski obroč in stopalke je možno električno nastaviti do milimetra natančno, obloga vrat je obenem prijeten naslon za roke, barve in oblike ustvarjajo popoln občutek prostornosti, nebo nad panoramsko streho pa potuje skupaj z nami. Človek in stroj postaneta eno.

Brez motenj sta lahko voznik in sovoznik vedno osredotočena na bistveno. Notranjost je prav tako prvinska kot zunanjost. Armaturna plošča modela GT Concept je iz brušenega aluminija, vizualno poudarja lahkotno konstrukcijo (skupna masa vozila znaša manj kot 1000 kilogramov) in daje občutek, kot da lebdi pred voznikom in sovoznikom. Strukturno povezuje vitka stebrička A vetrobranskega stekla – in struktura postane skulptura. Oplova oblikovalska filozofija “kiparska umetnost z nemško natančnostjo” prežema celotno notranjost. Tako kot pozornost do podrobnosti: v zunanji prezračevalni šobi iz aluminija s poliranim emblemom GT sta vgrajena okrogla zaslona. Zaslona prikazujeta okolico vozila in nadomeščata zunanji vzvratni ogledali. Tudi sijajno rdeča avtomata varnostnih pasov sta prava umetnina in povzemata oblikovanje rdečih prednjih pnevmatik. Poseben poklon legendarnemu modelu Opel GT iz šestdesetih in sedemdesetih let 20. stoletja je volanski obroč z oblikovanjem krakov.

Pravi kolega: GT Concept predvidi vsako voznikovo željo

V notranjosti boste zaman iskali gumbe in tipke. Ta športni avto upravljate izključno z glasom in v sredini nameščeno sledilno ploščico. Strokovnjaki so tovrstno zasnovo nadzora poimenovali vmesnik med človekom in strojem (Human Machine Interface – HMI). Oplov GT Concept je opremljen z revolucionarnim prilagodljivim sistemom, ki najprej spoznava voznika in se prilagaja njegovim željam. Na ta način se avto prilagodi vozniku in ne obratno. Rezultat je dialog, med katerim avto odgovarja s prijetnim glasom in lahko na primer izbere ustrezno glasbo, pot ali temperaturo v skladu s trenutno situacijo. Oplov HMI je kot prijatelj na sovoznikovem sedežu – preprosto ve, ali bi raje poslušali hip-hop ali kaj bolj umirjenega. Da lahko spontano zagotovi ustrezno podporo, si programska oprema zapomni vsak ukaz, vsak dotik volana in vsako nastavitev iz dneva v dan in iz meseca v mesec. Podoben pristop že poznamo iz samodejnega učenja prilagodljivega avtomatskega menjalnika: s športnim ali varčnim prestavljanjem se prilagaja slogu posameznega voznika. Prilagodljivi HMI odlikuje celosten pristop, ki kaže, da je upravljanje vozil iz znanstveno-fantastičnih filmov čedalje bliže uresničitvi.

Opel GT Concept odraža vzdušje tudi z instrumenti. Če je za voznikom naporen dan in želi brez govorjenja prebrskati menije, lahko uporabi okroglo sledilno ploščico v sredinski konzoli, ki omogoča preprosto upravljanje vseh funkcij. Dva okrogla instrumenta dajeta občutek klasike, a sta dejansko projekcijski površini z možnostjo osvetlitve v različnih barvah in tridimenzionalnega prikaza pestre palete informacij – sistem je leta 2013 prvič prikazala Opel Monza Concept, zdaj pa je dodatno izpopolnjen. Število vrtljajev motorja in hitrost vozila sta vedno pregledno prikazana z levim instrumentom, informacije na desnem instrumentu pa lahko voznik individualno prilagaja.

Pri službeni vožnji je lahko GT Concept stalno povezan s pisarno ali stranko, desni instrument pa kaže intuitivne grafične navigacijske napotke brez številčnih vrednosti; ko se začne muditi, lahko prikaže porabo. Spremembo razpoloženja ob zaključku delovnega dne, ko si voznik zaželi hitre vožnje skozi ovinke, odraža tudi optimalna prilagoditev dušilne lopute, menjalnika in nadzora motorja, desni instrument pa lahko prikaže silo G pri pospeševanju.

Avto lahko tudi povzdigne glas in opozori voznika: “Previdno! Za nama je motocikel!” GT Concept vedno budno spremlja dogajanje v prometu in se ne prilagaja le voznikovemu okusu in razpoloženju, temveč tudi zunanjim pogojem, da zagotovi večjo varnost. Za prikaz dogajanja za vozilom in v njegovi okolici GT Concept namesto zunanjih vzvratnih ogledal uporablja kameri, nameščeni za prednjima blatnikoma. Sliko prenaša na okrogla zaslona levo in desno od voznika ter na velik osrednji zaslon, ki prikazuje vse želene informacije. Prilagodljivi Oplov HMI je več kot samo dober prijatelj – v bistvu vas v avtu spremlja kot dodatni angel varuh.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!