Novice

Nazaj na novice

Premiera lutkovne znanstvene fantastike MISIJA X

na Šentjakobskem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bomo v četrtek, 24. marca 2016, ob 18. uri, premierno uprizorili lutkovno znanstveno fantastiko za otroke od 6. leta dalje MISIJA X, češkega režiserja Jiříja Havelke.

Spoštovani,

na Šentjakobskem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bomo v četrtek, 24. marca 2016, ob 18. uri, premierno uprizorili lutkovno znanstveno fantastiko za otroke od 6. leta dalje MISIJAX, češkega režiserja Jiříja Havelke.

Pošiljam vam podatke o predstavi in fotografije Urške Boljkovac ter vas vabim, da si predstavo ogledate. Za novinarje smo rezervirali brezplačne vstopnice, prosim pa vas, da mi svojo udeležbo potrdite na moj elektronski naslov.

Lep pozdrav,

Petra Škofic

Odnosi z javnostmiLutkovno gledališče LjubljanaTel. 01 548 4543, 041 691 102

Jiří Havelka, Marek Zákostelecký, Tomsa Legierski

MISIJA X

Režiser: Jiří HavelkaAvtor likovne zasnove: Marek ZákosteleckýAsistent režiserja in svetovelc za odrski gib: Tomsa LegierskiAvtor glasbe: Milko LazarOblikovalec svetlobe: Jiří Havelka

Igrajo: Martina Maurič Lazar, Gašper Malnar, Jure Lajovic


Predstavljajte si, da imate skrivnostno misijo. Zelo pomembno nalogo. Edini, ki jo lahko izpolni, ste prav vi. To je zelo zahtevna misija. Zaradi nje ste poslani na oddaljeni planet v neskončnem vesolju. Letite skozi kozmos, mimo zvezd, srečujete planete in se izogibate črnim luknjam. Končno dosežete orbito in odložijo vas na površju neznanega planeta. Vaša misija se začenja. A tu nastane težava. Misija je tako skrivnostna, da niti sami ne veste, kaj natančno je vaša naloga. Kje začeti? Kje nadaljevati? In kje jo končati? Kaj je cilj? Kaj je v resnici cilj? To je Misija X.

Jiří Havelka (1980) je češki režiser, igralec in dramatik, diplomant Praške akademije uprizoritvenih umetnosti. Velja zaenega nabolj markantnih čeških gledaliških režiserjev. Je predstojnik Katedre za alternativno in lutkovno gledališče na Akademiji za gledališče DAMU v Pragi.

Pri svojem delu v gledališču se je že od samega začetka najbolj osredotočal na skupinsko improvizacijo, iz katere je izluščil metodo za ustvarjanje izvirnih avtorskih produkcij. Ustvarja odrska dela na stičišču tradicionalnega, alternativnega in celo fizičnega gledališča. Leta 2007 je v Gledališču v Dejvicah (Dejvické divadlo) uprizoril igro Črna luknja (Černá díra), ki jo je ustvaril z nenehnim ponavljanjem ene same banalne situacije. Predstava je delila prvo mesto v letnem izboru za najboljšo produkcijo leta. Naslednje leto je Jiří Havelka na oder postavil Einsteinovo teorijo relativnosti v predstavi Ogroženi Indijanec ([Indián v ohrožení). Istega leta je prejel prestižno nagrado Alfreda Radoka v kategoriji Nadarjena oseba leta. Havelka je prav tako režiral nekaj mednarodnih produkcij, denimo, češko-nemško produkcijo EXIT 89 in češko-britansko produkcijo Here I Am Human (2010), ki jo je uprizoril z glasbeno skupino The Tiger Lilies. Obe predstavi sta bili uprizorjeni v gledališču Archa v Pragi. V obdobju med letoma 2001-2006 je sodeloval v češko-kanadski gledališki korodukciji Prague-Toronto-Manitoulin Theatre Project, v kateri so se zbrali študenti in profesorji iz Praške akademije uprizoritvenih umetnosti, študentje s Katedre za dramski program na Univerzi Scarborough v Torontu ter igralci iz Prvega nacionalnega gledališča De-ba-jeh-mu-jig z ontarijskega otoka Manitoulin.

V svojih predstavah Jiří Havelka nenehno raziskuje možnosti ustvarjanja znotraj gledališkega časa in prostora ter iluzij, ki se ustvarjajo na odru. Prav tako pa poudarja edinstvenost gledališča kot sredstva za neposredno komunikacijo. Prizadeva si, da bi našel novo vlogo gledališča v dobi virtualnih medijev, ki pa se mu razkriva predvsem v moči domišljije, ali še bolj v ustvarjalno-metaforičnih sposobnostih samih gledalcev. S svojimi produkcijami se je predstavil na festivalih v Avstriji, Nemčiji, na Irskem, Poljskem in Slovaškem. Ob festivalih Havelka pogosto prireja tudi delavnice, na katerih slušateljem poskuša približati bistvene prvine gledališkega izražanja. Leta 2011 je doktoriral z disertacijo Freezing Fresh Fruit in postal vodja Katedre za alternativno in lutkovno gledališče na Akademiji DAMU.

Leta 2013 je za gledališče DRAK režiral predstavo za otroke Zadnji trik Georgesa Mélièsa/Poslední trik Georgese Mélièse, ki se uvršča v programe najeminentnejših lutkovnih festivalov (leta 2014 smo si predstavo lahko ogledali na festivalu LUTKE) in je dobitnica mnogih nagrad. Leta 2014 je predstava postala tudi češka predstava leta. Havelka je tudi član in režiser plesnega gledališča VerTeDance. Njihova zadnja predstava Correction/Korekce je postala češka plesna predstava leta 2014, leta 2015 je prejela nagrado Herald Angel na festivalu Fringe v Edinburgu in nagrado občinstva na festivalu Be v Birminghamu.

Jiří Havelka občasno igra tudi v filmih in čeških televizijskih nanizankah.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!