Novice

Nazaj na novice

Nobelova nagrada za mir letos Malali Jusafzaj in Kailashiju Satyarthiju

Nobelova nagrada za mir gre letos v roke Pakistanki Malali Jusafzaj in Indijcu Kailashiju Satyarthiju, je danes sporočil odbor za Nobelove nagrade v Oslu. Oba bosta prestižno nagrado prejela za svoj boj proti zatiranju otrok in mladine ter za pravico otrok do izobrazbe.

Nobelova nagrada za mir gre letos v roke Pakistanki Malali Jusafzaj in Indijcu Kailashiju Satyarthiju, je danes sporočil odbor za Nobelove nagrade v Oslu. Oba bosta prestižno nagrado prejela za svoj boj proti zatiranju otrok in mladine ter za pravico otrok do izobrazbe.

Satyarthi, ki sledi Gandhijevi tradiciji, je pokazal velik osebni pogum in na miren način vodil številne proteste v različnih oblikah ter demonstracije, ki so opozarjali na veliko izkoriščanje otrok na račun finančnega dobička. Hkrati je prispeval k razvoju pomembnih mednarodnih konvencij za pravice otrok, so ob razglasitvi letošnjih dobitnikov poudarili v Oslu.

Malala Jusafzaj se je kljub svoji mladosti že nekaj let borila za pravico deklet do izobrazbe in s svojim primerom pokazala, da lahko že otroci in mladi prispevajo svoj delež k izboljšanju lastnega položaja. In to je počela v najbolj nevarnih okoliščinah, je v sporočilu za javnost zapisal odbor za Nobelove nagrade. Ob tem so dodali, da je s svojo junaško borbo postala vodilna zagovornica pravic deklet do izobrazbe.

Odbor za Nobelove nagrade je ob tem še izpostavil, da gre letošnja nagrada v roke hindujcu in muslimanki, Indijcu in Pakistanki, ki se skupaj borita za izobraževanje in proti ekstremizmu.

V Oslu so ob tem še zapisali, da otroci morajo hoditi v šole in se jih ne sme izkoriščati v imenu finančnega dobička. V revnih državah je 60 odstotkov prebivalstva mlajšega od 25 let. Spoštovanje pravic otrok in mladih je prvi pogoj za miren razvoj sveta. Kršitve pravic otrok, še posebej na območjih konfliktov, pa vodijo v prenos nasilja iz generacije v generacijo, so opozorili v Oslu. Ob tem so navedli, da je po svetu 168 milijonov otrok, ki so prisiljeni delati. Leta 2000 je bila ta številka večja za 78 milijonov, tako da se je svet približal cilju, da izkorenini otroško delo.

Boj proti zatiranju in za pravice otrok in najstnikov prispeva k viziji "bratstva med narodi", ki ga je Alfred Nobel omenil v svoji oporoki kot enega od kriterijev za Nobelovo nagrado za mir, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Nobelovo nagrado za mir, ki jo spremlja denarna nagrada v vrednosti osem milijonov švedskih kron (okoli 847.000 evrov), bodo podelili 10. decembra v Oslu, na dan obletnice smrti ustanovitelja nagrade in izumitelja dinamita Nobela.

Letos so zabeležili rekordnih 278 nominacij za nagrado.

Lanska Nobelova nagrada za mir je šla Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW).

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!