Novice

Nazaj na novice

Begunska politika – Dunaj objavil jasno strategijo

Mesto Dunaj je v torek, 5. aprila 2016, uradno predstavilo strategijo „Dunajska pot begunske politike“. Ta temelji na integraciji okoli 21.200 beguncev s t.i. „izobraževalno knjižico za begunce". Morebitne probleme želijo še naprej jasno deifinirati in udejaniti konkretne rešitve.

Ljubljana, Dunaj, 08.04.2016

Begunska politika – Dunaj objavil jasno strategijo

Mesto Dunaj je v torek, 5. aprila 2016, uradno predstavilo strategijo „Dunajska pot begunske politike“. Ta temelji na integraciji okoli 21.200 beguncev s t.i. „izobraževalno knjižico za begunce". Morebitne probleme želijo še naprej jasno deifinirati in udejaniti konkretne rešitve.

Od septembra 2015 je okoli 300.000 oseb potovalo skozi Dunaj, v kriznih centrih pa so zabeležili 1.040.000 nočitev. Okoli 21.100 beguncev je v avstrijskem glavnem mestu trenutno vključenih v program osnovne oskrbe.

Ustrezna obravnava in pomoč za tako veliko število ljudi zahteva jasna določila in brezhibno organizacijo. Mesto že od začetka prihodov stavi na „integracijo od prvega dne“ kot tudi na „principe kot so spoštovanje, obzirnost in solidarnost“ je povedal župan mesta Dunaj Michael Häupl. Avstrijska prestolnica je zato sledila „konkretnemu načrtu“, ki predvideva predvsem orientacijo po mestu, hitro usvojitev nemškega jezika in vključitev na trg dela z možnostjo dodatnega izobraževanja .

Konkretni ukrepi, ki so jih sprejeli, so naslednji:

1. Po vključitvi v proces pridobivanja azila so begunci v okviru „začetnega dunajskega programa“ povabljeni na prvi individualno prilagojen razgovor – pribl. enourni informativni pogovor je beguncem na voljo v kar 24 jezikih. Tukaj prejmejo „izobraževalno knjižico“ in „jezikovne bone“, ki jih lahko vnovčijo v sodelujočih ustanovah.

2. Sledi dodelitev „informacijskih modulov“ v maternih jezikih, kjer prosilci spoznavajo izobraževalni, zdravstveni, stanovanjski in socialni sistem ter način življenja na Dunaju.

3. Po uspešno opravljenih modulih je na voljo svetovanje o možnostih izobraževanja, potrditev jezikovnih in drugih kompetenc ter napotitev na ustrezne tečaje nemščine in druga izobraževanja.

4. Udeležba na zgoraj omenjenih dejavnostih je obvezna in je hkrati pogoj za pridobitev mesečne vozovnice za dunajski javni promet.

5. S pomočjo „izobraževalnih knjižic“ je omogočeno redno spremljanje napredka integracije.

6. Po odobritvi azila priseljenci Avstrijskemu zavodu za zaposlovanje (AMS) predložijo „izobraževalno knjižico“, kjer so zabeležene vse dotedanje stopnje izobraževanja vsakega posameznika.

Z 116,97 odstotki Dunaj presega avstrijske kvote za sprejem prosilcev za azil. Nastanjeni so v vseh 23 okrožjih mesta. 46 odstotkov vseh ljudi, ki so vljučeni v program osnovne oskrbe, živi v organiziranih ustanovah. Število organiziranih nastanitev za pomoči potrebne so kar štirikrat povečali - na okoli 11.000, med njimi je okoli 700 mest namenjenih mladoletnim beguncem brez spremstva. Trenutno se na Dunaju v sklopu obveznega osnovnega šolanja izobražuje 1.961 otrok, v sklopu srednješolskega izobraževanja pa 328 mladih.

Foto 1: Pomoč beguncem © Gökmen/PID

Foto 2: Delovna praksa za mlade begunce šoli © Stadtschulrat Wien/Martin Votava

Ana Mravlje

Predstavnica za medije

TR3/Trg republike 3, 1000 Ljubljana

M: +386 41 275 210

E: mravlje@eurocomm.at

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!