Novice

Nazaj na novice

NI LUČI? NI PROBLEMA! AVTONOMNO RAZISKOVALNO VOZILO FORD FUSION S TEHNOLOGIJO LIDAR VIDI TUDI V TEMI

Pred kratkim je pod krinko noči Fordovo avtonomno raziskovalno vozilo Fusion Hybrid brez vključenih žarometov vozilo po osamljenih puščavskih cestah in opravilo nalogo, ki bi bila za človeškega voznika izjemno tvegana.

Pred kratkim je pod krinko noči Fordovo avtonomno raziskovalno vozilo Fusion Hybrid brez vključenih žarometov vozilo po osamljenih puščavskih cestah in opravilo nalogo, ki bi bila za človeškega voznika izjemno tvegana.

Vožnja v popolni temi Fordovega poligona v Arizoni pomeni naslednji korak na Fordovi poti razvoja povsem avtonomnih vozil za uporabnike po vsem svetu. Poseben pomen tega dosežka je dokaz, da Fordova tipala LiDAR – v sodelovanju s programsko opremo navideznega voznika vozila – tudi brez kamer, ki so odvisne od svetlobe, zagotavljajo brezhibno usmerjanje vozila po ovinkastih cestah. Čeprav je zagotovo idealna kombinacija vseh treh vrst tipal – radarja, kamer in tipal LiDAR –, lahko zadnja na cestah brez semaforjev delujejo neodvisno.

Po podatkih državne agencije za varnost v prometu na ameriških avtocestah je število nezgod uporabnikov osebnih vozil v nočnem času približno trikrat večje kot podnevi.

“Tipala LiDAR imajo zaslugo, da testna vozila niso odvisna od sončnega vremena ali kamer, ki zaznavajo bele cestne oznake na asfaltu,” je povedal Jim McBride, Fordov tehnični vodja za področje avtonomnih vozil. “Tipala LiDAR avtonomnim vozilom dejansko omogočajo, da ponoči vozijo enako uspešno kot podnevi.”

Fordova avtonomna vozila za nočno usmerjanje uporabljajo 3D-zemljevide visoke ločljivosti, ki so opremljeni z informacijami o cesti, cestnih oznakah, geografiji, topografiji in značilnostih, kot so prometni znaki, zgradbe in drevesa. Vozilo uporablja pulze tipala LiDAR, da v realnem času ugotavlja svoj položaj na zemljevidu. Dodatni podatki radarja se zlijejo\" s podatki tipal LiDAR, da avtonomnemu vozilu zagotovijo popolno zmogljivost zaznavanja.

Za puščavski preizkus so Fordovi inženirji, opremljeni z očali za nočno opazovanje, spremljali Fusiona tako v vozilu kot zunaj njega. Posebna očala so jim omogočala, da so se prepričali o ustreznem delovanju tipal LiDAR, saj so lahko videli polje infrardečih radarskih žarkov ob vozilu, ki je zapeljalo mimo njih. Tipala LiDAR sprožijo 2,8 milijona laserskih pulzov na sekundo, da natančno skenirajo okolico.

“V vozilu sem lahko čutil, da se premika, a ko sem pogledal skozi okno, sem videl samo temo,” je dogodek opisal Wayne Williams, znanstvenik in inženir Fordovega raziskovalnega programa. “Med vožnjo na zadnjem sedežu sem premikanje vozila v realnem času spremljal s pomočjo računalniškega nadzora. Na še tako ovinkastih cestah je natančno ohranjalo pravo smer.”

Po več kotdesetletju Fordovega raziskovanja avtonomnih vozilje družba odločena doseči popolno avtonomnost vožnje, kot jo določajomednarodna pravila SAE ravni 4in pri kateri vozniku ni treba posegati v vožnjo in prevzeti nadzora nad vozilom.

Letos bo Ford potrojil svojo floto razvojnih avtonomnih vozil – na cestah v Kaliforniji, Arizoni in Michiganu bodo preizkušali približno 30 štirivratnih avtonomnih modelov Fusion Hybrid.

Ti razvojni koraki so ključni elementi načrtaFordove pametne mobilnosti, s katerim bo družba dosegla naslednjo raven pri povezavah, mobilnosti, avtonomnih vozilih, uporabniški izkušnji ter pri uporabi in analizi podatkov.

B-roll:https://youtu.be/Isj5uUiwi2M

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!