Novice

Nazaj na novice

FORD MUSTANG JE NAJBOLJE PRODAJANI ŠPORTNI KUPE V SVETOVNEM MERILU

V prvem letu, kar je na voljo po vsem svetu, je Fordu Mustangu uspelo postati globalno najbolje prodajani športni kupe. Povpraševanje po legendarnem avtu še naprej raste.

V prvem letu, kar je na voljo po vsem svetu, je Fordu Mustangu uspelo postati globalno najbolje prodajani športni kupe. Povpraševanje po legendarnem avtu še naprej raste.

Analiza najnovejših podatkov o registracijah, ki jih beleži agencija IHS Automotive, je pokazala, da je Ford v letu 2015 po vsem svetu prodal približno 110.000 Mustangov v kupejevski izvedbi – več od vseh tekmecev v razredu športnih kupejev.

Rekord je bil dosežen kljub temu, da je bil Mustang na ključnih trgih, kot sta Velika Britanija in Kitajska, večino leta na voljo le v zelo omejenih količinah. Poleg tega je Ford prodal še približno 30.000 Mustangov kabrioletov in s skupno 141.868 prodanimi vozili je postal Mustang daleč najbolje prodajani dvovratni športni avto na svetu.

“Ameriški kupci so se že desetletja navduševali nad zanimivimi tujimi športnimi avtomobili, zato je bil čas, da Amerika s svetovno prodajo novega Mustanga vrne uslugo,” pravi Erich Merkle, Fordov prodajni analitik. “Svetovni trgi so se fantastično odzvali. Ford Mustang je bil edini športni kupe na sveti, ki mu je lani uspelo zabeležiti več kot 100.000 novih registracij.”

Globalni podatki za leto 2015 razkrivajo nadaljnjo možnost rasti, saj se bodo dobave celotne dodeljene kvote na številnih trgih začele šele letos. Merkle ugotavlja, da je med kupci po vsem svetu največ zanimanja za Mustange, ki jih poganja motor V8.

“Čeprav se je v ZDA povpraševanje po Mustangu najbolj povečalo na obalnem območju – še posebej v Južni Kaliforniji – in generacija s preloma tisočletja v večini izbira 2,3-litrski motor EcoBoost, kupci v drugih državah Mustanga najraje opremijo z motorjem V8,” dodaja Merkle. “Prepoznavno rohneč zvok osemvaljnika je na cestah zunaj ZDA neverjetno cenjen in zaželen.”

Mustang v Evropi

Do danes je Forda Mustanga, ki so ga v Evropi začeli prvič prodajati šele lani poleti, naročilo že več kot 16.600 kupcev iz tega dela sveta. Dobave iz proizvodnega obrata Flat Rock v ZDA so se začele v drugi polovici leta 2015. Od 13.000 lani prodanih Mustangov jih je 4700 že v rokah novih lastnikov.

Na nekaterih pomembnih trgih, vključno z britanskim, se je prodaja Mustanga začela šele v zadnjem četrtletju. Skupno so v Veliki Britaniji prodali več kot 3500 Mustangov, prvih 1000vozil pa so kupcem dostaviliv marcu.

Po podatkih centralnega prometnega registra, ki gaobjavljanemški zvezni urad za promet KBA, je bil Mustang marca najbolje prodajani športni kupe v Nemčiji. Pri izbiri motorja je 5,0-litrski V8 številka ena tudi v Nemčiji. Obenem je med vsemi državami v Nemčiji največje povpraševanje po kabrioletih, saj so v tej različici prodali kar tretjino Mustangov.

Po podatkih Association Auxilliaire de l’Automobile je bil Mustang najbolje prodajani športni kupe zadnjega meseca tudi v Franciji.

V Evropi lahko Mustanga poganja Fordov 5,0-litrski motor V8, ki razvije 421 KM, ali 2,3-litrski EcoBoost s 317 KM, ki ga odlikuje varčnejša poraba goriva. Oba sta na voljo s šeststopenjskim ročnim ali samodejnim menjalnikom. Fastbacka\" 5,0-litrski motor V8 z ročnim menjalnikom poženeiz mirovanja do 100 km/h v 4,8 sekunde, \"fastbacku\" z 2,3-litrskim EcoBoostom in ročnim menjalnikom pa do te hitrosti zadošča 5,8 sekunde.

V nadaljevanju letošnje pomladi bodo za Mustanga v Evropi na voljo tri nove barve – White Platinum, Grabber Blue in Lightning Blue –, od poletja pa bo Mustang opremljen s Fordovim novim sistemom za komunikacije in razvedriloSYNC 3.

Globalna prisotnost – tudi v Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki

Podatki o registracijah IHS kažejo, da je bil Mustang najbolje prodajani športni kupe na Kitajskem v zadnjem četrtletju 2015, ko so v tamkajšnje prodajne salone prispele prve količine naročenih vozil. Kitajski kupci dajejo prednost različici z motorjem EcoBoost.

V prvih treh mesecih prodaje v Avstraliji se je Mustang zavihtel na prvo mesto med športnimi kupeji. Povpraševanje je takšno, da je bil model z iskrim konjičem najprej razprodan do konca leta 2017, nato pa so za dobavo do konca letošnjega leta dodelili dodatnih 2000 Mustangov.

Več kot 90 odstotkov kupcev v Avstraliji in Novi Zelandiji izbere motor V8. Rast prodaje v Južni Afriki, na Cipru in Malti prav tako pomaga k povečanju števila Mustangov.

Mustang ohranja vodstvo v Severni Ameriki

Marca je Mustang navdušil 12.563 novih kupcev v ZDA, javno objavljeni podatki pa kažejo, da sta se na drugo in tretje mesto zavihtela novi Chevrolet Camaro in Dodge Challenger – njuna skupna prodaja je dosegla 12.248 vozil. Po poročilih o dosežkih avtomobilske industrije je bil Mustang najbolje prodajani športni kupe v ZDA v celotnem letu 2015 in prvem četrtletju 2016.

Po podatkih kanadske Zveze proizvajalcev avtomobilov v Kanadi že od leta 1985 prodajo več Mustangov kot Camarov, podatki o registracijah IHS pa kažejo, da je bil Mustang lani najbolje prodajani športni kupe tudi v Mehiki. V primerjavi z letom 2014 se je prodaja Mustangov lani v Mehiki povečala za 176 odstotkov.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!