Novice

Nazaj na novice

Najava koncertov v naslednjem tednu

Kulturni dom Nova Gorica bo že 22 leto zapored v prelepem okolju Frančiškanskega samostana na Kostanjevici izvajal glasbeni cikel Glasba z vrtov svetega Frančiška. Cikel je prvenstveno namenjen mladim obetavnim glasbenikom z naših "goriških vrtov" z obeh strani meje ter tistim, ki so dosegli zavidljive rezultate na različnih pomembnih domačih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih.

Nova Gorica, 3. maj 2016

SPOROČILO ZA MEDIJE

Koncertni cikel Glasba z vrtov svetega Frančiška

Kulturni dom Nova Gorica bo že 22 leto zapored v prelepem okolju Frančiškanskega samostana na Kostanjevici izvajal glasbeni cikel Glasba z vrtov svetega Frančiška. Cikel je prvenstveno namenjen mladim obetavnim glasbenikom z naših "goriških vrtov" z obeh strani meje ter tistim, ki so dosegli zavidljive rezultate na različnih pomembnih domačih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih. Tako bodo v mesecu maju in juniju mladi glasbeniki ponovno dobili priložnost stopiti na koncertni oder v Frančiškanskem samostanu na Kostanjevici, kjer bodo širšemu občinstvu lahko pokazali svoje znanje, talent in iskreno željo po muziciranju. Veliko pozornost bomo namenili tudi predstavitvi slovenske in ožje primorske oz. goriške glasbene ustvarjalnosti, ki bo zastopana v koncertnih programih nastopajočih.

Glasba z vrtov svetega Frančiška torej nadaljuje svoje plemenito poslanstvo sodelovanja glasbenikov, glasbenih pedagogov in ustanov na širšem goriškem območju, povezovanja občinstva z obeh strani meje ter plemenitenja naše dragocene kulturne dediščine z izbrano glasbo.

Program

Torek, 10. maj 2016, ob 20. uri VOKALNA SKUPINA VIKRA Petra Grassi, zborovodkinja

Torek, 17. maj 2016, ob 18. uri MLADI GLASBENI BISERI Nagrajenci primorskih glasbenih šol na mednarodnih tekmovanjih

Torek, 24. maj 2016, ob 20. uri hoRORn Ansambel rogov Akademije za glasbo Ljubljana DALE CLEVENGER(ZDA) - rog, dirigent Gostje: solisti - člani GD NOVA (Sebastijan Buda, rog & Anja Šinigoj, mezzosopran)

Torek, 31. maj 2016, ob 20. uri NIKA HRIBAR, flavta SEBASTJAN GREGO, kitara ----- TADEJA KRALJ, harfa

Torek, 7. junij 2016, ob 20. uri GLASBENI DIALOGI Nastopajo:Otroški pevski zbor Emil Komel, solisti, komorne skupine SCGV Emil Komel in Arsatelier

Ponedeljek, 13. junij 2016, ob 20. uri VEČER SAMOSPEVA GAJA SORČ, sopran MARJETKA LUZNIK, sopran TANJA ŠTERMAN, klavir

Sreda, 22. junij 2016, ob 20. uri GODALNI KVARTET ACCADEMIA Mojca Fortin, violina Beti Bratina, violina Gea Pantner Volfand, viola Zoran Bičanin, violončelo Zmagovalci v kategoriji komornih skupin 5. tekmovanja Primož Ramovš 2015.

Ciklus podpira Mestna občina Nova Gorica.

Vsi koncerti so v dvorani Frančiškanskega samostana, razen prvega. Vstop je prost. Prostovoljni prispevki so namenjeni vzdrževanju samostana.

Sponzor:

Partner:

Frančiškanski samostan na Kostanjevici nad Novo Gorico

Več o prvem koncertu:

VOKALNA SKUPINA VIKRA

Petra Grassi, dirigentka Martina Salateo, klavir

Torek, 10. maj 2016, ob 20. uri, Cerkev Marijinega oznanjenja na Kostanjevici

22. izvedbo Glasbe z vrtov svetega Frančiška bo v cerkvi Marijinega oznanjenja na Kostanjevici otvorila Vokalna skupina Vikra, ki deluje pod okriljem Glasbene matice Trst. Nastala je novembra 2014 na pobudo mlade glasbenice in dirigentke Petre Grassi. Skupino so sprva sestavljala tržaška in vipavska dekleta, sedaj pa pojejo v zboru poleg slovenskih tudi italijanske pevke, ki se zanimajo za bogato slovensko glasbeno dediščino. Pevke se izobražujejo pri I. Zanetti na pevskem oddelku tržaške Glasbene matice. Skupina je septembra lani nastopila na Mednarodnem tekmovanju v Riminiju in dosegla srebrno priznanje. V letu 2016 jih čaka diplomski koncert na Konservatoriju v Trentu in povabilo na prestižni Mednarodni zborovski festival na Sardiniji ter mojstrski tečaj s priznanim dirigentom. Repertoar vokalne skupine obsega staro glasbo in skladbe iz drugih stilnih obdobij, od renesanse, romantike do sodobne in ljudske glasbe, s posebnim poudarkom na manj izvajani zborovski literaturi.

Petra Grassi (1988) je od malih nog študirala na Glasbeni matici v Trstu. Z odliko je diplomirala iz klavirja pri prof. C. Crismaniju in iz glasbene pedagogike pri prof. S. Bellonu na Konservatoriju v Trstu. Udeležila se je državnih in mednarodnih klavirskih tekmovanj, kjer je dosegla odlične rezultate. Dodatno se je izpopolnjevala iz dirigiranja, klavirja, kompozicije in petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Trenutno zaključuje magistrski študij zborovskega dirigiranja in kompozicije na Konservatoriju v Trentu pri prof. L. Donatiju. Pela je pri APZ Tone Tomšič iz Ljubljane, projektno poje pri profesionalnem zboru Ars Cantica iz Milana, pri Coro giovanile italiano, v ansamblu UT - Insieme vocale consonante ter v kvartetu La rosa dei venti. Z njimi koncertira in se udeležuje tekmovanj po Italiji in Evropi. Poleti 2014 je nastopila s slavno rock skupino The Rolling Stones v Rimu. Februarja 2015 je zasedla prvo mesto in prejela posebno nagrado za najmlajšega dirigenta na finalu Državnega tekmovanja za zborovske dirigente Le mani nel suono v Arezzu. Junija 2015 je prejela tretjo nagrado in posebno nagrado publike na Svetovnem tekmovanju za zborovske dirigente v Torinu združenja Europa cantat. Njene kompozicije izvajajo najboljši slovenski in italijanski pevski sestavi. Zasedla je tretje mesto na Mednarodnem tekmovanju za komponiste USCI Gorica. Dirigira DPZ Kraški slavček – Krasje, je umetniški vodja vokalne skupine Vikra in dirigira OPZ Krasje. Poučuje klavir, solfeggio in dirigiranje na šoli Glasbene matice v Trstu ter vodi tečaje vokalne tehnike. Je članica žirij na državnih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih.

Program:

Ave Maria, gregorjanski koral L. G. da Viadana: Jubilate deo P. da Palestrina: Pueri hebraeorum F. Schubert: Psalm 23 F. Mendessohn Bartholdy: Laudate pueri G. Faurè: Kyrie in Benedictus iz Messa Basse solo Valentina Sancin A. Caplet: O salutaris hostia J. Ipavec: Zimska M. Sofianopulo: Suspir d\"alanime (furlanska sakralna) R. Savin: Vihra E. Adamič: Po slovesu A. Lajovic: Pesem deklice

F. Gerbič: Ave Maria

Več informacij o koncertih:

Pavla Jarc, vodja programa

05 33 540 11

Polona Abram, stiki z javnostmi

05 33 540 13

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!