Novice

Nazaj na novice

Dunaj ima rad svoje čebele

Čebele so za človeka izredno pomembne – tega se na Dunaju še kako zavedajo, zato so v pomoč čebelam pripravili nekaj konkretnih navodil za svoje meščane. V mestni hiši že tretjič zapored organizirajo "dan čebel" z medenim sejmom.

Ljubljana, Dunaj, 20.05.2016

Dunaj ima rad svoje čebele

Čebele so za človeka izredno pomembne – tega se na Dunaju še kako zavedajo, zato so v pomoč čebelam pripravili nekaj konkretnih navodil za svoje meščane. V mestni hiši že tretjič zapored organizirajo "dan čebel" z medenim sejmom.

Nizke temperature letošnje pomladi so v naravi povzročile veliko škode, med drugim so uničile tudi veliko cvetov in s tem ogrozile življenje čebel. Izobraževalna organizacija za okoljsko svetovanje "die umweltberatung" se je zato domislila akcije z nasveti za pomoč čebelam. Pridnim letečim delavkam lahko pomaga vsak – tako tisti s travniki, balkoni, okenskimi policami kot tisti, ki nimajo nič od naštetega.

Kaj torej priporoča dunajska organizacija za okoljsko svetovanje:

- Nakup bio živil, saj kmetje pri njihovi pridelavi ne uporabljajo snovi, ki bi bile za čebele strupene.

- Raznolik travnik namesto angleške zelenice – različne vrste čebel se različno prehranjujejo, zato vrt s širokim naborom rastlin zagotavlja hrano mnogim čebeljim vrstam.

- Manjši cvetovi imajo prednost pred velikimi in bujnimi cvetovi, saj premorejo več nektarja.

- Izogibanje strupom v domu in na vrtu – sredstva za uničevanje nadležnega mrčesa ali plevela raje nadomestite z bio metodami odstranjevanja.

V milijonski avstrijski prestolnici se zavedajo, da lahko urbana okolja z zelenimi površinami kot so parki, drevoredi, vrtovi in cvetlične grede (na Dunaju je teh kar 50 odstotkov), čebelam nudijo hrane v izobilju. Dodatno pa k temu prispevajo tudi panji, ki so postavljeni na površinah različnih oddelkov mestne uprave. Na Dunaju je trenutno prijavljenih 696 čebelarjev s skupno 5.387 čebeljimi družinami in več kot 480 panjev.

V mestni hiši je 24. maj že tretje leto rezerviran za dan čebel, ko za obiskovalce pripravijo tržnico z medenimi izdelki, kjer lahko poskusijo in kupijo medene sladkosti. Veliko aktivnosti bo namenjenih otrokom, ki bodo lahko spoznavali življenje čebel, izgubili morebiten strah pred njimi in se skozi igro naučili ceniti te marljive žuželke. Zanje bo prav tako organizirana lutkovna predstava "Čebele v nevarnosti" in ustvarjalna delavnica izdelovanja čebeljih hotelov, sveč iz čebeljega voska in opazovanja čebel pod mikroskopom.

---konec---

Slikovni material:

Čebela na navadnem gadovcu (c) Monika Kupka

Sestavljanje čebeljega hotela (c) Monika Kupka

Ana Mravlje

Predstavnica za medije

Dalmatinova ulica 2, 1000 Ljubljana

M: +386 41 275 210

E: mravlje@eurocommpr.si

W: www.eurocommpr.si

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!