Novice

Nazaj na novice

Slavnostni letni koncert APZ UP

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) že od leta 2004, v soboto, 4. junija 2016, vabi na dvanajsti letni koncert, ki se bo odvil ob 20. uri v Protokolarno-prireditveni dvorani Sv. Frančiška Asiškega v Kopru.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) že od leta 2004, v soboto, 4. junija 2016, vabi na dvanajsti letni koncert, ki se bo odvil ob 20. uri v Protokolarno-prireditveni dvorani Sv. Frančiška Asiškega v Kopru.

Že drugo leto zapored vajeti v svojih rokah drži mladi nadobudni primorski dirigent Mirko Ferlan s pomočjo asistenta Mihe Boleta, upravno in umetniško vodstvo zbora pa še vedno vodi predsednica Sanja Đukić. Dvanajsti letni koncert bo torej priložnost, ko boste lahko prisluhnili mladim pevkam in pevcem Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem, ki se vam bo na samem koncertu predstavil s tremi različnimi sklopi, v katerih bodo zajete skladbe, ki jih je zbor v letošnji sezoni predstavil na koncertih in tekmovanjih.

Sezona 2015/2016 je bila za zbor več kot uspešna, saj so se člani novembra 2015 uspešno predstavili na 6. regijskem zborovskem tekmovanju odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin v Postojni, kjer so prejeli zlato priznanje z odliko, posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisane od 20. st. do danes ter tako postali najboljši mešani zbor tekmovanja. Svoj uspeh so zabeležili tudi na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru, kjer je zbor v mešani zasedbi prejel srebrno plaketo. Leta 2016 pa je zbor postal prejemnik priznanja za posebne dosežke v letu 2015, ki mu ga je podelila ZKD MOK, s strani JSKD pa je prejel Gallusovo plaketo, najvišje priznanje za področje glasbene dejavnosti. Glavni pokrovitelj in soorganizator koncerta je Mestna občina Koper (MOK), podprla pa sta ga tudi Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD).

Vstop na koncert bo prost. Na njem bodo tako kot vsako leto tudi tokrat podelili priznanja za večletno sodelovanje v zboru, medse pa sprejeli tudi novega zaslužnega člana APZ UP. Pred in po koncertu bo moč kupiti vseh njihovih 7 zgoščenk. Koncertno dogajanje pa bo ponovno spremljal bogat srečelov z glavnimi nagradami. Z nakupom srečk ali donacijo prostovoljnih prispevkov bodo obiskovalci pripomogli k izpeljavi koncertno-tekmovalne turneje, kamor se zbor namerava odpraviti konec meseca septembra.

Vsi ljubitelji kakovostne zborovske glasbe vljudno vabljeni.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP)deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem vse od ustanovitve leta 2004. V zboru poje približno 35 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. Prvo desetletje je zbor zelo uspešno vodil skladatelj in dirigentAmbrož Čopi, z oktobrom 2014 pa je dirigentsko palico prevzel dirigent Mirko Ferlan.

Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile, od renesanse do današnjih dni. Posebno pozornost namenja izvedbam skladb primorskih skladateljev, v repertoar pa umešča tudi redkeje izvajana dela in novitete mlajše generacije. V svojih projektih združuje primorske glasbenike in sodeluje z različnimi domačimi in tujimi zbori, s prirejanjem kakovostnih koncertov vokalne in instrumentalne glasbe v okviru cikla Simfonic voices pa bogati kulturno dogajanje na Slovenski obali.

APZ UP redno nastopa na prireditvah v okviru Univerze na Primorskem in koncertira po Sloveniji ter v tujini. Novembra 2015 se je uspešno predstavil na 6. regijskem zborovskem tekmovanju odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin v Postojni, kjer je prejel zlato priznanje z odliko, posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisane od 20. st. do danes ter postal najboljši mešani zbor tekmovanja. Svoj uspeh je zabeležil tudi na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru, kjer je prejel štiri zlate (2007, 2010, 2012, 2014) in eno srebrno plaketo (2016) v mešani zasedbi, zlato plaketo v ženski zasedbi (2014) ter na mednarodnih tekmovanjih dosegel več prvih mest (Prèveza – 2006, Varna – 2008, Cantonigròs – 2011, Makedonija – 2011, Vilna – 2012, Split – 2012, Milazzo – 2013, Prijedor – 2013, Istanbul – 2014, Derry, Severna Irska – 2014, Herceg Novi, Črna Gora - 2015), zlatih plaket ter priznanj za najbolje izvajane skladbe, povabljen pa je bil tudi na mnoge zborovske festivale. Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem je kot finalist leta 2009 nastopil na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v francoskem Toursu. Decembra 2010 je Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije za dotedanje delo in uspehe zboru podelilo \"status društva v javnem interesu\"\", kar je pomembno priznanje za zborovsko delovanje in uspehe. ZKD Mestne občine Koper mu je leta 2012 podelila zlato plaketo za izjemne dosežke, Mestna občina Koper pa leta 2014 "Priznanje z veliko plaketo". Leta 2015 je zbor postal dobitnik srebrnega priznanja in plakete, ki mu ga je podelila ZKD MOK za izjemne dosežke v letu 2014. V maju 2015 je APZ UP prejel priznanje za 10. letno delovanje, ki mu ga je podelila ZKD MOK, prav tako mu je priznanje ob 10. obletnici delovanja podelila Mestna občina Koper, od JSKD RS pa je zbor prejel jubilejno priznanje za 10 let vrhunskega poustvarjanja. Oktobra 2015 je zbor postal še prejemnik plakete za izjemne uspehe v letu 2015, ki mu ga je podelila Univerza na Primorskem, leta 2016 prejemnik priznanja za posebne dosežke v letu 2015, ki mu ga je podelila ZKD MOK, s strani JSKD pa je prejel Gallusovo plaketo, najvišje priznanje za področje glasbene dejavnosti.

APZ UP je izdal 7 zgoščenk: APZ UP – V ŽIVO (2008), MYSTERIUM (2010),ISTRIANTICO (2010–2012), MOZAIKI (2010–2012), SONORITY (2012–2014),TEBE POJEM (2014) in FANTAZIJE (2014).

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!