Novice

Nazaj na novice

Blejski vodni festival

Na Bledu se je 16.6. in 17.6. odvijal prvi mednarodni Blejski vodni festival. 16.6. je bila otvoritev v čudoviti naravi smučišča Straža Bled. Blejski župan g. Janez Fajfar je odprl dogodek, kjer so obiskovalci lahko degustirali vodo iz različnih krajev po Sloveniji.

Blejski vodni festival

Bled, 19. junij 2016: Na Bledu se je 16.6. in 17.6. odvijal prvi mednarodni Blejski vodni festival. 16.6. je bila otvoritev v čudoviti naravi smučišča Straža Bled. Blejski župan g. Janez Fajfar je odprl dogodek, kjer so obiskovalci lahko degustirali vodo iz različnih krajev po Sloveniji, predstavili so se inovatorji z vodnega področja, Rok Rozman je predstavil projekt Balkan River Tours. Z video sporočilom se je oglasil predsednik odbora, slavni igralec g. Rade Šerbedžija, ki je trenutno na snemanju filma v Londonu. Po mnenju obiskovalcev (po preštetih glasovnicah), je zmagala voda iz Laškega (Komunala Laško), ki je prejela nagrado: Najbolj okusna voda. Častni gost festivala je bil g. Demeter Bitenc, ki je ob zaključku zaprosil organizatorje naj čuvamo našo vodo s planin/z naravnih virov in da jo ohranimo v naših rokah.

17.6, je v okviru dogodka potekala okrogla miza o vlogi vodnih virov v gospodarskem razvoju, katere glavni namen je bilo pojasniti, kako bogata je pravzaprav Slovenija z vodo ter ali lastništvo nad vodnimi vrtinami že vodi tudi v privatizacijo vodnih virov. Govorniki so se lotili tematike ustreznosti pridobivanja koncesij, pa tudi vprašanj, ali je voda prepoceni in je ravno zato zanimiva za tujce. Spregovorili so tudi o primerih dobrih praks ter o tem, kako naj pri izkoriščanju vodnih virov sodelujejo država, industrija in lokalno okolje ter končni uporabniki.

Vključeni:

Moderator: g. Dejan Ladika

Ga. Mateja Tavčar – namestnica generalnega direktorja Direktorata za vode in investicije na Ministrstvu za okolje in prostor

g. Matej Oset – predstavnik Pivovarne Laško in Union

g. Tomaž Novak – direktor Komunale Laško

g. Mihael Jožef Toman – Biotehniška fakulteta

Vsebina okrogle mize bo na ogled na naši spletni strani od 21.6.2016 dalje (www.bledwf.com).

Isti dan smo prikazali še zmagovalni film na temo vode:

The harpoon – "U ferru" avtor: Marko Leopardi

Ena najstarejših tehnik ribarjenja v Sredozemlju je lovljenje mečaric s harpuno. Ta praksa se izvaja že preko 2000 let. Film prikazuje dilemo ribiča Giuseppe-ja, ki je razpet med izkoriščanjem naravnih danosti in modernim dojemanjem varovanja narave ter postane ekspert v tradiciji, ki vzpostavlja naravno ravnovesje med plenilcem in plenom.

V večernem času smo na eminentni lokaciji Blejskega otoka podelili prve vodne nagrade v regiji v kategoriji:

- Šolska filmska kategorija: Odgovorno ravnanje z vodo / 1. Mesto: OŠ Žirovnica, 2. Mesto OŠ Pohorje, OŠ Gornja Radgona, 3. Mesto OŠ Preserje, OŠ Danile Kumer (Varčujmo z vodo)

- Najbolj okusna voda / zmagovalec: Komunala Laško

- Najbolj drzen projekt za varovanje voda / Rok Rozman s projektom Balkan Rivers Tours

- Korporativno: Odgovorno do vode / DOPPS, Občina Koper in Luka Koper

- Najboljši film na temo vode / The harpoon – "U ferru" avtor: Marko Leopardi

Prve tri glavne nagrade za kategorijo: Odgovorno ravnanje z vodo podeljuje Ministrstvo za okolje in prostor:

1. Nagrada: Dvodnevni izlet v Moravske Toplice z neomejeno uporabo bazenov v Termah 3000 (vključuje prevoz izpred šole v obe smeri, nočitev s polpenzionom (za vse udeležence izbrane skupine (maksimalno 5 in mentorja)

2. Nagrada: Obisk Sečoveljskih solin z vodenim ogledom (v spremstvu mentorja)

3. Nagrada: Kopanje v termah Snovik za vse udeležence izbrane skupine (maksimalno 5) in mentorja

Vsem udeležencem smo podelili tudi tolažilne nagrade.

Moramo poudariti, da sta bili dve nagradi podeljeni z Ministrstvom za okolje in prostor (za šole in korporativno. Iz slednje nagrade sledi okrogla miza, ki bo 29.6.2016 v NR Škocjanski zatok ob 10:00 z imenom: Priložnost za slovensko obalo.

Blejski vodni festival se bo prihodnje leto odvijal 15.6. in 16.6.2017. Pričakuje se nadgradnja vsebin, mednarodna udeležba pri tekmovanju z vodnimi nagradami, saj smo že letos dogovorili sodelovanje z drugimi državami. Med letom nas boste lahko spremljali po raznih domačih in tujih dogodkih na temo vode.

Fotografije: urosh grabner

Bled Water Festival, www.bledwf.com, E-pošta: hospitality@bledwf.com, FB: Bled Water Festival

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!