Novice

Nazaj na novice

Opel se odpravlja na morje: nov izvenkrmni motor za športna plovila

Ime pove veliko: Oplov dizelski motor, ki so ga prilagodili v podjetju Cimco Marine AB, so poimenovali OXE, kar v švedščini pomeni vol. Motor sicer ne vleče kot vol, zato pa športna plovila nepremagljivo žene po vodi. Izvenkrmni motor temelji na Oplovem 2,0-litrskem dizelskem motorju, ki ga izdelujejo v tovarni v Kaiserslauternu, in običajno poganja modele Cascada, Insignia in Zafira. Pomorska različica štirivaljnega motorja razvije 147 kW/200 KM pri 4100 vrtljajih v minuti in poskrbi za največji navor 400 Nm pri 2500 vrtljajih v minuti.

Opel se odpravlja na morje: nov izvenkrmni motor za športna plovila

· Edinstven: prvi 2,0-litrski dizelski motor v razredu izvenkrmnih motorjev z 200 KM

· Poseben: za pogon plovil ga je razvilo švedsko podjetje Cimco Marine AB

· Sposoben: zmogljivost vgrajenega motorja dopolnjuje prilagodljivost izvenkrmnega motorja

Rüsselsheim. Ime pove veliko: Oplov dizelski motor, ki so ga prilagodili v podjetju Cimco Marine AB, so poimenovali OXE, kar v švedščini pomeni vol. Motor sicer ne vleče kot vol, zato pa športna plovila nepremagljivo žene po vodi. Izvenkrmni motor temelji na Oplovem 2,0-litrskem dizelskem motorju, ki ga izdelujejo v tovarni v Kaiserslauternu, in običajno poganja modele Cascada, Insignia in Zafira. Pomorska različica štirivaljnega motorja razvije 147 kW/200 KM pri 4100 vrtljajih v minuti in poskrbi za največji navor 400 Nm pri 2500 vrtljajih v minuti.

“S prodajo komponent vstopamo na majhen, a pomemben segment trga, na katerem so naši motorji zelo priljubljeni. Dizelski motor OXE je odličen primer. Z dobavo tega motorja podjetju Cimco Marine AB smo dodatno izkoristili kapacitete naše proizvodnje motorjev v Kaiserslauternu,” je povedal Alex Thielemans, vodja prodaje komponent pri Oplu.

Dizelske motorje OXE proizvajajo v Nemčiji, odlikujeta pa jih izjemna trpežnost in preprosto servisno vzdrževanje. Pri pomorski uporabi zahteva motor vzdrževanje samo na 200 ur, večja dela pa so potrebna po 2000 urah uporabe. Motorji za plovila so zelo obremenjeni, saj morajo večino časa delovati s polnim plinom. Pri tem dizelski motor s turbopolnilnikom porabi 43 litrov na uro – kar je osupljivih 42 odstotkov manj od primerljivega sodobnega dvotaktnega izvenkrmnega motorja (poraba 73 litrov). Obenem tihi Oplov dizelski motor znatno zmanjša obremenitve okolja s hrupom. Dizelski motor poveča doseg hitrih plovil za globokomorski ribolov, reševalne akcije ali uporabo v ribogojnicah v obalnih vodah. Enega prvih dobavljenih motorjev OXE trenutno uporabljajo v škotski ribogojnici lososov. Naslednja prednost dizelskih motorjev je nizka vnetljivost goriva. Nekatera pristanišča so zaradi tveganja požarov celo prepovedala privez plovil z bencinskimi izvenkrmnimi motorji – ta prepoved seveda ne velja za motor OXE.

“Oplov motor smo izbrali, ker je ‘tehnična mojstrovina’ in se je izkazal z zanesljivostjo, saj so z njim prevozili na milijone kilometrov. Prehod z bencinskega na dizelsko gorivo je bil potreben zaradi zmanjšanja tveganja požarov, obenem pa zagotavlja dolgotrajnejšo in zanesljivejšo uporabo z daljšimi servisnimi intervali kljub zahtevni gospodarski rabi z velikimi obremenitvami ter daljši domet pri plovbi s polnim plinom, dizelsko gorivo pa je dosegljivo na širšem geografskem območju,” je pojasnil Magnus Folin, izvršni direktor podjetja Cimco Marine.

Pri iskanju ustreznega pogona so v podjetju Cimco Marine AB testirali več dizelskih motorjev osebnih avtomobilov. Štirivaljni Oplov motor se je odločilno izkazal s svojo robustnostjo. Intenzivno testiranje je potekalo kar tri leta, zaključili pa so ga konec leta 2015. “Motor smo preverjali več leta in prepričal nas je s svojo robustnostjo in trpežnostjo,” je poudaril Christer Flodman, tehnični direktor podjetja Cimco. Tako so se odločili za nemški motor – ‘zanesljivi Opel’.

Massimo Giraud, pomočnik tehničnega direktorja Oplovega razvojnega centra za dizelske motorje v Torinu, je pojasnil: “Prilagoditev našega motorja tako različnemu okolju je bil kar znaten izziv. S povsem drugačno nastavitvijo smo morali spremeniti značaj motorja. Za pomorsko uporabo smo opustili izjemen navor v nizkem območju vrtljajev, po katerem slovi ta motor, in se osredotočili na razvoj izjemne moči, potrebne za visoko hitrost križarjenja. Misija je uspela!”

Cimco je prilagodil tudi vrstni štirivaljni motor za uporabo na razburkanem morju. Motor je zdaj opremljen s sistemom suhega korita, ki zagotavlja oskrbo z oljem v vseh pogojih. Patentirana enota z jermenom prek pogonskega sklopa prenaša moč motorja ladijskemu vijaku, ki mora biti kos visokemu navoru turbodizelskega motorja. Ta dovršeni pogon krmarju omogoča tudi ekstremno počasno vožnjo, ki je bistvena pri iskanju in reševanju, dvotaktni izvenkrmni motorji z nizkim navorom pa je trenutno ne morejo zagotoviti. Prav tako pomembno je hlajenje dizelskega motorja OXE z zaprtim tokokrogom hladilnega sredstva, ki pomeni odločilno prednost v zaledenelih vodah ali pri obilici vodne vegetacije.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!