Novice

Nazaj na novice

Slovenke po petih nizih boljše od Grkinj

Slovenske odbojkarice so dobile pomemben obračun proti Grčiji v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Naša dekleta so bila v Mariboru od tekmic boljša s 3:2, z zmago pa so Slovenke ohranile možnosti, da v skupini F osvojijo vsaj drugo mesto in zaigrajo v dodatnih kvalifikacijah.

Slovenke po petih nizih boljše od Grkinj

Slovenske odbojkarice so dobile pomemben obračun proti Grčiji v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Naša dekleta so bila v Mariboru od tekmic boljša s 3:2, z zmago pa so Slovenke ohranile možnosti, da v skupini F osvojijo vsaj drugo mesto in zaigrajo v dodatnih kvalifikacijah.

Slovenija – Grčija 3:2 (-23, 20, 24, -23, 8)

Slovenija: Božič, Blagne, Medved, Igličar 4, Zdovc, Mlakar 23, Najdič 5, Ščuka, Cvetanović 10, Potokar 12, Planinšec 13, Založnik, Sobočan, Grudina 10.

Grčija: Artakianou, Papafotiou 6, Kios 16i, Lamprousi 12, Merteki 5, Iakovidou, Chantava 8, Kalantaridou, Kalantatze, Emmanouilidou 10, Totsidou 10, Papadopoulou.

Pred današnjim obračunom evropskih kvalifikacij so se slovenske in grške odbojkarice v letošnji sezoni srečale že trikrat. Na vseh treh tekmah so bile boljše Slovenke, ki so za odtenek bolje od Grkinj začele tudi četrti medsebojni obračun. Po izenačenem začetku so namreč pri 5:3 prvič ušle za dve točki, a so se tekmice, na servis Mertekijeve, takoj zatem prebile v ospredje in povedle z 8:6. Z asom Marine Cvetanović so naše odbojkarice izenačile na 8. točki. Potem, ko so imele gostje nekaj več pobude tudi v nadaljevanju niza, so Slovenke izid znova poravnale na 12. točki, Iza Mlakar pa je z blokom poskrbela za vodstvo s 14:13. Dober začetni udarec Saše Planinšec je naše popeljal do prednosti s 15:13, a so ob drugi tehnični prekinitvi znova vodile Grkinje (15:16). Slovenski selektor Bruno Najdič je zatem izkoristil dvojno menjavo in v igro namesto Ize Mlakar in Sare Najdič poslal Mojco Božič in Urško Igličar. Sprememba je prinesla novo izenačenje, nato pa so Grkinje izkoristile slabši sprejem naših in še enkrat ušle za dve točki. Igličarjeva je s tremi točkami v napadu naše pripeljala v ospredje (21:20). Najdič je zatem v igro vrnil Mlakarjevo in Najdičevo, ki je z dobrim začetnim udarcem prisilila tekmice v napako za 23:21. Sledila je serija treh točk Grkinj (23:24), za katero so poskrbele Slovenke z napakami. Najdič je sicer poizkušal z dvema odmoroma, a so se zmage, po asu Lamprousijeve, veselile gostje.

Na začetku drugega niza so naše odbojkarice znova prevzele pobudo in na začetni udarec Planinščeve prišle do vodstva s 5:2 ter vodile tudi že z 8:4 in 9:5. Svojo prednost so v nadaljevanju, na račun dobre igre v bloku Mlakarjeve, Planinščeve in Monike Potokar, še povečale, zato je grški selektor Dimitrios Floros, pri 13:8, svoje igralke prvič poklical na klop. Dva asa Najdičeve sta naše odbojkarice na drugi tehnični odmor popeljala s prednostjo osmih točk. Razlika je še naraščala, Najdičeve varovanke pa so se izkazale še z dobro igro v obrambi, uspešne pa so bile tudi v zaključkih protinapadov. Slovenski selektor se je pri 18:12, ko so Grkinje dosegle tri zaporedne točke, odločil za odmor, a se je serija tekmic nadaljevala. Najdič je bil pri 19:15 primoran vzeti še drugi odmor, pri 19:16 pa je iz igre potegnil Cvetanovićevo in priložnost ponudil Lani Ščuka. V naši izbrani vrsti je sledila še enaka dvojna menjava kot v prvem nizu, a tudi to ni ustavilo Grkinj. Pri 20:19 je Najdič v igro vrnil Cvetanovićevo, ki je dosegla točko za 21:19, Igličarjeva pa dodala še eno za 22:19. Tokrat je našim prednost treh točk zadostovala za miren konec niza, ki ga je z dvema dobrima servisoma zaključila Tina Grudina.

Tretji niz so z vodstvom s 3:1 odprle Slovenke, a so gostje zatem našim sprejemalkam začele povzročati težave z dobrimi začetnimi udarci, delovati pa je začel tudi grški blok, ki je dvakrat zaustavil naše napadalke. Tekmice so povedle z 8:6, a je Potokarjeva z atraktivnim napadom poskrbela za izenačenje na 8:8. Na začetnem udarcu izjemno nevarna Lamprousijeva je svoje moštvo še enkrat več popeljala do prednosti, tokrat z 12:9, medtem pa Slovenkam na drugi strani prav začetni udarec ni stekel, vse dokler na servisno črto ni prišla Saša Planinšec. S protinapadi Mlakarjeve in Cvetanovićeve so naše igralke namreč poskrbele za preobrat (15:14). Po odmoru je Najdič znova uporabil dvojno menjavo, ekipi sta izmenično osvajali točke, pri 19:18 sta v igro znova vstopili Najdičeva in Mlakarjeva. Ko naše odbojkarice niso izkoristile napadov, so v vodstvo spet prešle Grkinje (19:21), sledil je še padec zbranosti v naši vrsti in vodstvo tekmic s 24:21. Grudina je zatem začela preobrat Slovenk in znižala na 22:24, Mlakarjeva z asom na 23:24, po polminutnem odmoru na zahtevo Florosa pa je točko dosegla še Cvetanovićeva. Mlakarjeva in Cvetanovićeva sta s servisom oz. napadom poskrbeli tudi za zmago s 26:24.

Dober zaključek prejšnjega niza je uspaval Slovenke, Grkinje pa so počasi nabirale prednost, ob prvem tehničnem odmoru vodile za tri točke, nato pa prednost povišale na 12:6. Najdič se je odločil za prekinitev, po kateri so njegove varovanke dvignile raven igre. Najdičeva je dobro servirala, delovala sta obramba in protinapad, Grkinje so vse več grešile, serija naših pa se je prekinila šele pri vodstvu s 13:12. Gostiteljice so ostale v ospredju do 18:17, nato pa so tekmice izenačile na 18:18, pri zaostanku z 18:19 pa je Najdič posegel po odmoru. Ta ni ustavil naleta gostij, ki so prišle do prednosti z 22:19 in trenutek zatem tudi do treh zaključnih žog (24:21). Prvo je izničila Mlakarjeva, drugo pa Cvetanovićeva. Floros je zahteval odmor, po katerem so Grkinje s točko z napadom po sredini izsilile še peti niz.

Odločilni niz so Slovenke začele z vodstvom z 2:0 in s 3:1, z dobro igro v obrambi, v kateri je skozi celotno srečanje na mestu libera dobro igrala Katja Medved pa so prednost še povišale na 6:3. Mlakarjeva in Grudina sta naše popeljali v vodstvo z 8:4, Potokarjeva je dobro napadala za 9:5. Polminutni odmor na zahtevo grške klopi ni zaustavil naših deklet, ki so se po več kot dveh urah dvoboja veselile zmage s 3:2.

Na prvi tekmi so bile Čehinje s 3:2 boljše od Belorusinj, zato je v skupini F boj za neposredni nastop na evropskem prvenstvu in nastop v dodatnih kvalifikacijah še povsem odprt. Edine, ki nimajo več možnosti nastopiti na evropskem prvenstvu so Grkinje, ki so izgubile vsa štiri dosedanja srečanja.

IZJAVE:

Urška Igličar, reprezentantka Slovenije: "Hvala bogu, da smo na koncu iztisnili to zmago, škoda pa je seveda, da nismo izkoristili priložnosti in tekme dobili s 3:1 ali celo s 3:0. Morda smo že preveč razmišljale o naslednjih tekmah, o naslednjih nasprotnicah in o tem, kako jih bomo premagale. Premalo smo bile osredotočene na današnjo tekmo, a na srečo se nam to ni maščevalo. Današnja zmaga je pomembna tako z rezultatskega kot s psihološkega vidika."

Bruno Najdič, selektor Slovenije: : “Na današnji tekmi smo, razen morda zadnjega niza, odigrali pod svojimi sposobnostmi. Pristop k tekmi ni bil takšen, kakršnega zahtevam od deklet, punce se tudi niso borile. Posledično smo imeli veliko težav, od tega, da smo imeli prvi niz praktično dobljen, pa smo ga potem izgubili pa do tretjega niza, ki smo ga praktično že izgubili pa potem dobili ter tudi do priložnosti v četrtem nizu, ki je nismo izkoristili. V prvem in četrtem nizu smo naredili absolutno preveč napak in le peti niz je bil na ravni, ki jo pričakujem. Upam, da nam bo prav ta niz vrnil zaupanje, da lahko tudi tu v Mariboru igramo na podobni ravni kot v Brnu."

Eleni Kiosi, kapetanka Grčije: "Možnosti, da bi zaigrale na evropskem prvenstvu ali vsaj v dodatnih kvalifikacijah smo praktično zapravile že na prvem turnirju v Brnu, a sem vseeno nismo prišle na počitnice. Prišle smo igrati in se dokazovati. Poizkušale smo zmagati na tej tekmi in tako bo tudi na preostalih dveh tekmah."

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!