Novice

Nazaj na novice

RAČUNAJTE NA NAS! – festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih

Kulturno društvo Mladinski center IndiJanez prireja 2. festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih – Računajte na nas!, ki se bo odvijal od 3.–7. oktobra, med 10. in 14. uro na Grajskem trgu v Mariboru. Program finančno podpirajo Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino, ŠOUM, s storitvami pa še Snaga, Štuk in seveda številni sodelujoči in prostovoljci društva.

Sporočilo za javnost

RAČUNAJTE NA NAS! – festival ustvarjalnosti,

veščin in inovativnosti mladih

Kulturno društvo Mladinski center IndiJanez prireja 2. festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih – Računajte na nas!, ki se bo odvijal od 3.–7. oktobra, med 10. in 14. uro na Grajskem trgu v Mariboru. Program finančno podpirajo Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino, ŠOUM, s storitvami pa še Snaga, Štuk in seveda številni sodelujoči in prostovoljci društva.

Na festivalu se bodo predstavili mladi posamezniki in skupine, ki se udejstvujejo na najrazličnejših področjih. S svojimi ustvarjalnimi sposobnostmi, znanji in veščinami nas bodo seznanili v obliki praktičnih delavnic, nastopov in predstavitev, pri čemer bodo lahko sodelovali tudi obiskovalci in mimoidoči. Dejavnosti, ki jim bomo lahko prisostvovali, bodo pokrivale številna področja (glasba, gledališče, kaligrafija, poezija, maskiranje in friziranje, ročne spretnosti, računalništvo in tehnologija, žongliranje …).

Festival je še posebej zanimiv zaradi svoje interaktivne narave; obiskovalci bodo lahko sodelovali in se aktivno vključevali na delavnice, ki bodo tako delovale ne le informativno, temveč tudi kot oblika neformalnega izobraževanja (pri čemer utegnejo vplivati tudi na potek formalnega izobraževanja posameznikov). Čeprav bodo sodelujoči na festivalu mladi, želimo v dogajanje vključiti tudi pripadnike starejših generacij, saj je eden izmed namenov projekta tudi medgeneracijsko sodelovanje.

Spekter najrazličnejših dejavnosti festivala ponuja pestro izkušnjo vsakomur, ki bi ga področja utegnila zanimati, prav tako pa predstavlja izjemno priložnost za izmenjavo izkušenj, znanj, povezovanje posameznikov in skupin, razvijanje talentov, nenazadnje pa tudi formiranje novih kreativnih in podjetniških skupin (in s tem vključevanje na trg dela).

Namen festivala je javnosti predstaviti le ščepec aktivnosti, s katerimi se mladi v Mariboru ukvarjajo in razbliniti dvome in posplošena mnenja nekaterih, da je današnja mladina lena, neaktivna ali brez idej. Sodelujoči bodo mladi med 15. In 29. letom oz. bodo predstavljene aktivnosti ciljno namenjene tej starostni populaciji.

PROGRAM

Ponedeljek, 3. oktober (10.00–14.00)

· Improvizacijsko gledališče (ŠILA skupina Rudolfovi majstri)

ŠILA – Šolska impro liga je program improvizacijskega gledališča za kulturno razgibavanje dijakov, ki deluje že od leta 1997 in skrbi za izobraževanje, druženje in gledališko udejstvovanje mladih. Med skupinami ŠILE so tudi tako imenovani Rudolfovi majstri, ekipa, ki se bo na festivalu predstavila z improviziranim nastopom oz. odprtimi vajami, pri čemer bodo aktivno vključevali publiko; ta bo vpeta v same discipline, prav tako pa bo s podajo predlogov vplivala na potek in razplet predstave.

· Glasbeni program (KUD Coda)

Društvo je bilo ustanovljeno avgusta 2005 kot institucija, katere namen je ponuditi kredibilno, predvsem pa drugačno (alternativno) obliko glasbenega izobraževanja za otroke in mladino. Glasbene delavnice, ki jih organizira društvo, so sicer neformalna oblika izobraževanja, vendar napram klasičnim pristopom prepričajo s svojo prožnostjo in prilagodljivostjo učencem. Učenci KUD Code bodo na festivalu predstavili, kako spretni so s svojimi instrumenti.

· Kaligrafija (Društvo študentov zgodovine – ISHA Maribor)

Namen društva je povezovanje študentov (in ljubiteljev zgodovine) – tudi na mednarodni ravni. Člani se redno udeležujejo seminarjev po Evropi in se trudijo izvesti seminar tudi v Mariboru. Mesto Maribor bodo s sodelovanjem na dogodku popeljali v svet kaligrafije – svet lepo okrašenih starih pisav. Obiskovalcem festivala bodo ponudili zapis imen oz. kratkih zapisov po želji v katerikoli izmed razstavljenih pisav (angleška gotica, nemška gotica, karolinška minuskula, unciala ...).

· Delavnice društva MC IndiJanez

Torek, 4. oktober (10.00–14.00)

· Unikatni leseni modni nakit (WoodYou?)

Ljubezen do lesa je privedla do tega, da se je ekipa, ki danes deluje pod imenom WoodYou?, lotila obdelovanja lesa. Nastajati so začeli najrazličnejši leseni izdelki (kravate, denarnice, uhani, zapestnice, obeski, verižice, metuljčki …). WoodYou? se trudijo ustreči prav vsaki želji, zaradi česar so njihovi izdelki unikatni in narejeni po željeni meri, obliki, barvi. Na festivalu si bomo lahko v živo ogledali, kako določeni izdelki nastanejo, saj jih bodo člani ekipe izdelovali kar na kraju dogajanja.

· Glasbeni program: bobnanje (Drummer Timo)

13-letni Timo Kosi (Drummer Timo) bobna od svojega 5. leta starosti. Dve leti je obiskal zasebne ure pri mentorju Martinu Mišku, od leta 2010 pa ima za mentorja Marka Soršaka – Sokija. Igral je že z različnimi slovenskimi glasbeniki (Elvis Jackson, MI2, Big Foot Mama, Interceptor, Tinkara Kovač, Janez Hace, Peter Dolšina, Simon Cukjati, Sergej Škofljanec ...). Tudi studijsko delo mu ni tuje, saj je sodeloval pri projektu v snemalnem studiu Dejana Radičeviča in na SAE inštitutu v Ljubljani. Trenutno je član murskosoboškega benda SRD. Na festivalu bo pokazal nekaj bobnarskih tehnik in zaigral ob nekaterih rock in metal skladbah. Obiskovalci bodo spoznali osnove bobnanja, prav tako pa se bodo lahko tudi sami preizkusili za bobni.

· Tematsko maskiranje: horror (Sara Hajdinac, Katja Dragun, Ajda Tomažič)

Ste si kdaj želeli vstopiti v svet svojih najljubših likov iz grozljivk – brez strahu pred čudnimi pogledi? Torek, 4. oktober, bo za vse to ravno pravšnji dan. Ajda, Katja in Sara bodo izvajale poljuben “horror make-up” za vse, ki se boste upali prepustiti njihovim spretnostim. Zaradi približujoče se noči čarovnic se bodo pripravile predvsem na karakterje, kot so na primer Frankenstein ali liki iz Burtonovih animiranih risank, seveda pa bodo upoštevale tudi želje posameznikov. Obisk njihove stojnice je primeren za vse generacije – pomembno je le, da si upate!

· Striženje in oblikovanje frizur (Anja Pivec)

Anja je oblikovalka frizur. Da jo omenjeno področje zanima, je ugotovila že pred nekaj leti, kaj kmalu pa se je s frizerstvom začela ukvarjati tudi profesionalno. Na festivalu bo predstavila svoje delo, na frizerski stolček pa bodo lahko sedli tudi obiskovalci festivala.

· Delavnice društva MC IndiJanez

Sreda, 5. oktober (10.00–14.00)

· Kreativno ustvarjanje glasbe / songwriting (KUD Coda – Andrej Alien Partljič)

V KUD Coda ponujajo prav posebej atraktivno delavnico z naslovom Kreativno ustvarjanje glasbe. Mentor delavnice Andrej Alien Partljič bo s svojim improvizacijskim nastopom prikazal, kako napisati pesem, pri tem pa bodo lahko sodelovali tudi obiskovalci.

· Odtiskovanje kanalizacijskih pokrovov na majice (CGU – Center grafičnih umetnosti Maribor)

Na majici lahko imaš ikono livarske industrije ali pa unikatne vzorce, ki prekrivajo tla Maribora in jih nikoli ne opazimo. Računajte na odtiskovanje “deklov” z ulic Maribora! Na delavnici Centra grafičnih umetnosti se bomo naučili osnov umetniške grafike in spoznali, kako lahko le-te poživijo staro majico. Kaj potrebujejo obiskovalci delavnice? Staro maijco, ki ji želijo podati nov duh, in 10 minut časa. Za mentorja in material poskrbita CGU in društvo MC IndiJanez.

· Tiskanje s 3D-tiskalnikom (Kreator Lab)

Cilj, ki si ga prizadeva doseči Kreator Lab, je otroke in mladostnike navdušiti nad tehniko in tehniškimi znanji, novimi oblikami ustvarjanja, ki se uporabljajo tudi pri industrijskem izdelovanju, v njih vzpodbuditi prirojeno kreativnost in jih opremiti z znanji, ki jim bodo koristila v prihodnosti. Na festivalu bodo izvedli predstavitev tiskanja s 3D-tiskalnikom, saj se strinjajo, da je 3D-tiskanje tehnologija prihodnosti, ki utegne mladim še kako koristiti.

· Delavnice društva MC IndiJanez

Četrtek, 6. oktober (10.00–14.00)

· Glasbeni program: vokal/kitara (Kristjan Hacin)

Kristjan Hacin (glasbenik – kitarist) se je z glasbo začel ukvarjati pri petih letih, ko se je začel učiti violino. Po končani nižji glasbeni šoli je poprijel za kitaro, sedaj pa že več kot 5 let igra in nastopa v različnih zasedbah (Pyroxene, Red Cliff Band, kot kantavtor). V zadnjih treh letih je začutil pedagoški klic in začel poučevati mlade, nadobudne kitariste. Festival bo popestril z glasbenim programom (vokal/kitara).

· Gradnja mostov iz špagetov (študentje Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo)

Študentje Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo bodo predstavili mednarodno tekmovanje Ali je kaj trden most?!, ki ga organizirajo v okviru Društva študentov FGPA in Študentskega sveta FGPA. V letošnjem študijskem letu bodo tekmovanje, ki se ga udeleži več kot 70 študentov in Slovenije in tujine, izvedli že 7. leto zapored. Študentje gradbenih fakultet tekmujejo v izdelovanju mostov iz špagetov, ki prenesejo obremenitve tudi do 100 kg. Obiskovalci festivala se bodo lahko v gradnji omenjenih mostov preizkusili tudi sami.

· Predstavitev dirkalnika GPE16 (UNI MB Grand Prix Engineering)

Študentska ekipa UNI MB Grand prix engineering vsako leto konstruira in izdela delujoč dirkalnik, s katerim po Evropi sodeluje na tekmovanjih Formula Student. Ker je projekt naravnan zelo inženirsko, sodelujoči študentje pridobivajo koristne praktične izkušnje. Letos se ekipa predstavlja že s šestim dirkalnikom zapored (GPE16). Na festivalu si ga boste lahko ogledali v živo, ekipa pa bo na voljo za najrazličnejša vprašanja.

· Delavnice društva MC IndiJanez

Petek, 7. oktober (10.00–14.00)

· Slam poezija (Slam zverine)

Pri slam poeziji gre za posebno obliko literarnega nastopa, pri katerem je poudarek na interpretaciji. Slam zverine ponujajo možnost, da prisluhnemo prav nič tujemu, temveč odličnemu domačemu slamu. Mariborski in ptujski pesniki (Tonja Jelen, Mišel Ristov, Aljaž Šešo in morda še kdo) se bodo predstavili z avtorskimi pesniškimi nastopi. Za obiskovalce jih bodo oživeli v obliki rednih intervencij, zato pozivajo, da z njimi ostanemo dalj časa in jih tako zagotovo ujamemo.

· Rokovanje, vrtenje in žongliranja z različnimi rekviziti (Tadeja Hojnik, Rok Lesjak in Vid Korotaj)

Na delavnicah se bodo sodelujoči srečali s poi, kontaktno palico, žogicami in keglji, ki jih bodo lahko preizkusili kot pripomočke za izražanje, boljšo koncentracijo in sprostitev. Žongliranje ugodno vpliva na izboljšanje logike, motoričnih spretnosti, refleksov, ravnotežja (in še bi lahko naštevali), kar olajša tudi vsakodnevna opravila, obenem pa predstavlja zabavno obliko razgibavanja. Na dogodku bodo Tadeja, Rok in Vid prikazali uporabo naštetih rekvizitov in nekaj osnovnih trikov. Za tiste, ki so se z žongliranjem že srečali, bodo na voljo tudi naprednejše tehnike.

· Predstavitev dirkalnika GPE16 (UNI MB Grand Prix Engineering)

Študentska ekipa UNI MB Grand prix engineering vsako leto konstruira in izdela delujoč dirkalnik, s katerim po Evropi sodelujejo na tekmovanjih Formula Student. Ker je projekt naravnan zelo inženirsko, sodelujoči študentje pridobivajo koristne praktične izkušnje. Letos se ekipa predstavlja že s šestim dirkalnikom zapored (GPE16). Na festivalu si ga boste lahko ogledali v živo, ekipa pa bo na voljo za najrazličnejša vprašanja.

· Delavnice društva MC IndiJanez

Računajte na nas!

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!