Novice

Nazaj na novice

Vabimo: Kulturni poganjki

Hot girls wanted & ZIZ koledar 2017: Politično je osebno

Hot girls wanted & ZIZ koledar 2017: Politično je osebno

Vabljen_a na predstavitev ZIZ koledarja 2017 in filmsko projekcijo dokumentarnega filma "Hot girls wanted", jutri v sredo, 4. 1. 2017, ob 19.30 v prostorih INFOPEKE.

Če je bil ZIZ koledar leta 2016 predstavljen skozi slogan Osebno je politično, na leto 2017 gledamo s perspektive Politično je osebno. Politično mislimo kot družbene sisteme, v katerih živimo, v njih sodelujemo, jih podpiramo, ignoriramo ali se jim upiramo. Letošnji koledar je posvečen tematiki cenzure in cenzuriranja. Kdo nam cenzurira telesa in kdaj si jih cenzuriramo in tako zatiramo sami? Zatiranje na osebni in politični, torej družbeni ravni, se ohranja preko vsaj štirih načinov nadzora: telesnega (prisila, ustrahovanje, grožnje, zapiranje, pretepanje), ekonomskega (malo moči, neugledne službe, brezposelnost, diskriminacija, pomanjkljiva usposobljenost, pomanjkljiva izobrazba, revščina), psihološkega (stereotipi, predsodki, neosveščenost, miti, dezinformacije) in ključnega ponotranjenega (slaba samopodoba, nemoč, neenotnost, strah, pomanjkanje informacij). Od kod prihaja nadzor za cenzuriranje in samocenzuriranje teles v družbi, je vprašanje, na katerega naj najde odgovor vsakdo, ki bere ta tekst in si bo podrobno ogledal_a letošnji ZIZ koledar.

Na dogodku, posvečenem izidu ZIZ koledarja za leto 2017, si bomo ogledali dokumentarec "Hot girls wanted" (http://www.imdb.com/video/imdb/vi87601177), po filmu pa sledi pogovor in posvetitev tematiki letošnjega ZIZ koledarja. Zaželeni so prostovoljni prispevki. Zagotovite si svoj izvod, saj jih je le omejeno število.

Literarni večer "FreK18vence votlih prostorov"

V petek, 6. 1. 2017, bo v Galeriji K18 Dejan Koban predstavil svojo novo pesniško knjigo z naslovom "Frekvence votlih prostorov". Svoje pesmi bodo pred njim predstavile Nežka Struc, Kristina Kočan in Ana Marija Garafol. Avtorica video projekcije bo Kristina Kokalj. Pridi!

Časovnica večera:

19.55 – vrata

20.10 - Kristina Kočan // 15 minut

20.30 - Nežka Struc // 15 minut

20.50 - Ana Marija Garafol // 15 minut

21.10 - Dejan Koban // 45 minut (bere celotno knjigo)

21.55 - konec in podpisovanje knjig

Dejan Koban. Rojen 1979. Jesenice. Napisal tri pesniške knjige: Metulji pod tlakom, Razporeditve in Frekvence votlih prostorov - kjer so žirafe resen prometni problem. Soorganizira večdisciplinarne večere Ignor, pesniška branja Terceti in Do konca ter slam tekmovanje Mi smo tu! Deluje kot interpret svojih pesmi v zvočnih kolektivih nevemnevem, nimam?pojma, jagvetintejagvetinte in T_Bill_Issy.

Izobraževanje "ZiZ - Zatirani in zatiralci"

Vabimo te na izobraževanje v tehnikah gledališča zatiranih ZiZ - Zatiralci in zatirani, ki bo potekalo vsak torek, od18.00 do 21.00 v Vetrinjskem dvoru (Velika dvorana, prvo nadstropje). Pričnemo v torek, 10. 1. 2017, ob 18.00. Predhodno gledališko znanje ni potrebno, le duh po spremembah sistema. Prijave zbiramo na infopeka@infopeka.org do nedelje, 8. 1. 2017. Več o prijavi najdeš spodaj.

ZiZ - Zatiralci in zatirani je izobraževanje v tehnikah gledališča zatiranih, namenjeno mladim, mladinskim delavcem_kam, aktivistom_kam, (socialnim) pedagogom_injam, andragogom_injam, socialnim delavcem_kam in drugim -ogom_injam, zainteresiranim za izpopolnjevanje v metodologijah aktivističnega in gledališkega dela. Predhodne gledališke izkušnje niso potrebne, le duh po spremembah sistema.

Na izobraževanju bodo udeleženci in udeleženke spoznali posamezne tehnike gledališča zatiranih (slikovno, časopisno, forumsko, nevidno gledališče, mavrico želja, direktne akcije v javni prostor …) ter temelje delovanja gledališko-aktivistične metode, ki izhaja iz 60-ih let iz Brazilije. Izobraževanje vključuje teoretska izhodišča, pripravljanje in izvedbe produkcij, gostovanja in povezovanja z drugimi so-izvajalci skupnosti gledališča zatiranih.

Kaj: Izobraževanje o uporabi gledališča kot orodja za doseganje družbenih sprememb s poudarkom na gledaliških tehnikah Gledališča zatiranih.

Kdaj: 10. Januar 2017 do junij 2017, z gostujočo produkcijo na Ne-festivalu gledališča zatiranih julija 2017.

Kje: Vetrinjski dvor (Velika dvorana, prvo nadstropje), Maribor.

Prijave: Rok za prijavo je 8. 1. 2017 na mail infopeka@infopeka.org. V prijavi navedi svoje podatke (ime, priimek, starost, zakaj te izobraževanje zanima in morebitne predhodne izkušnje z gledališčem ali aktivizmom).

Cena: Izobraževanje je za udeležence brezplačno in neprecenljivo.

Izvajalci:

Barbara Polajnar, pedagoginja, performerka in producentka

Tomaž Podbevšek, član kolektiva Pizda, performer in aktivist

Tamara Zaner, izvajalka gledališča zatiranih in performerka

Več informacij: infopeka@infopeka.org ali barbara.polajnar@gmail.com

​--

Zahvaljujemo se vsem, ki ste del svoje dohodnine v letu 2015 namenili Pekarni Magdalenske mreže. Tudi letos lahko 0,5 % dohodnine namenite naši organizaciji. Več preberite tukaj.

***********Pekarna Magdalenske mreže MariborMladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKAYouth informative Counseling Center INFOPEKAOb železnici 8, 2000 MARIBOR - SLOVENIJAtel.: + 386 2 300 68 50gsm: + 386 41 481 246e-mail: infopeka@infopeka.orghttp://www.infopeka.org, www.pekarna.orgFB: Pekarna Magdalenske Mreže***********Dejavnost zavoda podpirajo Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kulturo, Slovenski filmski center, Zavod RS za zaposlovanje, MOVIT NA MLADINA, Evropska unija, Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo, Urad Vlade RS za komuniciranje.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!