Novice

Nazaj na novice

Vipavska dolina vabi na tekaške in gorskokolesarske počitnice

Vipavska dolina vabi gorske tekače in gorske kolesarje na spomladanske počitnice in festival 360° Vipavska dolina: zadnja dva aprilska vikenda bo potekal MTB Maraton in nato še Ultra-Trail Vipavska dolina (Gorski ultramaraton Vipavska dolina, ali kot je poznan med tekači "vipavska ultra").

Napoved dogodka:

Vipavska dolina vabi na tekaške in gorskokolesarske počitnice

Vipavska dolina vabi gorske tekače in gorske kolesarje na spomladanske počitnice in festival 360° Vipavska dolina: zadnja dva aprilska vikenda bo potekal MTB Maraton in nato še Ultra-Trail Vipavska dolina (Gorski ultramaraton Vipavska dolina, ali kot je poznan med tekači "vipavska ultra"). Oba dogodka privabljata številne navdušence s celega sveta, ki so željni vedno novih izzivov. Strateška pozicija Vipavske doline v bližini svetovnih turističnih destinacij in lahka dostopnost, odlični klimatski pogoji, vrhunska gastronomska in turistična ponudba, bogata športna infrastruktura so pisani na kožo pozicioniranju Vipavske doline kot odlične športno turistične destinacije, saj omogoča izjemne pogoje tako za treninge kot športno-rekreativne obiske celo leto.

Prvomajski prazniki od 23. do 30 aprila bodo letos še posebej športno obarvani. V Vipavsko dolino vabimo gorske kolesarje, na zanimive proge po slikovitih vinorodnih poteh. Za gorske kolesarje smo pripravili tri izzive: Za najbolj vzdržljive je 84 kilometrska proga, ki obkroži dolino, del poti pa poteka tudi po novi Slovenski turno kolesarski poti. Krajša proga, 50 km, pelje kolesarje po vinorodnih poteh, najkrajša je namenjena družinam z otroki, kolesarili bodo 35 kilometrov.

Vrhunec športnega dogajanja bo Ultra-Trail Vipavska dolina – 100UTVV, od 28. do 30. aprila 2017. Organizatorji vabijo domače in tuje gorske tekače in ultramaratonce. Pripravili so tri preizkušnje: 100UTVV – sto šest kilometrov, petdeset in petindvajset kilometrov. Organizator je k sodelovanju pritegnil lokalno skupnost, Občino Ajdovščina in Občino Vipava, ter številna društva in prostovoljce, kar daje dogodku poseben čar. Za varnost in dobro počutje tekačev ter njihovih navijačev bo skrbelo več kot 250 prostovoljcev.

Najdaljša, 106-kilometrska preizkušnja obkroži Vipavsko dolino: iz Ajdovščine se vzpne na Goro, od tam po Robu, mimo Otliškega okna na najvišji vrh proge – Mali Golak (1495 m), čez Čaven in Kucelj nazaj v dolino. Pot ponuja tekačem bogate razglede od Jadrana pa do Alp, tek skozi Trnovski gozd in strm spust v dolino, proti najnižji točki proge v Batujah (70 m), kjer proga preči dolino. Ob vzponu na južne obronke Vipavske doline se ji pridruži 50-kilometrska preizkušnja, ki bo letos startala iz srednjeveškega mesteca Vipavski Križ. Bogati razgledi, poti speljane skozi vinograde, ravno pravi čas za okušanje vipavskih češenj in gostoljubni domačini vedno znova presenečajo tekače. Najkrajša, 25-kilometrska trasa zaključuje krog okoli Vipavske doline s strmim vzponom na Nanos – Pleša, tekom skozi gozd in krasnim spustom proti cilju na Gradišče pri Vipavi. Večina poti je speljana po planinskih poteh, kolovozih in makadamskih poteh, nekaj pa tudi po asfaltu. Ultra preizkušnja ponuja skupaj 5.550 metrov vzpona, lanskoletni zmagovalec in rekorder proge jo premagal v 12 urah in 8 minutah.

Športno društvo TURA, Ulica Gradnikove brigade 15, 5271 Vipava

V imenu organizacijskega odbora

Dodatne informacije za medije:

Vesna Kobal, 041 907 958

vesna.kobal@yahoo.com, 100utvv@gmail.com

www.100utvv.si

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!