Novice

Nazaj na novice

Javno vodstvo po razstavi Neki piše (15. 3.), projekcija s komentarjem Kratki film vs. umetniški video (21. 3.)

SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana

VABILO

SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana

Studio 6 & Galerija Vodnikove domačije

Javno vodstvo po razstavi Neki piše in predstavitev publikacije

Sreda, 15. marec, ob 18. uri

Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

Razstava je na ogled do 2. aprila 2017.

V sredo, 15. marca, ob 18. uri vas vabimo na javno vodstvo po razstavi Neki piše. Po razstavi bo popeljala kuratorka Lara Plavčak, ki bo uvodoma nekaj besed namenila tudi zinom sodelujočih umetnikov in umetnic. Obenem bomo predstavili ob razstavi izdano publikacijo, ki sta jo uredila Lara Plavčak in Miha Kelemina, oblikovala pa na razstavi sodelujoča umetnica Nevena Aleksovski.

O razstavi

Skupinska razstava Neki piše je drugi projekt Zavoda SCCA-Ljubljana v Galeriji Vodnikove domačije (nastala je v koprodukciji z zavodom Divja misel) ter obenem že šesti projekt, ki raziskuje združevanje pisane besede in podobe v sodobni likovni produkciji. Vključevanje besed v umetniško delo je v zgodovini umetnosti prisotna, danes pa pogosta in posebej privlačna umetniška praksa, saj ustvarja hkratno in izmenično branje besedila in podobe. Na razstavi sodelujoči umetniki Bojan Mijatović, Horrid Habits, Leon Zuodar, Maks Bricelj ter umetnici Mina Fina in Nevena Aleksovski v svojem delu z raznolikimi pristopi preiskujejo združevanje besedila in podob kot enega izmed avtorskih načinov ustvarjanja. Ukvarjajo se z risbo, grafiko, sliko, fotografijo, asemblažem, nekateri z intervencijami in instalacijami posegajo v prostor ali ustvarjajo v medijih knjige umetnika, (fan)zina in podobnih umetniških publikacij.

Vodilo v izboru del za razstavo je bila čim bolj pestra predstavitev tovrstnega ustvarjanja, kmalu pa se je kot naslov, ki vsaj približno poveže širok in nikakor enoznačen nabor prakse podobe, ob/pod/nad/čez katero nekaj piše, ponudil napis na delu sodelujočega fotografa Bojana Mijatovića neki piše.

Umetniki in umetnici: Nevena Aleksovski, Maks Bricelj, Mina Fina, Horrid Habits, Bojan Mijatović, Leon Zuodar

Kuratorka razstave: Lara Plavčak

Svetovalec: Miha Kelemina

Pri pripravi in izvedbi razstave so sodelovali tudi udeleženke in udeleženci 16. leta Sveta umetnosti, šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje.

> VEČ

> FOTOGRAFIJE ZA MEDIJE

SCCA-Ljubljana & Mestna galerija Nova Gorica & Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo

Neža Grum: Kratki film vs. umetniški video

Video projekcija s komentarjem

Torek, 21. marec 2017, ob 19. uri

Mestna galerija Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 5

Soočanja s sodobno umetnostjo nastajajo kot stalno sodelovanje med SCCA-Ljubljana in Kulturnim domom Nova Gorica (Mestna galerija); v letu 2017 se s sodelavci SCCA osredotočamo na povezave med video umetnostjo in formo kratkega filma ter vsebino umetniških publikacij – zinov. V torek, 21. marca 2017, ob 19. uri vas vabimo v Mestno galerijo Nova Gorica na video projekcijo "Kratki film vs. umetniški video", ki jo bo s komentarjem pospremila Neža Grum, organizatorka filmske produkcije in sodelavka arhiva Postaja DIVA.

Kratki film vs. umetniški video

Zadrega, kdaj govoriti o videu in kdaj o kratkem filmu, se zdi mlajšim generacijam nepotrebna. Prav zato na festivalih kratkega filma lahko vidimo tudi umetniški video. Vendar, ali ga zna občinstvo gledati onkraj meril, s katerimi vrednotimo narativni film? Ali znamo prepoznati vrednost umetniškega videa, če ga vidimo na velikem platnu? In obratno, kako kratek film prezentirati v galerijskem prostoru?

Z dostopnostjo novih tehnologij se veča krog ustvarjalcev video vsebin, kratkometražna produkcija je obširnejša in bolj raznolika kot kadarkoli. Obenem tehnološki napredek briše meje tudi z izenačitvijo nosilcev, ki so v preteklosti že v imenu določali video umetnost oziroma film. Nadalje se vsebine stapljajo s pomočjo spleta, ki ponuja enotno platformo in izkušnjo videa v galeriji ali filma v kinematografu prinaša v en sam prostor – posameznikovo domovanje.

Predrugačenje pojmov, ki se povezujejo z video produkcijo, vpliva na dojemanje samih vsebin in postavlja zahtevo po spremembi paradigme. Predavanje bo ob izbranih primerih kratkega filma in umetniškega videa poskusilo predstaviti podobnosti in razlike med videom in kratkim filmom.

Neža Grum (1987, Ljubljana) je diplomirala na ljubljanski FDV, smer kulturologija. Je članica društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken, s katerim redno pripravljajo večere kratkega filma v Slovenski kinoteki ter pripravljajo programe kratkega filma za različne kulturne hrame po Sloveniji. Sodeluje pri produkciji in snovanju programa FeKK festivala kratkega filma v Ljubljani ter pri produkciji festivala žanrskega filma Kurja polt. Od leta 2016 je sodelavka video in novomedijskega arhiva Postaja DIVA. V različnih vlogah nastopa pri kulturnih in umetniških projektih. Ustvarja v filmu.

> VEČ

Zavod SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, http://www.scca-ljubljana.si

Tel.: (01) 431 83 85, kontaktna oseba: Dušan Dovč, 051 361 681, dusan.dovc@scca-ljubljana.si

Program Zavoda SCCA-Ljubljana podpirata MOL, Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS.

Zavod SCCA-Ljubljana je član Asociacije, društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!