Novice

Nazaj na novice

V Radovljici v finale Tuševe kuharske zvezde ekipi dijakov Ljubljane in Celja

Slovenski trgovec Tuš pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije (DKSS) v letošnjem letu ponovno išče Tuševo kuharsko zvezdo.

V Radovljici v finale Tuševe kuharske zvezde ekipi dijakov Ljubljane in Celja

Radovljica, 15. marec 2017 – Slovenski trgovec Tuš pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije (DKSS) v letošnjem letu ponovno išče Tuševo kuharsko zvezdo. Danes je na Srednji gostinski in turistični šoli (SGTŠ) Radovljica potekalo tretje predtekmovanje, v katerem sta se iz vrst devetih ekip v veliki finale uvrstili dijaki zmagovalne ekipe iz Ljubljane in drugo uvrščene iz Celja. Ob bok se bosta postavili štirim ekipam, ki so se v veliki finale uvrstili na predtekmovanjih v Celju in Izoli. V majski finale, v katerem se bodo ekipe dijakov pomerile za naziv Tuševa kuharska zvezda 2017, se bosta uvrstili še dve ekipi iz aprilskega predtekmovanja v Radencih.

Največji slovenski trgovec Tuš je v letošnjem letu pripravil projekt Tuševa kuharska zvezda, ki poteka pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Na SGTŠ Radovljica je danes potekalo tretje predtekmovanje za uvrstitev v finale in prvo mesto je osvojila ekipa Ljubljane, z Krakovskimi dobrotami, drugo pa ekipa Celja, s Pomladansko postrvjo. Obe ekipi je strokovna žirija izbrala med devetimi prijavljenimi ekipami iz vrst kuharjev, natakarjev in turističnih tehnikov, ki prihajajo iz različnih srednjih gostinskih šol po Sloveniji. Sodelovali so mladi iz SŠ Izola, SŠ Zagorje, SŠGT Celje, SŠGT Radenci, SŠGT Novo mesto, SŠGT Ljubljana in SGTŠ Radovljica, ki so strokovni žiriji in obiskovalcem postregli z zanimivim izborom lokalnih jedi.

Na prvih dveh predtekmovanjih so se v finale uvrstili dve ekipi iz Ljubljane, ekipa iz Radovljice in Celja, vsi pa so pripravili najboljšo regionalno glavno jed. Mladi, nadarjeni in inovativni kuharji, natakarji in turistični tehniki do 21 let bodo svoje znanje dokazovali še v zadnjem predtekmovanju, in sicer 12. aprila v Radencih. Maja se bo tako osem ekip v velikem finalu pomerilo za laskavi naziv Tuševa kuharska zvezda 2017.

"Veliko število prijav mladih je že tretjič zapored pokazatelj, da kljub dejstvu, da so med deficitarnimi poklici kuharji že vrsto let v vrhu lestvice, gostinsko-turistični poklici še vedno navdušujejo mlade. Mi jih želimo še dodatno navdušiti za karierno pot na tem področju, tudi preko projektov kot je Tuševa kuharska zvezda. Danes so ekipe pokazale veliko znanja in inovativnosti pri pripravi hrane ter sami predstavitvi in pričakujemo, da se bo v finalu pokazal napredek in nadgradnja vseh elementov predstavitve lokalnega krožnika in restavracijske sladice," je povedal Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije.

Brane Pevec, direktor Cash&Carry in veleprodaje v Tušu pa je dodal: "Med zelo iskanimi kadri se že vrsto let v sam vrh uvrščajo poklici, kot so kuhar, pomočnik kuharja, natakar, turistični tehnik. Tako naš projekt aktivno doprinese k promociji omenjenih poklicev in mlade navdušuje za gostinsko-turistične poklice." Preko projekta namreč Tuš spodbuja širši interes mladih za poklice v gostinstvu in turizmu, mlade kuharske zvezde pa predstavlja širši javnosti, bodočim delodajalcem in kolegom iz stroke.

Zmagovalna jed ekipe SŠGT Ljubljana:

Ime jedi: Krakovske dobrote

Pečen in poširan file rdeče postrvi, pire zelene s sokom rdeče pese, štruklji s polžjim nadevom in drobtinami ribje kože, ocvrto kislo zelje, popečen koromač, stebelna zelena, korenčkove kapljice, limonina pena in šalotkin prevretek

Jed drugo uvrščene ekipe SGTŠ Celje:

Ime jedi: Pomladanska postrv

Rulada iz postrvi s čemažem in mariniranimi drobtinami, rožmarinovo maslo, grahov pire, korenčkov kipnik z zelišči, korenčkov kaviar, sortirani korenčkovi in kolerabni olupki, čemaževa omaka, pire rdečega korenja, regratova podlaga, hrustavec s pastinakom in zelišči

Strokovna žirija 3. predtekmovanju:

1. Strokovna žirija kuharskega dela:

Alma Rekić - nekdanja članica nacionalne ekipe, Davor Družinec - član nacionalne kuharske ekipe, Grega Rozman - član nacionalne kuharske ekipe, Janez Dolšak - vodja nacionalne kuharske ekipe, Martin Blejec - član nacionalne kuharske ekipe in Tomaž Vozelj - predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije.

2. Strokovna žirija strežbe:

Aida Kadič - Ramada Resort Kranjska Gora, Srečko Koklič – svetovalec Turistično gostinska zbornica Slovenije, Tomaž Leban - Center kulinarike in turizma KULT316 in Feri Kicin, Sava resorts Bled.

O projektu Tuševa kuharska zvezda 2017

Ekipe s starostjo tekmovalcev do 21 let lahko na tekmovanje prijavijo Srednje šole za gostinstvo in turizem, pravne osebe oz. delodajalci (gostinci, hotelirji, restavracije) ali pa se prijavi kar ekipa sama. Vsak prijavitelj lahko na predtekmovanje prijavi 2 ekipi v sestavi: kuhar in pomočnik, natakar in turistični vodič ali drugi natakar. Na štirih predtekmovanjih, ki so časovno omejena, kuhar s pomočnikom pripravi regijsko glavno jed s prilogo za pet oseb, servirano na navaden način (krožnik), ekipa pa predstavi tudi izvor, način priprave in posebnost jedi. Strokovna komisija v vsakem predtekmovanju izbere prvi dve ekipi, ki se bosta v finalnem tekmovanju potegovali za naziv Tuševa kuharska zvezda 2017. Tuš je s projektom oblikoval inovativno akcijo za promocijo gostinsko-turističnih poklicev.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!