Novice

Nazaj na novice

STOP spletni propagandi terorizma

Zavod Primorsko svetovalno središče, Koper (PRIMSS) danes pričenja z izvedbenim delom projekta "STOP spletni propagandi terorizma", katerega namen je ozaveščanje dijakov in mladih o problematiki spletnega novačenja v teroristične organizacije.

Zavod Primorsko svetovalno središče, Koper (PRIMSS) danes pričenja z izvedbenim delom projekta "STOP spletni propagandi terorizma", katerega namen je ozaveščanje dijakov in mladih o problematiki spletnega novačenja v teroristične organizacije.

Zavod Primorsko svetovalno središče, Koper (PRIMSS) danes pričenja z izvedbenim delom projekta "STOP spletni propagandi terorizma", katerega namen je ozaveščanje dijakov in mladih o problematiki spletnega novačenja v teroristične organizacije.

Z današnjim dnem je zavod pričel izvajati delavnice v obalnih srednjih šolah, ki temeljijo na preventivnih dejavnostih informiranja s pomočjo interaktivnih pripomočkov, in sicer publikacije in animacije.

Informacijske tehnologije so dandanes vse bolj prisotne v našem vsakdanjem življenju. Ljudje, predvsem mladi, vedno več svojega prostega časa namenijo uporabi spleta, predvsem družbenim omrežjem, saj je dostop do spletnih vsebin nenehno na dosegu roke. "Težave se lahko pojavijo predvsem pri otrocih in mladostnikih, ki so zaradi svoje neizkušenosti in želje, da bi bili v družbi sprejeti toliko bolj dovzetni do vsebin, s katerimi se srečujejo na spletu," opozarja Nikolina Jeretič, strokovna vodja PRIMSS.

Skoraj vse skrajne skupine od vzhodne Afrike do jugovzhodne Azije uporabljajo splet za širjenje svojih idej in kot orodje pri delovanju v oboroženih spopadih. “Aktualen primer, ki je imel zadnjih 6 let največji odziv v Evropi, je samooklicana Islamska država (IS), saj je njena sposobnost uporabe družbenih omrežij za novačenje mladostnikov zastrašujoča in jo zato tudi v tem projektu obravnavamo kot primer, čeprav obstaja še mnogo drugih skupin, ki na podoben način novačijo nove pripadnike. Strokovnjaki ocenjujejo, da se za IS bojuje okoli 30.000 borcev iz tujine iz 115 različnih držav, od tega 5.000 iz Zahodne Evrope,” sporoča Nina Markovič, vodja projekta in pravnica na Zavodu PRIMSS.

Teroristične organizacije s spletno propagando svojih sporočil ciljajo predvsem na mlade, ki se ne čutijo sprejeti v družbenem okolju in se jim predstavijo kot nekdo, ki jih sprejema in podpira. "Žal mladi dejstvo, da gre zgolj za manipulacijo in izkoriščanje ugotovijo, ko je že prepozno in se znajdejo v okolju, kjer so popolnoma odvisni od nasilnežev. Mladi fantje se pridružijo terorističnim organizacijam kot borci, mlada dekleta pa kot žene borcev, kar ima zanje še posebej grozljive posledice, saj to pogosto vodi v spolno suženjstvo in nasploh podrejen položaj,"dodajajo na Zavodu PRIMSS.

Ker je svoboda izražanja ena temeljnih človekovih pravic, predstavlja soočanje s tistimi vsebinami na spletu, ki so neprimerne, velik izziv. "Mladi so toliko bolj dovzetni za vsebine, s katerimi prihajajo v stik," sporočajo na Zavodu PRIMSS in dodajo, da jih je zato "izredno pomembno ozavestiti o neprimernih vsebinah in nujnosti prijave pristojnim organom ter opolnomočiti, da ne podležejo sovražnim sporočilom, ki skušajo manipulirati z njimi in njihovimi čustvi."

V sklopu projektnih aktivnosti so v ta namen predvidene izvedbe delavnic na srednjih šolah tudi v drugih regijah po Sloveniji, cilj katerih je ozaveščanje o problematiki spletnih manipulacij, radikalizacije kot posledica negativne propagande, sovražnega govora, nestrpnosti in nasilja.

Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS)

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) je Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) ustanovila leta 2007 v namen nudenja brezplačne in kakovostne pomoči in svetovanja mladim. V obdobju desetih let je PRIMSS s svojimi področji delovanja pridobil širšo družbeno vlogo v lokalni skupnosti, saj sodeluje z dvema obalnima občinama in razvija projekte, ki se tičejo širše družbene problematike.

Neprofitni zavod ponuja storitve subvencioniranega psihosocialnega in brezplačnega pravnega svetovanja za dijake in študente, ki je dostopno tudi ostalim po rednih, ampak sprejemljivih cenah. Izvaja neformalno praktično usposabljanje za mlade svetovalce, ki študentom biopsihologije, inkluzivne pedagogike in sorodnih študijskih smeri omogoča pridobivanje osnovnih znanj in izkušenj v okviru psihosocialnega svetovanja. PRIMSS organizira tudi dogodke in strokovne delavnice, z namenom ozaveščanja javnosti o pomembnosti duševnega zdravja in o spoštovanju in sprejemanju drugačnosti. Poleg številnih ostalih projektov deluje v sklopu PRIMSSa tudi Samopomočna skupina za motnje hranjenja, PRIMSS je kot partnerska organizacija uspešno sodeloval v mnogih drugih projektih, tudi čezmejnih..

Projekt “STOP spletni propagandi terorizma” je sofinanciran s strani Ameriške ambasade. Mnenje, ugotovitve in zaključki ali priporočila, izraženi v članku so zgolj avtorjeva in ne izražajo nujno stališča ameriške vlade.

Publikacija je dostopna na povezaviTUKAJ, video paTUKAJ.

Eleonora Jenko,predstavnica za odnose z javnostmi ŠOUPGSM: 041 279 783Tel:00386 5 662 62 24e-mail:eleonora@soup.siwww.soup.siIFacebook ŠOUP

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!