Novice

Nazaj na novice

FESTIVALSKA SREDA   V ZNAMENJU ODPRTJA KNJIŽNEGA SEJMA IN VELIKEGA VEČERNEGA BRANJA

Drugi dan knjižnega festivala bo potekal v znamenju odprtja knjižnega sejma. Tako bodo ob 10.00 na Grajskem trgu svoje stojnice postavile založbe kot so Založba Malinc, Fakulteta za državne in evropske študije, Založba Družina, Mohorjeva založba Celovec, Evropska pravna fakulteta, Društvo ljubiteljev knjig Ciproš, Založba Primus, Založba Univerze v Novi Gorici, Založba Litera, Založba Pivec, KUD Sodobnost International, KUD Apokalipsa, eBesede, KUD AAC Zrakogled, KUD Police Dubove, Zveza Modro-bela ptica in Hiša poezije.

Drugi dan knjižnega festivala bo potekal v znamenju odprtja knjižnega sejma. Tako bodo ob 10.00 na Grajskem trgu svoje stojnice postavile založbe kot so Založba Malinc, Fakulteta za državne in evropske študije, Založba Družina, Mohorjeva založba Celovec, Evropska pravna fakulteta, Društvo ljubiteljev knjig Ciproš, Založba Primus, Založba Univerze v Novi Gorici, Založba Litera, Založba Pivec, KUD Sodobnost International, KUD Apokalipsa, eBesede, KUD AAC Zrakogled, KUD Police Dubove, Zveza Modro-bela ptica in Hiša poezije.

Spremljevalni program knjižnega sejma bo povezovala Petra Bauman, ki bo malo pred 10.00 predstavila najrazličnejše ustvarjalce, ki bodo imeli v času knjižnega sejma na stojnicah med drugim razstavljene tudi svoje umetnine. Tudi letos bo v ospredju razstava oblečenih knjig dijakov Gimnazije Celje – Center, Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko Celje ter Srednje šole za oblikovanje Maribor, ki bodo predstavili svoje unikatne obleke za knjige aktualne slovenske produkcije, ki jih je izbrala pesnica Tonja Jelen. Po otvoritvi razstave s pomenljivim naslovom Mične knjižne gospodične si bodo otroci in odrasli lahko ogledali dve pravljici, prirejeni za kamišibaj gledališče, ki ju bo predstavila kamišibaj performerka Jerca Cvetko, ki je za svoja dela prejela številna priznanja. Jerca Cvetko bo ob 10.00 uprizorila svojo avtorsko pravljico z naslovom Ovčka Olga ter angleško ljudsko pravljico Trije prašički, ob 11.00 pa pravljico Kako je izginila hruška avtorja Jureta Engelsbergerja in slovensko ljudsko basen z naslovom Podkovana žaba.

Ob 10.00 bo svoja vrata znova odprla tudi znamenita Čitalnica na dvorišču, ki se nahaja v atriju Vetrinjskega dvora. Čitalnica bo tako kot že nekaj let zapored tudi letos ponudila oddih in oazo zatišja kot kontrast živahnemu dogajanju na Grajskem trgu. Obiskovalcem bo na voljo pester nabor knjig, revij in časopisov, ki jih boste lahko prebirali v senci starega oreha, medtem ko si boste v izmenjevalnici knjig Knjižna bolha lahko zamenjali svoje rabljene knjige za kakšno drugo čtivo ter prisluhnili pravljicam uveljavljenih slovenskih ustvarjalcev. Ob 11.30 se boste lahko udeležili ustvarjalnice, na kateri boste izdelovali knjižne obtežilnike po motivih Sovice Oke.

Za bolj dinamične predšolske otroke bo ob 10.30 na voljo pravljični sprehod s slonom Stanetom, ki vas bo popeljal skozi razstavo ilustracij iz slikanice Slon Stane avtorice Manice K. Musil. Polurni sprehod s pripovedovanjem zgodbe o slonu Stanetu, ki je primeren za otroke med 4. in 6. letom starosti, se bo pričel na Slomškovem trgu pri pitniku. Vsi tisti, ki želite stopinjam Slona Staneta in njegovi zgodbi slediti zunaj organiziranih terminov, pa lahko na zadnjih straneh naše programske knjižice najdete priložen načrt poti, ki vas bodo vodile do plakatnih mest s podobami iz slikanice.

Ob 12.00 boste na odru knjižnega sejma, ki se nahaja na Grajskem trgu, lahko prisluhnili kantavtorskemu dvojcu, Katarini Juvančič in Dejanu Lapanji, ki bosta upesnila bogat izpovedni svet ženskih sentimentov ter predstavila mešanico sodobnih in ljudskih načinov pesnjenja. Katarina piše besedila, aranžmajsko piko na i pa postavlja Dejan, vsestranski glasbenik in producent, ki se je kalil v odmevnih skupinah Olivija in Bast.

Ob 13.00 boste na Grajskem trgu lahko prisluhnili srednješolskemu literarno-glasbenemu maratonu, na katerem se bo predstavila Srednja ekonomska šola Maribor in tamkajšnji dijaki Eva Kurnik, Patrik Verdnik, Maruša Mlakar, Nina Urbanja, Simona Čuček, Tina Kukovec, Špela Krajnc, Katja Veselko, Marko Škof, Eva Mlakar, III. gimnazija Maribor ter dijaki Mia Sara Gril, Špela Čakš in Lara Vogrin ter glasbena zasedba Tretja špila! ter Prva gimnazija Maribor in dijaki Pia Krampl, Julija Plemenitaš Potočnik, Ana Apšner, Maja Pongrac, Žiga Hren in Špela Krajnc.

Ljubitelji dobrodelnih akcij bodo na svoj račun prišli tudi v sredo. Ob 10. 30 bo v centru Naprej in ob 13.30 v Domu starejših občanov na Teznu potekala knjižna akcija dobrodelnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor z naslovom Podarimo knjigo in besedo. Ob 11.00 bo na sedežu INPEA – informativna točka za preprečevanje nasilja nad starejšimi, potekala akcija NIKOLI PRESTAR ZA KNJIGO. Gre za uradno predstavitev dobrodelno-izobraževalnega projekta, ki poudarja pomembnost branja kot metode kognitivnega treninga, znotraj katerega INPEA Slovenija, Alma Mater Europaea s partnerji, kot so domovi za starejše v Mariboru, Mariborska knjižnica – Knjižnični cikel Univerze za tretje življenjsko obdobje, JSKD Maribor, Literarna hiša v Mariboru in občina Hoče Slivnica, obdarujejo starejše, Andragoški center Slovenije pa bo knjižnici Alma Mater Europaea doniral andragoško strokovno literaturo. Predstavitvi avtorja projekta Boruta Ambrožiča bosta sledili predavanji - mag. Vanja Jus bo spregovorila o kognitivnosti in treningu možganov, medtem ko vam bo Ana Krajnc podrobneje predstavila izobraževanje starejših.

V sredo se bo zgodil tudi osrednji strokovni dogodek festivala v obliki pogovorne TV oddaje z naslovom MESTO V LITERATURI – MARIBOR GLAVNI JUNAK, ki se bo snemala ob 14.00 v studiu RTV SLO – RC Maribor. V oddaji bodo voditelj dr. Zoran Medved in povabljeni gostje Avgust Demšar, Nataša Kramberger, dr. Miran Štuhec, Tone Partljič in Aleš Šteger razpravljali o osrednji temi festivala. Udeležba občinstva v studiu je omejena. Premierno predvajanje oddaje bo 22. 4. ob 21.00, ponovitev 23. 4. ob 17.25 na sporedu Televizije Maribor.

Ljubitelji knjižnih del pisateljice Janje Vidmar boste prišli na svoj račun v Amfiteatru Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, kjer bo ob 14.00 potekal pogovor med njo in dr. Dragico Haramijo. Pogovor s pisateljico Janjo Vidmar bo osredotočen na njena romana Princeska z napako in Pink, v katerih je prizorišče dogajanja Maribor. Avtorica bo ob tem predstavila tudi nekatera svoja družbeno-kritična literarna dela, ki zmorejo ob bralnem premisleku vzbuditi etična vprašanja sodobnega časa, na katera mladi bralec išče odgovore.

Tudi sredino popoldne bo na Grajskem trgu sila vznemirljivo – ob 14.30 se bo na odru knjižnega sejma pojavila avtorica Jedrt Lapuh Maležič, ki bo predstavila svoj kratkoprozni prvenec Težkomentalci, ki je izšel lani pri založbi LUD Literatura in je bil nominiran za najboljši prvenec leta. Z avtorico se bo pogovarjala Petra Bauman.

V Čitalnici na dvorišču boste med 15.00 in 19.00 lahko preživeli lahkotno popoldne ob prebiranju in menjavi knjig ter branju pravljic.

Ob 17.00 se bo na odru knjižnega sejma Grajskega trga zvrstilo literarno branje in predstavitev zbornika Zemljepesništvo 2#, ki vključuje prevodno in avtorsko poezijo na temo begunstva. Zemljepesništvo je tematski literarni dogodek, ki poteka ob svetovnem dnevu poezije in dnevu boja proti rasni diskriminaciji. Letošnja prireditev je bila povezana z besedo begunec, ki je bila beseda leta 2016 po izboru slavističnega odseka SAZU-ja, inštituta Frana Ramovša.

Tudi sredin večer bo prinesel pestro dogajanje – ob 18.00 bo v Salonu uporabnih umetnosti potekal pogovor med Danajo Lorenčič in aprilsko gostjo pogovorne serije Mlade glave mislijo literarno kritičarko Majo Šučur, ki je svojo kritiško pot začela na Prangerjevi Študentski kritiški debati. Posnetek pogovora bo predvajan tudi 25. aprila 2017 ob 12.00 na Radiu MARŠ.

V Literarni hiši bo medtem potekalo Srečanje s sosedi. Kot že pove ime, bo Literarna hiša tokrat gostila hrvaška avtorja Ernesta Fišerja in Božidarja Petrača. Prvi je povezan z gledališčem, novinarstvom, bibliotekarstvom in širšim kulturnim dogajanjem, drugi pa je že šest let predsednik Društva književnikov Hrvaške, pesnik in urednik številnih antologij. Vabljeni torej v zanimivo družbo, ki vam bo dolgo ostala v spominu …

Vendar pa dogajanja s tem še ne bo konec. Po stopnjevanju napetosti, nastopi vrhunec sredinega dogajanja zvečer V Salonu uporabnih umetnosti. Ob 20.00 bo namreč potekalo Veliko večerno branje: MARIBOR GLAVNI JUNAK, ki bo tokrat posvečeno prozi, zlasti književnim delom, v katerih igra Maribor pomembno vlogo. Literarni gosti, ki nas bodo s svojimi proznimi deli popeljali po Mariboru in okolici, so Avgust Demšar, Zdenko Kodrič, Nataša Kramberger, Tone Partljič in Rok Vilčnik. Glasbena gosta dogodka bosta Bilbi in Gregor, ki bosta poleg njunih mariborsko obarvanih skladb predstavila tudi nekaj novih z albuma Šibka točka. Napolnite si čutila in uživajte v izbranih odlomkih, ki vas bodo popeljala v zakladnico spominov na ljubljeno mesto …

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!