Novice

Nazaj na novice

Tuševa kuharska zvezda postali dijaki ekipe Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana

Slovenski trgovec Tuš je danes pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije (DKSS) priredil finale projekta Tuševe kuharske zvezde 2017. Projekt, v katerem je skupno tekmovalo več kot 100 dijakov Srednjih gostinskih in turističnih šol širom Slovenije, je razkrilo najboljšo gostinsko-turistično ekipo dijakov za pripravo in postrežbo njihove regionalne jedi, ekipo SGŠT Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana.

Kranjska Gora, 8.maj 2017– Slovenski trgovec Tuš je danes pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije (DKSS) priredil finale projekta Tuševe kuharske zvezde 2017. Projekt, v katerem je skupno tekmovalo več kot 100 dijakov Srednjih gostinskih in turističnih šol širom Slovenije, je razkrilo najboljšo gostinsko-turistično ekipo dijakov za pripravo in postrežbo njihove regionalne jedi, ekipo SGŠT Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana. Najboljši kuhar, Tuševa kuharska zvezda, je postal Matej Zupančič, ki je strokovno žirijo prepričal v superfinalu s pripravo restavracijske sladice,Mousse kisle smetane in skute, z melisino espumo, karameliziranimi jabolki, vaniljevim sladoledom in jagodno omako.Zanimivo tekmovanje in glavna nagrada – tedensko izobraževanje za celotno ekipo in mentorje, so izjemno popestrile uvodni dan letošnjega Mednarodnega kulinaričnega festivala Kranjska Gora.

V zgodnjih popoldanskih urah je v kranjskogorskem Hotelu Ramada Resort omamno zadišalo, potekalo je namrečfinale projekta Tuševa kuharska zvezda.Osem ekip,tri iz Ljubljane –dijakiSrednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana, dve iz Celja– dijakiSrednje šole za gostinstvo in turizem Celje,ekipa iz Radovljice –dijaki Srednje gostinske in turistične šola Radovljica,Maribora– dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem MariborinRadencev– dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, ki si je v štirih predtekmovanjih izborilo mesto na velikem finalu, je bilo izjemno dobro pripravljenih. Strokovna komisija Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije je okušala 8 izvrstno pripravljenih regionalnih jedi in izbraladijake Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana kot najboljšo letošnjo ekipo, ki je prejelaprestižno nagrado – tedensko kulinarično izobraževanje za celotno ekipo in mentorje.

Kmalu zatem sta v superfinalu kuhalnici zavrtela mlada kulinarična mojstraMatej Zupančič, dijak SGŠT LjubljanainTomaž Vadlan, dijak SGTŠ Celje, in se pomerila v pripravi restavracijske sladice. Zmaga je pripadla ljubljanski sladici,Mousse kisle smetane in skute, z melisino espumo, karameliziranimi jabolki, vaniljevim sladoledom ter jagodno omako,in odličnemu kuharju Mateju Zupančiču,ki se je postalTuševa kuharska zvezda 2017. Atraktivno tekmovanje, na katerem so se vsi sodelujoči izjemno trudili, pokazali vsa svoja znanja ter s pripravo jedi iz njihovega lokalnega okoljaspoznavali kulinarične posebnosti, je obenem mladepovezalo z lokalnim okoljem, pri čemer so veliko vlogo odigrali tudi njihovi mentorji.

Projekt Tuševa kuharska zvezda je potekalpod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev SlovenijeinTomaž Vozelj,predsednik društva, je ob zaključku finalnega tekmovanja izrazil občudovanje in pozitivno prihodnost kulinarične stroke:"vsehpetkulinaričnih dogodkov, ki so potekali v okviru letošnjega projekta Tuševa kuharska zvezda, je bilo naravnost občudovanja vrednih. Znanje mladih je resnično na visokem nivoju in verjamem, da se bo marsikdo iz vrst današnjih tekmovalcev v prihodnjih letih ob bok postavil strokovnjakom, ki jim bomo priča na letošnjem Mednarodnem kulinaričnem festivalu. Ponosen sem, da smo sodelovali v tovrstnem projektu, saj mladim odpira vrata v prihodnost. Ta bo ob tako velikem številu talentov, kot smo jim bili priča danes, za Slovenijo zagotovo zelo svetla.”

Brane Pevec, direktor Cash&Carry in veleprodaje v Tušu,je ob predaji nagrade mladim kulinaričnim talentom dodal:"turizem in gostinstvo sta neločljivo povezana in veseli me, da iz leta v leto spremljam gibanje porasta omenjenih panog tudi v Sloveniji. V Tušu smo si že ob pričetku projekta zastavili ključen cilj – promocijo mladih, inovativnih kuharjev in vseh gostinsko-turističnih poklicev in verjamem, da smo uspeli. Verjamem, da bodo ravno mladi, ki so se danes predstavili na tekmovanju, tisti, ki bodo Slovenijo popeljali še mnogo stopničk naprej v gostinsko-turistični ponudbi in jo obenem tudi vrisali na zemljevid kulinaričnega sveta. Naj jim kot popotnico zaželim, da izkoristijo kulinarične danosti naše prelepe Slovenije in oblikujejo vsak svojo karierno pot med kuharske zvezde!"

Na štirih predtekmovanjih in velikem finalu projekta Tuševa kuharska zvezda, ki je združil več kot100 dijakov Srednjih gostinskih šol širom Slovenije, so izjemno talentirani mladi kuharji, natakarji in turistični vodniki pripravili najboljšo regionalno glavno jed in tako krepili pripadnost in navezanost na domačeokolje. Finalno tekmovanje za naziv Tuševa kuharska zvezda 2017 pa je bilo atraktiven uvod v tradicionalni Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora.

Zmagovalna jed ekipe SŠGT Ljubljana - Tuševe kuharske zvezde 2017:

Ime jedi:Krakovske dobrote

Pečen in poširan file rdečepostrvi, pire zelene s sokom rdečepese, štruklji s polžjim nadevom in drobtinami ribje kože, ocvrto kislo zelje, popečen koromač, stebelna zelena, korenčkove kapljice, limonina pena in šalotkin prevretek

Drugo uvrščena jed ekipe SŠGT Celje:

Ime jedi:Pomladanska postrv

Rulada iz postrvi s čemažem in mariniranimi drobtinami, rožmarinovo maslo, grahov pire, korenčkov kipnik z zelišči, korenčkov kaviar, sortirani korenčkovi in kolerabni olupki, čemaževa omaka, pire rdečega korenja, regratova podlaga, hrustavec s pastinakom in zelišči

Tretjeuvrščena jed ekipe Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor:

Ime jedi:Pomladni kunčji tris iz Lenta

KUHARJA SUPERFINALISTA:

Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana, Matej Zupančič – Tuševa kuharska zvezda 2017

Ime sladice: Mousse kisle smetane in skute, z melisino espumo, karameliziranimi jabolki, vaniljevim sladoledom in jagodno omako

Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje, Tomaž Vadlan – drugo uvrščen

Ime sladice: Pomladanska osvežilna zmrzlina

Strokovna žirija finalnega tekmovanja:

Strokovna komisija kuharskega dela tekmovanja:

Branko Podmenik, Vodja pivnice Union

Iztok Gumzej, ISS vodja kulinarike

Janez Dolšak, vodja članske ekipe Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije

Alma Rekić, članica Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije

Simon Bertoncelj, Vodja kuhinje Hotel Toplice Bled

Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije

Strokovna komisija strežnega dela tekmovanje:

Suzana Radman, vodja strežbe Ramada Resort Kranjska Gora

Predrag Canjko, svetovalec F&B

Srečko Koklič, TGZ

Slavinec Branko, F&B Radenci

Amir Dizdarevič, vodja strežbe Hotel Toplice Bled

Fotografije so dosegljive na linku:

https://we.tl/byEimlIxFO

O projektu Tuševa kuharska zvezda 2017

Ekipe s starostjo tekmovalcev do 21 let so na tekmovanje prijavileSrednje šole za gostinstvo in turizem, pravne osebe oz. delodajalci(gostinci, hotelirji, restavracije)ali pa se je prijavila kar ekipa sama. Vsak prijavitelj je na predtekmovanje lahko prijavil 2 ekipi v sestavi:kuhar in pomočnik, natakar in turistični vodič ali drugi natakar.Na štirih predtekmovanjih, ki so bila časovno omejena, je kuhar s pomočnikom pripravil regijsko glavno jed s prilogo zapetoseb, servirano na navaden način (krožnik), ekipa pa je predstavila tudi izvor, način priprave in posebnost jedi. Strokovna komisija je v vsakem predtekmovanju izbrala prvi dve ekipi in skupno osem ekip se je v finalnem tekmovanju potegovalo za naziv najboljše ekipe. Najboljša dva kuharja pa sta se v superfinalu pomerila v pripravi restavracijske sladice in najboljši je prejel naziv Tuševa kuharska zvezda 2017.Tuš je s projektom oblikovalinovativno akcijo za promocijo gostinsko-turističnih poklicev.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!