Novice

Nazaj na novice

Najmlajša žrebeta so pripravila najbolj ganljiv prizor ob Dnevu lipicanca

Kobilarna Lipica in Združenje rejcev lipicanca Slovenije sta včeraj s ponosom praznovala 437. rojstni dan lipicanca

Kobilarna Lipica in Združenje rejcev lipicanca Slovenije sta včeraj s ponosom praznovala 437. rojstni dan lipicanca

NAJMLAJŠA ŽREBETA SO PRIPRAVILA NAJBOLJ GANLJIV PRIZOR OB DNEVU LIPICANCA

Gala predstava plemenitih lipicancev in konjeniških gostov je navdušila številne obiskovalce. Prav v času praznovanja je prišlo na svet 20. letošnje žrebe v Kobilarni Lipica.

Najlepši lipicanci Kobilarne Lipica in Združenja rejcev lipicanca Slovenije so bili včeraj, 21. maja, glavne zvezde praznovanja Dneva lipicanca, s katerim so se poklonili 437. rojstnemu dnevu lipicanca in Kobilarne Lipica.

Vrhunec gala predstave je bil prihod 12 igrivih, temnih letošnjih žrebet v spremstvu njihovih mater, plemenskih kobil Kobilarne Lipica, na lipiški hipodrom. Obenem so beli lipicanci navdušili z vožnjo vpreg, spektakularnimi skoki šole nad zemljo, "plesom" dveh lipicanskih žrebcev v točkipas de deuxin v kvadrilji mladih žrebcev.

Poklonili so se spominu na čas pred 437 leti, ko se je začela zgodba o Kobilarni Lipica in lipicancu, je v pozdravnem nagovoru poudarila direktorica Kobilarne Lipica Lorela Dobrinja: "19. maja leta 1580 je habsburški nadvojvoda Karel II občutil bogastvo lipiškega posestva, ga odkupil od tržaškega škofa in tako postavil temelj kobilarne v Lipici."

Združenje rejcev lipicanca Slovenije, ki povezuje zasebne rejce lipicanskih konj, je predstavilo, kako zelo priljubljen je lipicanec kot družabnik v prostem času. Združenje, skupaj s Kobilarno Lipica, "skrbi za rejo lipicanca, izobraževanje svojih članov in širše javnosti, promocijo našega lipicanca ter vzdržuje stike z drugimi konjerejskimi organizacijami doma in v tujini,", je pojasnil predsednik Marko Avšič.

S svojimi neustrašnimi lipicanci se je praznovanju pridružila enota Postaje konjeniške policije Ljubljana, gostje pa so bili tudi člani Slovenskega združenja rejcev konj pasme haflinger.

Uvod v praznovanje je bilo državno prvenstvo v vožnji vpreg, na katerem se je voznik Kobilarne Lipica Miha Tavčar znova veselil naziva državnega prvaka. Tudi srebro in bron sta ostala v Lipici, osvojila sta ju voznika Mitja Mahorčič in Klemen Turk.

Prav posebno veselje pa je včeraj popoldne prinesla novica, da je na svet prišlo že 20. letošnje žrebe. To je žrebička Capriola, potomka matere 630 Capriola XL in plemenskega žrebca 522 Neapolitano Gaetana XXXII, ki je včeraj nastopil na gala predstavi v točkipas de deux. Tako se nadaljuje zgodba o ponosu, uspehu in izjemnosti lipicanca, ki promovira Slovenijo v svetovnem merilu.

__________________________________________________________________________________

Za dostop do foto galerije uporabite povezavoftp://ftp.lipica.org/SZJ/Dan-lipicanca

ter uporabniško ime gost in geslo lipica1580

Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed in Kobilarna Lipica

KOLEDAR DOGODKOV V KOBILARNI LIPICA V LETU 2017:

25.-28. 5. 2017: Mednarodno tekmovanje za svetovni pokal v dresurnem jahanju - FEI CDI3*–W

6. 2017: Akcija Pobarvajmo lipiške ograje6. 2017: Poletna muzejska noč8. 2017: Praznična predstava Lipiške šole klasičnega jahanja9. 2017: Dan Kobilarne Lipica

20.-24. 9. 2017: Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg

9.-1. 10. 2017: Zrejni pregledi ZRLS in skupščina LIF

7.-8. 10. 2017: Mednarodni razstavi psov CACIB LIPICA 1 & 2

12. 2017: Ta veseli dan kulture

Služba za odnose z javnostmi Kobilarne Lipica

Kobilarna Lipica | Lipica 5, SI-6210 Sežana | t: 05/7391-706| e:pr@lipica.org| w:www.lipica.org

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!