Novice

Nazaj na novice

FESTIVAL AVSENIK 2017, BEGUNJE NA GORENJSKEM

Od 25. do 27. avgusta bo v Begunjah na Gorenjskem, rojstnem kraju evropskih glasbenih fenomenov Slavka in Vilka Avsenika, potekal 4. Festival Avsenik, največja narodno zabavna prireditev v Sloveniji, ki zaživi vsaki dve leti. Organizator dogodka, Tradicija Avsenik je prva dva dneva Festivala razprodala že pred poletjem, zato bo za obiskovalce, ki so ostali brez sedeža pod šotorom, pripravila veliko projekcijsko platno v neposredni bližini prizorišča, prek katerega bodo lahko spremljali festival na prostem.

FESTIVAL AVSENIK 2017 – Skoraj razprodan

Od 25. do 27. avgusta bo v Begunjah na Gorenjskem, rojstnem kraju evropskih glasbenih fenomenov Slavka in Vilka Avsenika, potekal 4. Festival Avsenik, največja narodno zabavna prireditev v Sloveniji, ki zaživi vsaki dve leti. Organizator dogodka, Tradicija Avsenik je prva dva dneva Festivala razprodala že pred poletjem, zato bo za obiskovalce, ki so ostali brez sedeža pod šotorom, pripravila veliko projekcijsko platno v neposredni bližini prizorišča, prek katerega bodo lahko spremljali festival na prostem. Vstopnice so na voljo samo še za nedeljski dogodek, ki obljublja največje hite iz Avsenikove zakladnice, tiste, v katerih so na oltar postavljeni biseri slovenske pokrajine.

Glavni pokrovitelj in organizator, Tradicija Avsenik največ obiskovalcev pričakuje iz Nemčije, Nizozemske, Švice, Avstrije, Hrvaške in Italije, ki bodo v Begunjah in okoliških krajih uživali od petka do sobote. Bolj, kot kadarkoli do zdaj, želijo dodobra spoznati kraj, v katerem je živel Slavko in obiskati kotičke Slovenije, ki nastopajo v Avsenikovih melodijah. Letošnji festival namreč v ospredje postavlja največje uspešnice bratov Avsenik, še posebej skladbe z domovinsko tematiko. Pokrit šotor bo gostil prek 20 nastopajočih glasbenih gostov iz Slovenije, Nemčije in Avstrije, medtem ko bo vodilni ansambel vseh treh dni uradni nadaljevalec Avsenikove glasbe, ansambel Saša Avsenika.

Festival bo na velikem odru vsak večer ponudil štiri ure nepozabnega glasbenega doživetja. Tradicija Avsenik v treh dneh pričakuje prek štiri tisoč obiskovalcev. Na petkovem mednarodnem dnevu "Na avtocesti" bodo domači in tuji izvajalci z glasbo potovali po deželah, v katerih je ansambel bratov Avsenik gostoval v času njihove največje popularnosti, ko so njihove prve avtorske melodije že ponarodele. Sobotni Avsenikov dan, imenovan "Lepo je biti muzikant", bo z melodijami zaplesal skozi Avsenikovih 60 ustvarjalnih let. Nedelja pa bo zaokrožila tridnevno festivalsko dogajanje s slovenskim dnevom pod imenom "Slovenija, od kod lepote tvoje", saj bodo glasbena rdeča nit navdihi Slavka in Vilka Avsenika, ki sta jih črpala v lepotah slovenske pokrajine in njenih ljudeh ter jih vtkala v neminljive skladbe najbolj popularnega ansambla narodno zabavne glasbe vseh časov.

Pokrit šotor bo gostil več kot 20 glasbenih skupin popularne glasbe iz Slovenije in tujine. Steber tridnevnega praznovanja pa bo nadaljevalec Avsenikove glasbe, ansambel Saša Avsenika. V petek bodo poleg vodilnega ansambla na mednarodnem dnevu nastopili Gregor Avsenik, Alpski kvintet, ansambel Die Mooskirchner in ansambel Lechner Buam iz Avstrije ter skupina Die Geininger iz Nemčije. Sobotni program bo kreirala veličastna zasedba družine Avsenik, Gregor in Monika Avsenik, Blaž Avsenik, Avsenikov tercet: Joži Kališnik, Jožica Svete in Alfi Nipič, Modrijani, Hišni ansambel Avsenik in Ansambel Gregorji. Nedelja bo v znamenju lepot Slovenije, saj jo je organizator poimenoval po eni največjih uspešnic Ansambla bratov Avsenik, Slovenija, od kod lepote tvoje. Veseli svatje, Poskočni muzikanti, Veseli Begunjčani, Slovenski muzikantje in Polka punce se bodo pridružili Ansamblu Saša Avsenika in Gregorju Avseniku, ki bosta tudi sicer vse tri dni glavna glasbena stebra dogajanja. Prvi bo glavni nosilec odrskega dogajanja, drugi programske izvedbe.

Za izum, ki je dodobra spremenil identiteto evropske glasbene podobe, za glasbeno zvrst, ki ji ne zmanjka občudovalcev doma in po svetu med vsemi generacijami in za to, kar slovenski glasbi in slovenskemu narodu daje Avsenikova glasba, je vredno priti v Begunje. Vstopnice za Festival Avsenik lahko obiskovalci kupijo na prodajnih mestih Eventima ali v Restavraciji Pri Jožovcu.

***

Slavko Avsenik, velik umetnik, virtuoz na harmoniki, evropski glasbeni fenomen, avtor in karizmatični ter priljubljeni vodja svetovno uspešnega ansambla Bratov Avsenik, je julija, 2015 po hudi bolezni odšel... Pokopan je v Begunjah na Gorenjskem, v neposredni bližini svoje domačije. Bil je komponist in instrumentalist, ki je s svojo izraznostjo in genialnostjo znal pogledati v srce in občutke zapisati v melodijo. S svojim bratom Vilkom, aranžerjem Avsenikove glasbe, sta pred več kot šestimi desetletji zgradila popolnoma nov glasbeni svet in veljata za nestorja narodno zabavne glasbe. S svojim ansamblom sta tlakovala pot novi glasbeni zvrsti, imenovani narodno zabavna glasba, s katero sta spreminjala podobo evropske popularne glasbe. V Slavkovih več kot tisoč avtorskih skladbah se zrcali narodova dediščina, ki je postala pomemben del slovenske glasbene zakladnice. Prve Avsenikove skladbe so ponarodele že v osemdesetih letih prejšnjega tisočletja. Izviren, dinamičen in značilen stil Slavkovega igranja, v katerega sodi tudi znamenito "tresenje" harmonike, posnemajo deset tisoči ansambli po vsem svetu. Njegova glasba je pred dvema letoma obeleževala 60-letnico obstoja.

Od leta 1953, ko je Slavko Avsenik sestavil svojo prvo avtorsko vižo V planinski koči pa do leta 1991, ko je avtorskih skladb nastalo že prek 700, med njimi tudi največkrat izvajana instrumentalna viža vseh časov Na Golici, je Ansambel bratov Avsenik izdal svoje skladbe na več kot 120-ih nosilcih zvoka, od tega je bilo 33 zlatih plošč. Prodanih je več kot 31 milijonov izvodov plošč in kaset, v času delovanja ansambla pa je bilo ustanovljenih več kot 150 klubov ljubiteljev Avsenikove glasbe po celi Evropi. Širina in kakovost Slavkovega umetniškega ustvarjanja v popolnem pomenu besede se je naselila tudi v genih njegovih treh sinov. Slavko Avsenik ml. je skladatelj filmske glasbe, Martin slikar, Gregor Avsenik pa kitarist in avtor skladb, ki s svojimi otroki nadaljuje tudi gostinsko tradicijo restavracije Pri Jožovcu v Begunjah na Gorenjskem, kjer se je rodil Slavko Avsenik. Uradni nadaljevalec Avsenikove glasbe je danes Slavkov vnuk Sašo Avsenik, ki predstavlja tretjo generacijo družine Avsenik.

Novinarji, ki boste spremljali festival, se akreditirajte tukaj.

Dodatne informacije o Festivalu Avsenik:

www.festival.avsenik.com

Betka Šuhel Mikolič; 041 654 632; betka@bpr.si

Betka Šuhel Mikolič

Public Relations & Event Management

Barvarska steza 7, 1000 Ljubljana, Slovenija

+386 41 654 632, betka@bpr.si; www.betkasuhel.com

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!