Novice

Nazaj na novice

RAZŠIRJENO MEDIJSKO SPOROČILO

POLETNI ŠTANJEL, 12. - 15. AVGUST 2017

RAZŠIRJENO MEDIJSKO SPOROČILO

POLETNI ŠTANJEL, 12. - 15. AVGUST 2017

Na vrhuncu poletne počitniške sezone, od 12. do 15. avgusta 2017,Štanjel pričakuje svoje obiskovalce z razširjeno ponudbo: - podaljšani urniki trgovinic in razstavišč - njihova vrata bodo odprta od 9. ure do 20. ure; - Bistro Grad Štanjel bo spestrimi jedilniki skrbelza osvežitev in okrepčilo (od 9. ure do 21. ure); - trikrat na dan bodo vodeni ogledi po štanjelskih znamenitostih; - več bo stojnic in improviziranih ustvarjalnih delavnic; - svoja vrata bo bolj na široko odprla štanjelska cerkev, - na voljo bodo dodatne informacije o celotni gostinski, vinarski, kulturni ponudbi in rekreativni ponudbi na Komenskem Krasu in Kraški vinski cesti s ponudbo Poletja odprtih kleti; - najbolj živahno bo v torek, 15. avgusta, ko se nam bo na popoldanskem dogajanju od 14. ure dalje pridružilo več različnih ustvarjalcev, med drugimi skupina Vruja z istrsko ljudsko glasbo, Aleksandrinke iz Prvačine in udeleženci seminarjev Kamišibaj.

***

PODROBNEJŠI PODATKI Vodeni ogledi: Obiskovalci se lahko pridružijo vodenim ogledom, na katerih si bodo ogledali vsa prizorišča dogajanj in vse pomembne znamenitosti Štanjela. Zbirališče ogledov je pred Galerijo Lojzeta Spacala ob 11.00, 17.00 in 19.00, izven tega urnika pa po dogovoru. Vodenja so v slovenščini, italijanščini in angleščini. Cena: 5 €.

Več o razstavah:

- Galerija Lojzeta Spacala: Razstava Ohranimo čebele o čebelah in slovenskem čebelarstvu, v 2. nadstropju stalna zbirka grafik Lojzeta Spacala, odprto od 9.00 do 20.00. Vstopnina.

- Kvadratni stolp: Stalna razstava o arhitektu in urbanistu Maksu Fabianiju. Odprto od 9.00 do 20.00, vstop prost.

- Grajžarjeva galerija in Galerija pri Valetovih: Od 12. avgusta dalje razstava, odprto od 9.00 do 20.00, vstop prost. a. Razstava čipk pod naslovom Samosvoja Modne kreacije in fotografije z idrijsko čipko. V iskanju sebe z lahkoto pobegnemo modnemu klišeju in na svoji koži občutimo rahel dotik tankih niti ročno klekljane čipke. Idrijske čipke, unikatno oblikovane in ustvarjene z ljubeznijo ter ujete v fotografski objektiv. Posebne in samosvoje, kot idrijčanke, ženske vseh generacij. Idrijske čipke, oblikovanje in izdelava: Maja Svetlik, Čipkarska šola Idrija; šivilja: Ana Rejc, za Čipkarsko šolo Idrija; kristalno steklo: Miriam Kosec; fotografije: Robert Zabukovec. b. Idrijska čipka v Kraški hiši: Ob posebnih dnevih želimo tudi naša domovanja polepšati in okrasiti, tudi z ročno klekljanimi čipkami. Mnogokrat z nostalgijo, ker so jih izdelale naše mame, babice, včasih pa želimo tudi sami pokloniti čipko, tisto, kjer smo ob njenem nastajanju misli delili z obdarovancem in smo vanjo vložili vse svoje znanje, čas in predanost ročnemu delu.

- Kobdiljski stolp Razstava nagrajenih fotografij fotografskega natečaja Čebela in med Odprto od 9.00 do 20.00, vstop prost.

- Prodajna trgovina z umetniško keramiko in uporabnimi spominki ARTichoka Pred njenimi vrati bodo ustvarjali različni gostje (Skupina Kva kvačkaš, grafičarka Klavdija Zupanc, …), katerih izdelke lahko tudi kupite. Odprto od 9.00 do 20.00.

- Stolp nad vrati: Ana & Gaja Art Gallery: Prodajna razstava keramike in unikatnih oblikovalskih izdelkov. Delovni atelje z gosti na prostem pred vhodom v galerijo. Odprto od 9.00 do 20.00, vstop prost.

- Storževa galerija: Lokacija v zadnji ulici na vrhu hriba, ime nosi po slikarju samouku Antonu Rupniku – Storževem, ki je tukaj živel in delal zadnja leta svojega življenja. Vstop prost.

- Kraška hiša: Ogledate si jo lahko med vodenjem. Vstopnina vključena v ceno vodenja.

***

VEČ O DOGAJANJU 15. AVGUSTA 2017:

- Prodajne stojnice in različne delavnice se začenjajo po 10. uri. Dopoldne se s kratkimi predstavami zaključuje delavnica japonskega lutkovnega gledališča Kamišibaj. Svoja vrata bolj na široko odpira štanjelska cerkev, ki bo odprta od 9.00 do 20.00. K sveti maši so povabljeni tudi obiskovalci (v soboto ob 19.30 in v torek na praznik Marijinega vnebovzetja ob 9.00)

- Po 14. uri na grajskem dvorišču: - Društvo Kalunca – demonstracija zaključevanja rekonstrukcije klekljanega prta po načrtih Maksa Fabianija in razstava vezenin. - Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Kras: Predstavitvena stojnica in razstava vezenin Marice - Otilije Pahor, mentorice študijskega krožka Vezenine. Študijski krožek "Krasilno ustvarjanje in unikatno oblikovanje". UTŽO Kras vabi na krasilno ustvarjalnico pod vodstvom arhitektke Neve Razboršek, kjer bomo skupaj risali in barvali po navdihu slovenskih ornamentov in ornametov Maksa Fabianija ter z njimi tudi kaj okrasili.

Po 16. uri program: - Glasbena skupina Vruja z istrsko glasbo, - Predstavitvena stojnica in nastop članic Društva žena Prvačine in Društva za ohranjanje kulturne dediščine Aleksandrink. Predstavile bodo izvirne obleke, obutev, torbice in nakit iz prve polovice prejšnjega stoletja. Dragocene predmete svojih prednic so članice rešile iz baulov, potovalnih skrinj, skritih na podstrešjih oziroma "kaščah" primorskih hiš. Z duhovitimi prizori v narečju članice obeh društev pričarajo tudi zgodbe in značilno govorico primorskih egiptovskih izseljenk ter gledalcem omogočijo srečanje s temi pogumnimi dekleti, ki so s svojim delom v tujini vzdrževale družine in reševale kmetije pred propadom. - Nastopi udeleženk Delavnice kamišibajev, ki se je odvijala lansko leto pod vodstvom JSKD OI Nova Gorica. S kratkimi predstavami se bodo predstavile Danijela Manoilov (Žabici v smetani, Noseča posoda), Tjaša Race (Kozlički, Skodelica kave), Sara Grbec (Babica zima), Mirna Stopar (Hubelj, Zdravica), Vesna Marion (Orfej in Evridika, Kdo je napravil Vidku srajčico) in Tatjana Kodelja (Pipa).

- Pesmi braniške ustvarjalke Anje Furlan in mnogi drugi utrinki z dogajanja na stojnicah in ustvarjalnih delavnicah.

Podrobnejše informacije in stik za medije:

Polona Abram, Javni zavod Komenski Kras polona.abram@stanjel.eu

070 820 531

TIC Štanjel:

tic.stanjel@stanjel.eu

05 769 00 56

041 383 986

Prijazen pozdrav iz Štanjela.

Urban Grmek Masič

Javni zavod Komenski Kras TIC Štanjel Štanjel 1a 6222 Štanjel, Slovenija t + 386 5 769 00 56 m + 386 (0)41 383 986 tic.stanjel@stanjel.eu www.stanjel.eu

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!