Novice

Nazaj na novice

V Mariboru je čas za DOKUDOC – 6 dni za 6 let

Šest let festivala, šest dni programa. Šest jeseni že združujemo moči filmskih ustvarjalcev in občinstva. Festival, ki nima znanega budžeta, ker odločevalci še odločajo.

Šest let festivala, šest dni programa. Šest jeseni že združujemo moči filmskih ustvarjalcev in občinstva.Festival, ki nima znanega budžeta, ker odločevalci še odločajo. Program ponuja 10predpremiernih in premiernih javnih projekcij v slovenskem prostoru. Pred nami so dnevi dokumentarne žetve, ko prižge se snop projektorja in na platno zapiše dokumente časa ter prostora.Tudi letos prost vstop na vse projekcije.

Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC, ki ga organizirata dve ljubiteljici dokumentarnega žanra, Sanja Kuveljić Bandić in Maja Malus Azhdari, v sodelovanju s širšo DOKU ekipo in mnogimi partnerji, že šesto leto obira plodove dokumentarnih del, ki bodo od 5. do 10. septembra 2017 pod žarometi doživeli stik z občinstvom. V Maribor prihajajo tudi svetovne uspešnice, koprodukcije, ki si jih želimo več tudi v Sloveniji. DOKUDOC se bo tudi letos odvil v Sodnem stolpu, s pred festivalskim večerom pa bomo začeli vponedeljek, 4.9.2017, v Dvorani Gustav v KC Pekarni. Več informacij o festivalskem dogajanju in bogatem DOKUDOC programu najdete nahttp://www.dokumentarci.si/program2017/.

"Selekcija med 57 prijavljenimi slovenskimi dokumentarnimi filmi je na platna povabila zgodbe, ki predstavijo življenje, ki nas povabijo v nedrja realnosti, tja, kjer se zazna izkušnja téme, in beži od dolgočasja. Letošnji program bo naredil brazde, da bo razmislek o družbi našega časa še globlji, za vas smo sestavili program, ki razkadi ravnodušnost, predvsem pa spodbuja avtorje h kreativni formi reprezentacije življenja, dokumentov organskosti življenja", je povedala Maja Malus Azhdari, selektorica programa.

“Tudi letošnji festivalski program je brezplačen in vabi vse ljubitelje dokumentarnega žanra in tudi tiste, ki bodotoše postali, da postanejo del prijetnega festivalskega vzdušja. Za festival DOKUDOC pa si želimo, da se končno vzpostavi stabilnejši finančni mehanizem, ki nam bo omogočil najprej normalno, potem pa še trajnostno delovanje.”je povedala Sanja Kuveljić Bandić, vodja festivala

DOKUDOC letos podaljšuje svoje dogajanje za en 1, torej letos že 6 dni. DOKUDOC 2017 v Sodnem stolpu predstavlja bogat nabor slovenskih avdiovizualnih del, vse skupaj bomo prikazali kar 33domačih in 5 tujih dokumentarnih filmov v DOKU multikulti sekciji, ki ponuja kreativne formate dokumentarnega žanra – za spodbudo slovenskim avtorjem h kreativnim zapisom.

Festival odpiramo vtorek,5.9.2017 ob 20.uri v Sodnem stolpu, s predpremiro obzervacijskega dokumentarnega filma DRUŽINA, režiserja Roka Bička. Resničnostni film, ki zajema obdobje desetih let, ni na sledi senzacijam, temveč občutjem. Film brez scenarija, a z vse polno soscenaristi, človeškimi in nečloveškimi. Po Locarnu in Sarajevu vtorekv Mariboru.

V sekciji DOKU retro se letos poklanjamo filmskemurežiserju in vsestranskemu filmskemu ustvarjalcuKarpu Godini,ki mu bomo podelili plaketoDOKUMENTARNO IME 2017. Podelitev plakete s predvajanjem dokumentarnih filmov avtorjevih izbranih del bo v nedeljo, 10. septembra, ob 18. uri, v Sodnem stolpu.

Tudi letos bomo skozi DOKU pogovore osvetlili pomembnetočke slovenskega dokumentarizma, letos bomo spregovorili o pomenu dokumentiranja na vojnih kriznih žariščih.

Z ljubeznijo do dokumentarnega žanra smo zložili svetovni program in postavili na ogled dokumente časa ter prostora, v katerem bivamo. Vljudno vabljeni na brezplačne projekcije v Sodni stolp, kjer bomo nalili dobro štajersko vino in se smejali dobri dokumentarni beri. Naj projekcije prinesejo čutne izkušnje, ki te kot gledalca posrkajo v svet dokumentarne teme, ki za vedno ostane s tabo.Vabljeni na dokumentarno žetev, vabljeni na slovesnost, kjer se s srcem poklanjamo dokumentarnemu žanru.

Vaša DOKUDOC ekipa

PROGRAM Mednarodnega festivala dokumentarnega filma DOKUDOC2017

Ponedeljek, 04.09.2017 – predfestivalski dan

Torek, 05.09.2017– 1. festivalski dan

Sreda, 06.09.2017–2. festivalski dan

Četrtek, 07.09.2017–3. festivalski dan

Petek, 08.09.2017–4. festivalski dan

Sobota,09.09.2017–5. festivalski dan

Nedelja, 10.09.2017–6. festivalski dan

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!