Novice

Nazaj na novice

Izšla je nova knjiga Svetlane Slapšak

V Beletrinini zbirki KODA je pravkar izšla knjiga Antična miturgija Svetlane Slapšak.

Alegorija o usodni ženski odpira številne možnosti branja, tolmačenja in morebiti tudi razumevanja delovanja patriarhalne ideologije in njene ustvarjalne domišljije. Ali so na Zemlji pred Pandorinim prihodom živeli samo moški? So bili vsi narejeni iz iste gline in s Prometejevimi rokami ter z rokami za tehniko vedno navdušene boginje Atene? Sodeč po mitološki zgodbi o odkritju ognja ti niso bili niti preveč pametni niti preveč srečni in uspešni. Če poskušamo narediti pregled Pandorinih zaslug in grehov, bomo spoznali, da je ljudem/moškim poleg vseh mogočih nesreč prinesla tudi dva uspešna postopka, pravzaprav terapiji za preživetje: seks in upanje.

- Svetlana Slapšak, Antična miturgija

Spoštovani,

V Beletrinini zbirki KODA je pravkar izšla knjiga Antična miturgija Svetlane Slapšak.

Antični miti imajo ključno vlogo v produkciji besedil in podob v vsakem imaginariju evropskih, pa tudi neevropskih kultur: so največja zakladnica naracij v kulturni antropologiji. Knjiga pokriva področje grških in rimskih mitov in obenem povezuje mite in kulturno-antropološke pojave celotnega starega sveta, v katerem igrajo pomembno vlogo tudi balkanske povezave kultnih osnov, različic mitov in njihove recepcije. Na osnovi razlage okrog dvesto antičnih mitov – mitoloških likov, zgodb in njihove recepcije – avtorica razgrne nov pristop k preučevanju mitologije, ki ga opredeljuje tudi avtoričin termin "miturgija". Knjigo je mogoče brati kot mitološki priročnik, zbirko tematsko povezanih esejev ali kot zbirko zgodb, ki spodbujajo bralčevo asociativnost, kreativnost in klasično izobrazbo.

Svetlana Slapšak (1941) je kritičarka, znanstvenica, antropologinja in doktorica antičnih študij. Je avtorica številnih del s področja antropologije, lingvistike, klasičnih študij, študij spola, balkanologije in komparativistike. Objavila je več kot 50 knjig, preko 400 znanstvenih študij in več kot 1000 esejev.

Drage novinarke in novinarji, vabimo vas k pisanju recenzije Svetlanine nove knjige. Svoj recenzijski izvod dobite v Beletrinini knjigarni na Novem trgu po predhodnem naročilu preko e-mail naslova ada.cajnko@zalozba.org.

Vabljeni k branju!

Ada Cajnko

Beletrina Academic Press

Kersnikova 4, 1000 Ljubljana

Tel.: +3861/ 200 37 17

GSM: +386 41952 142

ada.cajnko@zalozba.org

www.beletrina.si

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!