Novice

Nazaj na novice

20. SLOVENSKI FESTIVAL VIN

Festival vseh festivalov, ki bo združil slovensko vinsko sceno

20. SLOVENSKI FESTIVAL VIN

Festival vseh festivalov, ki bo združil slovensko vinsko sceno

20. Slovenski festival vin bo ob svojem jubileju uresničil tisto, kar se je zdelo neuresničljivo – združil bo slovenski vinsko sceno, ki je rasla, se razvijala in živela z in ob festivalu. Na Festivalu vseh festivalov, kakor smo podnaslovili letošnji festival, bodo poleg povabljenih vinarjev (tistih, ki so bili v preteklosti največkrat z nami), gostovale tudi številne druge, sorodne vinske prireditve iz cele Slovenije, ki bodo ponazarjale 20 let vinskih prireditev v Sloveniji. Letošnji festival bo tako velik, da ga bosta gostila kar dva hotela v centru Ljubljane – Grand hotel Union in hotel Slon, saj pričakujemo preko 200 vinarjev – domačih in tujih.

20. Slovenski festival vin bo sestavljen iz treh delov: (1)na osrednjem delu se bodo predstavili vinarji, ki so se v preteklih letih najpogosteje udeleževali festivala; (2) v okviru partnerskih salonov se bodo predstavili dolgoletni partnerji in sorodne vinske prireditve iz vse Slovenije; (3) v okviru Salona tujih vin pa (vabljeni) tuji vinarji iz regije, ki so v preteklosti že sodelovali na Slovenskem festivalu vin, ter distributerji in trgovci, ki imajo v ponudbi tuja vina. Na jubilejnem Slovenskem festivalu vin boste lahko poleg vinarjev v Veliki unionski dvorani obiskali naslednje salone:

- Salon Mabat (GH Union - petek in sobota); - Salon Lidl (GH Union - petek in sobota); - Salon tujih vin (hotel Slon - petek in sobota); - Salon penečih vin Ljubljana in Zagreb (GH Union - petek); - Salon Brda - dežela opojnih trenutkov (hotel Slon - petek); - Salon Okusi Vipavske (hotel Slon - petek); - Salon Festival malvazije in Slovenska Istra (hotel Slon - petek); - Salon Sauvignon (hotel Slon - sobota); - Salon modre frankinje (hotel Slon - sobota); - Salon terana in kraškega pršuta (hotel Slon - sobota); - Salon nogometnih vinskih reprezentanc Evrope (GH Union – sobota).

Cena vstopnic

- redna cena: 30 eur, cena dvodnevne vstopnice 50 eur (nakup možen samo na dan festivala, na festivalski recepciji);

- predprodajna cena: 25 eur (do 11. 11. 2017);

- študentska vstopnica (s študentsko izkaznico): 15 eur (omejena količina na voljo do razprodaje);

- enodnevna vstopnica s kosilom v restavraciji GH Union: 36 eur v predprodaji (do 11. 11. 2017), 46 eur v redni prodaji.

Prodaja vstopnic www.eventim.siin prodajna mesta v sistemu Eventim Si ter v času dogodka na festivalski recepciji.

FESTIVALSKO OCENJEVANJE

Datum: 21. in 22. oktober 2017

Kraj: sedež podjetja RadoSt, Ljubljana

Število vzorcev na degustaciji: 132

Kategorije: bela suha vina, bela polsuha vina in rdeča suha vina

Ocenjevalna komisija:

- predsednica ocenjevalne komisije: prof. dr. Tatjana Košmerl

- članice in člani ocenjevalne komisije: dr. Mojmir Wondra, dr. Franc Čuš, dr. Katja Šuklje, mag. Darja Zemljič, Tomaž Sršen, Valentin Bufolin, dr. Guillaume Antalick, Špela Štokelj, Rado Stojanovič.

Mnenje in vtisi s Festivalskega ocenjevanja prof dr. Tatjane Košmerl, predsednice ocenjevanja: "V okviru jubilejnega, 20. Slovenskega festivala vin smo v času med 21. in 22. oktobrom 2017 ocenjevali prijavljena vina. Delovni vikend nam je dobesedno polepšalo skupno 132 prispelih vzorcev, ki jih je ocenila sedemčlanska strokovna ocenjevalna komisija. Na prvem mestu bi izpostavili, da so bili glede na razpisne pogoje ocenjevanja, ocenjeni vzorci le iz štirih kategorij (belo suho in polsuho vino; rose polsuho vino; rdeče suho), medtem ko predstavnikov mladih vin in rose polsuhih vin ni bilo. Ocenjevali smo po uradnem ocenjevalnem sistemu, modificirani 20-točkovni metodi po Buxbaumu.

Če si pogledamo za začetek kar rezultate, so povprečne ocene vzorcev po kategorijah naslednje:

1. 66 vzorcev belih suhih vin; ocena = 17,65 ± 0,41; od tega 12 vzorcev vrhunskih;

2. 4 vzorci belih polsuhih vin; ocena = 17,91 ± 0,42; od tega 2 vzorca vrhunska;

3. 1 vzorec rose polsuhega vina; ocena = 17,5;

4. 61 vzorcev rdečih suhih vin; ocena = 17,82 ± 0,38; od tega kar 22 vzorcev vrhunskih.

Iz napisanih povprečnih ocen in majhnega odstopanja je več kot očitno, da smo ocenjevali res zelo visokokakovostna vina, praktično na meji z vrhunskih razredom. Izpostavili bi predvsem izredno sortno prepoznavnost vin, večplastno aromatika, svežino in harmonijo. Posebno poglavje pa je bila nadpovprečna kakovost rdečih vin, ki se je nadgrajevala še z zorilno aromatiko, optimalno zrelostjo vina in bogato celostno taninsko strukturo. Za konec ne gre prezreti naslednjih dejstev:

· Kljub omejitvi kategorij vzorcev za ocenjevanje smo ocenili verjetno največje število vzorcev;

· Nesporno je bila kakovost vin najboljša in najbolj izenačena;

· Glede na sestavo ocenjevalne komisije ni zaman poudariti, da je bila le-ta za jubilejno ocenjevanje tudi najbolj "izobražena", saj nas je bilo kar pet doktorjev znanosti in ena magistrica znanosti.

Torej, o strokovnosti ni nobenega dvoma, o realni kakovosti vin pa še manj."

Rezultati:

Bela, suha vina

1. 18,460 Klet Brda, sauvignon blanc Bagueri superior, 2013, Primorska - Brda

2. 18,325 Vino Gaube, Kaspar chardonnay, 2016, Podravje - Štajerska Slovenija

3. 18,325 Puklavec family wines, sauvignon Seven numbers, 2016, Podravje - Štajerska Slovenija

Bela, polsuha vina

1. 18,420 Vina Joannes, renski rizling, 2010, Podravje - Štajerska Slovenija

2. 18,200 PRA-Vino Čurin-Prapotnik, sauvignon, 2016, Podravje - Štajerska Slovenija

3. 17,660 Merit HP d.o.o. - Bovin Winery, Bovin muscat temjanika, 2012, Makedonija

Rdeča, suha vina

1. 18,400 Santomas, Antonius cabernet sauvignon, 2007, Primorska - Slovenska Istra

2. 18,360 Peršolja vina, Peršolja cabernet franc barrique, 2013, Primorska - Brda 2006

2. 18,360 Vina Zgonik, cabernet sauvignon, 2013, Primorska - Vipavska dolina 2013

2. 18,360 Chateau Kamnik, Chateau Kamnik ten barrels cabernet sauvignon, 2011, Makedonija

KULINARIKA

Prenovljena kulinarika - kulinarična Slovenija v malem

V poklon Festivalu vseh festivalov smo KULinarični del zasnovali drugače kot v preteklih letih. KULinarika tako letos ne bo domovala samo v Vrtni dvorani Grand hotela Union, ampak bo spremljala vino na različnih lokacijah. Tudi to leto ostajamo zvesti dvema nivojema kulinarike – osrednji del letošnje KULinarične zgodbe bodo oblikovali Chefi partnerskih hotelov (Grand Hotel Union, Hotel Lev, Hotel Central, Hotel Slon in Hotel Cubo), le tem pa se bodo pridružili še partnerski saloni s svojo KULinariko, tako da se bo skupno na obeh lokacijah skozi oba dneva SFV predstavilo vsaj 20 KULinaričnih razstavljalcev.

Če bodo Chefi partnerskih hotelov predstavili KULinariko hotelov, ki bo obarvana tudi z okusi prestolnice, pa bodo partnerski saloni v svojo sredino povabili enega ali dva Chefa, ki bo pripravil jedi za spremljavo salonskih vin. Oba nivoja letošnje KULinarike bosta 20. Slovenski festival vin, ki bo povezal slovensko vinsko sceno, zaokrožila še z okusi iz vse Slovenije, in tako obiskovalcu ponudila Slovenijo v malem – v kozarcu in na krožniku.

Vsak obiskovalec bo ob nakupu vstopnice prejel tudi dva brezplačna degustacijska kupona za KULinariko, katera bo lahko zamenjal za dve degustacijski porciji. Nakup dodatnih količin degustacijskih kuponov pa bo možen na festivalski blagajni po ceni 3,00 eur/kupon. Obiskovalci bodo lahko jedi pokušali med 14.30 in 19.30, v GH Union in Hotelu Slon.

Festivalsko kosilo

Vzporedno bo v Restavraciji GH Union organizirano med 15.00 in 18.00 uro kosilo. Vstop v restavracijo možen z doplačilom oz. s posebnimi vstopnicami, ki bodo vključevale poseben kupon za to kosilo. Te vstopnice lahko kupite že v predpordaji po ceni 36 eur preko sistema Eventim ali na dan prireditve po ceni 46 eur.

Festivalska gala večerja

V petek, 17.11.2017 bo v Restavraciji JB slavnostna večerja, kjer se bosta poleg velikega kuharskega chefa Janeza Bratovža predstavila tudi dva gostujoča JRE Chefa, in sicer Mojmir Šiftar, Skipass Hotel ter Teo Fernetich, San Rocco iz Hrvaške. Podrobnosti glede jedi, ki jih bodo pripravili kuharski mojstri in bodo pospremljene z najbolje ocenjenimi festivalskimi vini, ter ceno, bomo objavili naknadno. Mesto pa si že lahko rezervirate na info@jb-slo.com.

Delavnice in vodene degustacije

Tudi delavnice bomo v jubilejnem letu organizirali nekoliko drugače. V ospredju bo tako imenovani Salon zmagovalcev, v okvirju katerega bodo obiskovalci lahko spoznali in okusili najbolje ocenjena vina različnih ocenjevanj in izborov. Pod vodstvom strokovnjakov, bodo na voljo najbolje ocenjena vina 20. Slovenskega festivala vin, šampioni iz ocenjevanja Vino Slovenija 2017, najboljši sauvignoni, modre frankinje ter malvazije in terani, ki so jih v okviru svojih ocenjevanj izbrali naši partnerski saloni in festivali.

Posebno mesto letos namenjamo arhivskim vinom. Tako bomo v soboto, 18. 11.2017 pripravili vodeno degustacijo izbranih arhivskih vin, izbranih festivalskih vinarjev. Seveda ne bo manjkalo klasičnih izobraževalnih delavnic. Vse delavnice in vodene degustacije bodoo na voljo brez doplačila, ob predhodni prijavi.

Festivalska Afterpartya

Oba festivalska dneva bomo zaključili z Afterpartyi, ki jih bosta pripravila oba partnerska hotela; v petek 17.11.2017 v Restavraciji Slon 1552 bodo združili moči kuharski mojstri hotela Slon in vinska klet Puklavec Family Wines, v soboto 18.11.2017, v Restavraciji Atelje pa se bosta s svojimi kreacijami v obliki grižljajčkov, ob spremljavi izbranih festivalskih vin predstavila dva chefa: gostujoči Tomaž Bevčič, Rizibizi, JRE in gostitelj Jorg Zupan!

LIDLOV MLADI VINAR

Znani so najbolj perspektivni Lidlovi mladi vinarji

Na 20. Slovenskem festivalu vin se bo zaključil letošnji projekt Lidlov mladi vinar. V prenovljenem natečaju sta partnerja Lidl Slovenija in Slovenski festival vin iskala perspektivne mlade vinarje, ki že samostojno pridelujejo vino. Lidlovi mladi vinarji so postali Jernej Žorž (Vinska klet Žorž), ki je prepričal z vinom zelen, Janez Colnar (Vinska klet Colnar) z laškim rizlingom, Marko Benčina (Vina Benčina) z merlotom in Klemen Čehovin (Posestvo Čehovim), ki je navdušil z barbero. Na Slovenskem festivalu vin bo na otvoritvenem dogodku med vsemi finalisti razglašen absolutni zmagovalec. Vina Lidlovih mladih vinarjev bodo od ponedeljka, 13. novembra 2017, na voljo v vseh Lidlovih trgovinah po Sloveniji.

Lidl Slovenija se bo na Slovenskem festivalu vin predstavil s svojim salonom, ki se bo nahajal v Stekleni dvorani GH Union. Obiskovalci Lidlovega salona bodo lahko preizkusili vsa finalna vina Lidlovih mladih vinarjev, vino študentske ekipe iz Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici ter izbrano ponudbo slovenskih in mednarodnih vin, ki so na voljo v Lidlovih trgovinah. V Lidlovem salonu bo tudi kulinarični kotiček, kjer bo Zavod Pod Strehco pripravil zanimive jedi, prilagojene okusom vin.

GENERALNI POKROVITELJ FESTIVALA

SelectBox – Gourmet program

Gurmanski darilni paketi vključujejo skrbno izbrane in najboljše restavracije ter vinske kleti iz Slovenije in Hrvaške, ki ponujajo več kot 300 možnosti za nepozabna kulinarična in vinska doživetja. Darilni paketi SelectBox ponujajo širok izbor doživetij in s tem pravi občutek svobode. Najlepša doživetja so tista, za katera ne najdemo besed in ne pozabite, ste kar doživite in življenje je eno veliko doživetja. Celoten program SelectBox obsega 26 darilnih paketov z več kot 1800 izjemnih doživetij v petih različnih kategorijah: Gourmet, Turizem, Wellness, Šport in Na deželi.SelectBox s svojim Gourmet programom pripomore k razvoju, širjenju in večji prepoznavnosti področja kulinarike in vinarstva.

VEČ INFORMACIJ

dr. Nina Levičnik, odnosi z javnostmi in celostna podoba

E: pr@radost.si

M: 031 60 70 60

W: slovenskifestivalvin.si / festivalkulinarike.si

FB: SlovenskiFestivalVin FestivalKulinarike

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!