Novice

Nazaj na novice

5. SALON PENEČIH VIN LJUBLJANA

V petek bo Ljubljana zasijala v soju vrhunskih mehurčkov

5. SALON PENEČIH VIN

LJUBLJANA

V petek bo Ljubljana zasijala v soju vrhunskih mehurčkov

Salon penečih vin Ljubljana v petek, 16. februarja, praznuje mini jubilej – 5. obletnico bomo obeležili z rekordno udeležbo vinarjev (44 razstavljavcev) in posledično tudi številom vzorcev penečih vin (preko 120). Tudi tokrat smo pred dogodkom pripravili druženje s predstavniki medijev, ki pa je bilo drugačno od naših tradicionalnih srečanj na lokacijah gostiteljev naših prireditev. V želji, da pokažemo, da peneča se vina niso samo za praznike in posebne priložnosti, smo zmagovalce letošnjega ocenjevanja penečih vin, predstavili v Ek bistroju na Petkovškovem nabrežju, ki je najboljši naslov za zajtrke in brunche v Ljubljani. Druženje z zmagovalci ob Ekovih kreacijah je potrdilo našo trditev, da so peneča vina za vsak dan in da lahko spremljajo vse obroke.

5. Salon penečih vin Ljubljana, ki bo med 15. in 21. uro potekal v veliki dvorani ljubljanskega GH Union, bo organiziran po že znanem in dobro sprejetem modelu – združil bo najboljše pridelovalce penečih vin, njihova vrhunska peneča vina, izbrano kulinariko in številne ljubitelje elegantnih mehurčkov. In tudi tokrat bodo organizatorji ostali zvesti svojemu poslanstvu: širjenju in dvigovanju nivoja kulture vina skozi izobraževanje. Zato bodo organizirane tudi štiri, brezplačne vodene degustacije za obiskovalce.

Spremljevalni, izobraževalni program 5. Salona penečih vin Ljubljana bodo otvorila "Razmišljanja dveh peničarskih velikanov – Mirana Sirka in Mihe Isteniča pod taktirko spletnega portala O vinu; Miha Istenič bo v imenu Združenja Vinarjev simpozij Slovenije vodil drugo vodeno degustacijo na temo "Odgovorno pitje vina"; program se bo nadaljeval s "Srečanjem na vrhu", na katerem bodo obiskovalci lahko poizkusili najvišje ocenjena slovenska in hrvaška peneča vina letošnjega ocenjevanja; program pa bodo zaključili "Mehurčki, mehurčki, mehurčki", kjer bo mladi enolog Puklavec Family Wines Rok Jamnik predstavil izvor in osnovo penečih vin.

5. Salon penečih vin Ljubljana je drugi salon mreže Salon of Sparkling Wines; prvi se je zgodil pred desetimi dnevi v Zagrebu, kjer smo že drugo leto zapored otvorili sezono Radostnih prireditev. Na 2. Salonu pjenušavih vina Zagreb, ki je potekal v hotelu Dubrovnik, se je prestavilo 39 razstavljavcev, od katerih je bila skoraj polovica slovenskih, in možno poizkusiti preko sto penečih se vin. Slovenski vinarji so prejeli tudi večino priznanj za najvišje ocenjena vina; med njimi tudi priznanji za najvišje ocenjeni vini v obeh razpisanih kategorijah.

Mreža "Salon of Sparkling Wines"

Mednarodno mrežo "Salon of Sparkling Wines" smo ustanovili po lanski, izjemno uspešni povezavi salonov penečih vin v Ljubljani in Zagrebu. Mreža se bo v prihodnjih letih širila (prvenstveno po regiji) in povezala prestolnice preko salonov, ki bodo organizirani po istem modelu, penečih se vin.

Razstavljavci: https://goo.gl/ELnnrQ

Ocenjevanje

Teden dni pred salonom v Zagrebu smo pripravili veliko, mednarodno ocenjevanje penečih vin, ki so jih na ocenjevanje prijavili vinarji 5. Salona penečih vin v Ljubljani in 2. Salona pjenušavih vina u Zagrebu. Ocenjevanje penečih vin, ki je največje tovrstno ocenjevanje v regiji, je bilo v petek, 26. 1. 2018, v Ljubljani. Prijavljena vina sta ocenjevali dve, slovensko-hrvaški komisiji. Priznanja najvišje ocenjenim vinom posameznega salona bodo podeljena na otvoritvi posameznega salona.

Število vzorcev na degustaciji:84 Ocenjevalna komisija: - predsednik ocenjevalne komisije:mr. sc. Franjo Francem, enolog - predsednica ocenjevalne komisije:Darja Bovha, enologinja - člani ocenjevalnih komisij:Josipa Andrijanić, prof. dr. Marin Berovič, Urša Cvilak, Primož Gregorič, mag. Janez Istenič, Ivo Kozarčanin, Mario Meštrović, Vanja Mramor, dr. Ivana Puhelek, Marija Vukelić.

Najvišje ocenjena vina v kategoriji belih, penečih vin:

1. Klet Brda, Bagueri brut, 2010

2. Posestvo Štokelj, Penina pinela, 2015

3. Puklavec Family Wines, Seven Number klasika, NV

3. Radgonske gorice d. d., Zlata radgonska penina Ciconia, 2007

Najvišje ocenjena vina v kategoriji rose, penečih vin:

1. Vinogradništvo in vinarstvo ČARGA 1767, Donna Regina, brut, Rose, 2013

2. Bjana, Brut rose, NV

3. Klet Brda, Bagueri rose, 2011

3. Radgonske gorice d. d., Zlata radgonska penina, rose, 2012

Vstopnice

Cena vstopnic: 20 eur v redni prodaji; 15 eur za študente;

Prodaja vstopnic:www.eventim.siin prodajna mesta v sistemu Eventim Si ter v času dogodka na salonski recepciji;

Cena vstopnice vključuje:degustacija vin je brezplačna, nadaljnje količine se zaračunajo po veljavnem ceniku vinarja. Proti plačilu je na voljo tudi izbrana kulinarika Grand hotela Union.

Več informacij

dr. Nina Levičnik, PR in celostna podoba

E: pr@radost.si

FB: RadoStne prireditve / Salon of Sparkling Wines

W: radost.si

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!