Novice

Nazaj na novice

Vabilo na predavanje Upanje in obup leta 1968

Petek, 16. 3. 14.00, Avditorij Narodne galerije Fokus Upanje in obup leta 1968

Vabilo na predavanje Upanje in obup leta 1968

Petek, 16. 3.

14.00, Avditorij Narodne galerije

Fokus

Upanje in obup leta 1968

Zgodovinopisje nas uči, da znamenite letnice svoj sloves prelomnosti največkrat dobijo za nazaj; šele pogled v preteklost omogoča uvid pretresljivosti nekega zgodovinskega trenutka. Kaj so imeli skupnega protesti proti vietnamski vojni, dvignjene pesti na olimpijskih igrah v Mehiki, študentski protesti v Parizu in Zahodni Nemčiji, uboj Martina Luthra Kinga in Roberta Kennedyja v ZDA, praška pomlad in Praxis na Korčuli? Konec tistega leta so ljudje z Apollom 8 prvič zapustili Zemljino orbito, kar spominja na nekakšen simbolni beg pred človeštvom. Posadka zunaj Zemljine orbite je bila prva, ki je lahko z enim pogledom objela cel svet, svet, ki se je leta 1968 po eni strani zdel na robu histeričnega obupa, po drugi strani pa je na veliko načinov simboliziral upanje. Kakšno vlogo igra upanje pri političnih spremembah? Ali do uporov prihaja v imenu preteklih žrtev ali želje po svobodi zanamcev? Je bila t. i. ”generacija oseminšestdesetašev” res tista, ki je spremenila svet na bolje, ga naredila bolj strpnega, socialno čutečega in liberalnega, ali se je le zasidrala na svojih položajih in povzročila tisto krizo, od katere si t. i. ”milenijci” zlepa ne bodo opomogli? Je leto 1968 leto preteklosti, ker se je že davno končalo, ali sedanjosti, ker njegove posledice, dobre in slabe, občutimo še danes?

O tem bodo razpravljali mednarodno uveljavljeni zgodovinar Hrvoje Klasić s Filozofske fakultete v Zagrebu, Piotr Osęka, profesor na Inštitutu za politične vede poljske akademije znanosti v Varšavi in Mary Nash, profesorica sodobne zgodovine in vodja raziskovalne enote o multikulturalizmu in spolu Univerze v Barceloni.

Prvi del dogodka bo namenjen predstaviv referatov osrednjih gostov, drugi del pa pogovoru, ki ga bo vodila zgodovinarka in umetniška direktorica festivala Fabula Manca G. Renko.

Dogodek je del projekta V iskanju svobode: 1968 - 2018, ki poteka ob podpori programa Evropa za državljane - Evropski spomin.

Dogodek bo potekal v angleščini.

Ada Cajnko

Beletrina Academic Press

Kersnikova 4, 1000 Ljubljana

Tel.: +3861/ 200 37 17

GSM:+386 41952 142

ada.cajnko@zalozba.org

www.beletrina.si

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!