Novice

Nazaj na novice

Enajsti defibrilator na pročelju medgeneracijskega centra

Izola je bogatejša še za en javno dostopni defibrilator. Postavili so ga ob novih oskrbovanih stanovanjih in medgeneracijskem centru v Livadah, ki svoja vrata odpira aprila. Gre še za eno pridobitev v izolski občini v sklopu projekta "Izola, srcu prijazno mesto".

Enajsti defibrilator na pročelju medgeneracijskega centra

Izola, 12. marec 2018 – Izola je bogatejša še za en javno dostopni defibrilator. Postavili so ga ob novih oskrbovanih stanovanjih in medgeneracijskem centru v Livadah, ki svoja vrata odpira aprila. Gre še za eno pridobitev v izolski občini v sklopu projekta "Izola, srcu prijazno mesto".

Defibrilator sta darovala Koronarno društvo slovenske Istre in Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja kot lastnik in upravljavec oskrbovanih stanovanj. Ob tej priložnosti so v društvu pripravili kratko predstavitev delovanja in uporabe aparata.

Občina Izola sicer v projektu Izola, srcu prijazno mesto sodeluje že od leta 2013. Do danes je bilo na različnih lokacijah postavljenih že deset fiksnih defibrilatorjev. Prvi je bil nameščen na pročelje zdravstvenega doma, nato je sledila postavitev v Kortah in na Maliji, na Manziolijevem trgu, v Jagodju pred trgovino Mercator in na pročelju stavbe krajevne skupnosti Jagodje-Dobrava, v Livadah pred trgovino Hofer in na stavbi upravne enote, poleg Mlinčka na izolski tržnici in v Cetorah. Občina Izola pa ima v uporabi prenosni defibrilator, ki ga imajo občinski redarji vedno na razpolago v službenem avtu. V okviru projekta se je za delo z napravo že usposobilo 250 udeležencev tečajev v prihodnje pa načrtujemo še dodatne postavitve in usposabljanje širše javnosti.

"V Sloveniji še vedno največ ljudi umre zaradi srčnega zastoja", je ob predaji povedal Ladislav Pevnik iz Koronarnega društva slovenske Istre. Pri srčnem zastoju imajo možgani dovolj kisika le za nekaj minut, zato je ključna takojšnja pomoč tistega, ki žrtev najde. Dostopni čas reševalcev in zdravnikov za nudenje profesionalne oskrbe žrtvam srčnega zastoja je večkrat predolg, zato je pomoč lahko prepozna. S postavitvijo še enega defibrilatorja se je tako razširila mreža naprav za reševanje človeških življenj. "V našem mestu ves čas stremimo k izboljšanju kakovosti bivanja in življenja prebivalcev tudi s širitvijo javno dostopnih naprav za reševanje življenj," je poudaril župan, mag. Igor Kolenc in dodal, da je Izola po številu defibrilatorjev na prebivalca prva v Sloveniji.

Z aprilom bo zaživel Medgeneracijski center Izola

V lanskem letu je v Livadah svoja vrata odprlo 60 oskrbovanih stanovanj. Poleg dveh objektov z oskrbovanimi najemnimi stanovanji stoji medgeneracijski center namenjen prav vsem starejšim Izolanom, ki bo zaživel prihodnji mesec. Center je zgrajen ravno ob osnovni šoli in v bližini univerzitetnega kampusa, kar pomeni večjo možnost za medgeneracijsko povezovanje in s tem dodano vrednost tako za starejše kot učence oziroma študente.

Kabinet župana - Gabinetto del Sindaco

Martina Miklavčič Šumanski

tel: +386 5 66 00 138

gsm: +386 41 288 703

e-mail: martina.miklavcic-sumanski@izola.si

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!