Novice

Nazaj na novice

Ford pospešuje raziskovanje ogljikovih vlaken za še več inovacij v proizvodnih tehnologijah

Družba Ford Motor Company je objavila pomembno novo sodelovanje pri razvoju inovacij na področju proizvodnje z uporabo ogljikovih vlaken v avtomobilski panogi, ki bo pomembno vplivalo na proizvodnjo prihodnjih modelov.

ZA OBJAVO 12. FEBRUARJA 2015

Ford pospešuje raziskovanje ogljikovih vlaken za še več inovacij v proizvodnih tehnologijah

· Ford je objavil pomembno novo sodelovanje pri razvoju inovacij na področju proizvodnje z uporabo ogljikovih vlaken v avtomobilski panogi

· Ford in DowAksa bosta sodelovala z Inštitutom za inovacije pri proizvodnji naprednih kompozitnih materialov, ki ga je ustanovila ameriška vlada

· Inovacije omogočajo pospešitev Fordovega raziskovanja in razvoja cenejših ogljikovih vlaken v velikem obsegu, s katerimi bi lahko zmanjšali težo vozila in porabo goriva, ne da bi morali žrtvovati čvrstost

· Ford je prejšnji mesec predstavil povsem nov superšportni model Ford GT, ki je v veliki meri izdelan iz lahkih materialov, vključno z ogljikovimi vlakni

Köln / Ljubljana, 12. februar 2015 – Družba Ford Motor Company je objavila pomembno novo sodelovanje pri razvoju inovacij na področju proizvodnje z uporabo ogljikovih vlaken v avtomobilski panogi, ki bo pomembno vplivalo na proizvodnjo prihodnjih modelov.

Ford in DowAksa pospešujeta skupne raziskave za razvoj proizvodnih tehnik v velikem obsegu – cilj pa so lažja vozila z manjšo porabo goriva in večjo zmogljivostjo.

Podjetji bosta del novega Inštituta za inovacije pri proizvodnji naprednih kompozitnih materialov, ki ga je ustanovila ameriška vlada. Inštitut je vključen v večje državno omrežje za inovacije pri proizvodnji, ki ga podpira Ministrstvo za energijo ZDA.

“Naše sodelovanje s podjetjem DowAksa in udeležba v tem projektu nam omogočata, da dosežemo veliko več,” je povedal Ken Washington, Fordov podpredsednik za raziskave in napredni inženiring. “V tej zavezi sodelujejo resnično nadarjeni posamezniki, ki si prizadevajo za razvoj naslednje stopnje materialov v avtomobilski panogi.”

Poslanstvo inštituta in cilj Fordovega sodelovanja s podjetjem DowAksa – v tem skupnem podjetju sta v razmerju 50:50 udeleženi Dow Chemical Company in Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.Ş. – je odpraviti visoke stroške in omejeno razpoložljivost ogljikovih vlaken ter razviti obstojen postopek proizvodnje v velikem obsegu.

“Ta priložnost temelji na Fordovem sporazumu o skupnem razvoju s podjetjem Dow Chemical in zagotavlja pospešek na naši časovnici uvajanja kompozitnih materialov z ogljikovimi vlakni v masovno proizvodnjo,” je povedal Jim deVries, Fordov globalni vodja raziskovanja materialov in proizvodnje. “S tem sodelovanjem bomo še hitreje ustvarili lažje kompozitne materiale za avtomobilsko panogo, ki bodo uporabnikom zagotovili varčnejšo vožnjo, čvrstost vozil pa ne bo nič manjša.”

Ford in Dow Chemical sta začela sodelovati leta 2012 pri razvoju cenejših kompozitov z ogljikovimi vlakni v velikem obsegu. Prav tako je leta 2012 evropski Fordov Center za raziskave in inovacije v Aachnu v Nemčiji z raziskovalnim projektom Hightech.NRW preučeval nove proizvodne postopke za skrajšanje časov ciklov sestavnih delov iz ogljikovih vlaken.

Inženirji v Aachnu so s kolegi v ZDA tesno sodelovali pri vrsti projektov, povezanih z naprednimi materiali in ogljikovimi vlakni, vključno s skupnim raziskovanjem korozije in analizo s korozijo povezanih poškodb stičnih točk s kovinami pri uporabi z ogljikovimi vlakni ojačanih plastičnih delov v karoserijah iz različnih materialov.

“Tehnologije in strokovno znanje na področju proizvodnje podjetja DowAksa nam bodo pomagali učinkovito premagati ovire in uporabiti kompozitne materiale z ogljikovimi vlakni v avtomobilski proizvodnji velikega obsega,” je povedal Douglas Parks, član uprave družbe DowAksa in primarni udeleženec ustanovitve Inštituta za inovacije pri proizvodnji naprednih kompozitnih materialov. “Novi inštitut zagotavlja osnovo za sodelovanje, ki bo pospešila naš napredek.”

Kompozitne materiale z ogljikovimi vlakni že desetletja uporabljajo v letalstvu in pri dirkalnikih, saj zagotavljajo veliko čvrstost ob ekstremno majhni masi. S čvrstostjo povezane lastnosti je možno prikrojiti posameznemu sestavnemu delu – ta je lahko glede na posamezno uporabo kar se da tog ali prožen.

Ford je prejšnji mesec predstavil povsem nov superšportni model Ford GT, ki je pretežno izdelan iz lahkih materialov, vključno z ogljikovimi vlakni in aluminijem. To mu omogoča izjemno pospeševanje in vodenje ob varčnejši porabi goriva. S široko uporabo strukturnih elementov iz ogljikovih vlaken bo imel GT med avtomobili s serijsko proizvodnjo eno najboljših razmerij med močjo in maso.

“Naš cilj je razviti materiale, ki bodo znatno zmanjšali maso vozila in uporabnikom pomagali varčevati z gorivom,” je povedal Patrick Blanchard, Fordov nadzornik skupine za kompozitne materiale. “Prilagodljivost tehnologije nam omogoča razvoj materialov za vse podsisteme vozila v celotni proizvodni liniji – rezultat pa je za kar 50 odstotkov manjša teža v primerjavi z jeklom.”

Ustvarjanje lažjih vozil je pomemben del Fordovega načrta za trajnost, ki si prizadeva za zmanjšanje porabe goriva in škodljivih izpustov. Med trenutnimi izdelki, ki že uporabljajo filozofijo zmanjšanja mase, je tudi Fiesta, izdelana tudi iz izjemno čvrstega in lahkega borovega jekla. Povsem novi Ford F-150 za modelno leto 2015 uporablja čvrsto aluminijevo zlitino, s katero so skupno maso vozila zmanjšali za do 300 kilogramov, to pa je glede na motor in konfiguracijo pogona ob največji nosilnosti in dovoljenih vlečnih obremenitvah v tem razredu omogočilo za do 29 odstotkov večjo učinkovitost pri porabi goriva v kombiniranem ciklu.

Fordov konceptni lahki Fusion je v skoraj vsak sistem vozila uvedel lahke materiale, kot so aluminij, izjemno čvrsto jeklo, magnezij, kompoziti in ogljikova vlakna, ter tako maso vozila zmanjšal na Fiestino – lažji je za skoraj 25 odstotkov. Spoznanja ob tem konceptnem modelu predstavljajo odskočno desko za uvajanje tehnologij za zmanjšanje teže v veliko obsežnejšo proizvodnjo.

Ford in DowAksa sodelujeta tudi pri prizadevanjih za zmanjšanje energije, ki je potrebna za proizvodnjo sestavnih delov iz ogljikovih vlaken, zmanjšanje stroškov surovin in razvoju postopkov recikliranja.

# # #

O družbi Ford Motor Company Družba Ford Motor Company je vodilni svetovni izdelovalec avtomobilov s sedežem v Dearbornu v ameriški zvezni državi Michigan. Avtomobile izdeluje in prodaja na šestih celinah. S približno 187.000 zaposlenimi in 62 proizvodnimi obrati po vsem svetu združuje avtomobilski znamki Ford in Lincoln. Družba zagotavlja finančne storitve prek družbe Ford Motor Credit Company. Za več informacij o Fordu in Fordovih izdelkih obiščite spletno stran www.corporate.ford.com.

Ford Evropa je odgovoren za proizvodnjo, prodajo in servisiranje vozil znamke Ford na 50 posameznih trgih, v podjetju pa je v obratih, ki so v izključni Fordovi lasti, zaposlenih približno 47.000 oseb, v skupnih podjetjih in poslovnih povezavah pa se ta številka poveča na približno 66.000 oseb. Poslovanje Forda Evropa poleg finančne družbe Ford Motor Credit Company vključuje tudi oddelek storitev za stranke in 23 proizvodnih obratov (12 jih je povsem v Fordovi lasti ali so skupna podjetja, 11 obratov deluje v sklopu poslovnih povezav izven skupine). Prve Fordove avtomobile so v Evropo uvozili leta 1903 – istega leta, kot je bila ustanovljena družba Ford Motor Company. Proizvodnja v Evropi se je začela leta 1911.

Družba DowAksa

DowAksa so ustanovili junija 2012, da bi prednosti vodilnega svetovnega podjetja na področju epoksi smol in kemije, družbe Dow, združili z zmogljivostjo številke ena na področju akrilnih vlaken, podjetja Aksa. Skupno podjetje z deležema 50:50 nudi izjemno kakovostna ogljikova vlakna z zanesljivo dobavo in konkurenčnimi cenami za industrijsko uporabo, osredotočeno pa je na prevozne, energetske in infrastrukturne trge. Več o zmogljivostih podjetja najdete na naslovu www.dowaksausa.com.

Stik:

Katja Hvala

Summit motors Ljubljana

+3861 25 25 116

katja.hvala@summitmotors.si

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!