Novice

Nazaj na novice

Uspešna predstavitev Slovenije na svetovni turistični borzi ITB Berlin 2015

V Berlinu se v okviru svetovne turistične borze ITB Berlin 2015 uspešno in intenzivno predstavlja Slovenija.

Berlin, 6. marec 2015 – V Berlinu se v okviru svetovne turistične borze ITB Berlin 2015 uspešno in intenzivno predstavlja Slovenija. Prve tri dni borze, ki so namenjeni izključno poslovnim javnostim, predstavniki slovenskega turizma izvajajo vrsto dogodkov in srečanj na berlinskem sejmišču in drugih prizoriščih v Berlinu.

Slovenska stojnica na letošnji berlinski borzi na eni strani ponazarja Ljubljano – zeleno prestolnico Evrope 2016, kjer se poslovna srečanja in dogovori odvijajo v "Kavarni Ljubljana" na bregu Ljubljanice, druga polovica stojnice pa z modro zelenim dinamičnim ozadjem in vilinskimi plesalkami simbolizira zdravilne vode – eno od letošnjih osrednjih tem v promociji turizma. Slovenska stojnica v okviru ITB Berlin 2015 je že tradicionalno pozicionirana ob Avstriji in Švici v prehodni in zelo dobro obiskani dvorani 17 berlinskega sejmišča.

Prvi dan borze ITB Berlin 2015, v sredo, 4. marca 2015, je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek, na slovenski stojnici sprejel predsednika deželne Vlade Saške-Anhalt, dr. Reinerja Haseloffa z delegacijo. Visoki predstavniki so izmenjali mnenja o možnostih za sodelovanje na področju gospodarstva.

Minister Počivalšek se je prvi dan borze srečal tudi z delegacijo sosednje Republike Avstrije, v popoldanskih urah pa je slovensko stojnico obiskal tudi generalni sekretar UNWTO, Taleb Rifai.

Ob številnih srečanjih partnerjev je na slovenski stojnici prvi dan borze potekalo tudi srečanje predstavnikov Slovenije z vodstvom evropskega združenja organizatorjev potovanj ECTAA (Group of European TA and TO within EU), ki je bilo namenjeno spoznavanju Slovenije, ki je izbrana destinacija za izvedbo letne skupščine tega združenja maja prihodnje leto.

Vrhunec slovenske predstavitve prvi dan borze ITB 2015 je bil večerni Slovenski sprejem, kjer se je ministru Zdravku Počivalšku pridružil visoki predstavnik nemškega Ministrstva za zunanje zadeve, državni minister za Evropo, Michael Roth. Počivalšek in Roth sta pozdravila udeležence slovenskega večera, predstavnike diplomatskega zbora v Berlinu, predstavnike nemških organizatorjev potovanj in nemških medijev ter predstavnike slovenskega turizma.

Izjemno obiskan in odlično izveden slovenski sprejem je potekal v restavraciji SUPER v neposredni bližini spominske cerkev cesarja Viljema na Kurfürstendammu.

Uvod v slovenski večer z nekaj manj kot 300 udeleženci je izvedla veleposlanica RS v Nemčiji, Marta Kos-Marko, ki je izpostavila nekaj ključnih aktualnih zanimivosti in značilnosti Slovenije, v nadaljevanju večera pa je potekal izbran program s pogostitvijo izbornih jedi in okusov Ljubljane, ki jo je pripravila skupina kulinaričnega mojstra Igorja Jagodica in restavracije STRELEC iz Ljubljanskega gradu. Vrhunec kulinarične pogostitve je bila sladica v obliki Ljubljanskega gradu, sestavljena iz sedemnajstih tort okusov jabolčnega zavitka. Raznovrstnost toplih jedi ljubljanske kulinarične piramide so dopolnjevala izvrstna slovenska vina in pivo iz Ljubljane, poseben uspeh pa je doživel koktajl Ljubljana, pripravljen iz ajdove vodke "Slovenija". Za odlično in razgibano vzdušje je poskrbela glasba skupine Manouche.

Drugi dan turistične borze ITB Berlin 2015 se je na slovenski stojnici pričel s sprejemom delegacije poslancev Slovensko-nemške parlamentarne skupine prijateljstva pod vodstvom Marie-Louise Dött. Minister Zdravko Počivalšek je v razgovoru izpostavil nekaj prioritetnih gospodarskih tem, govorili pa so tudi o turizmu.

V dopoldanskem času drugega dne borze je potekala skupna novinarska konferenca predstavnikov letališča Fraport, Aerodroma Ljubljana, Adrie Airways, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in javne agencije SPIRIT Slovenija, z nagovorom ministra Zdravka Počivalška in veleposlanice RS v Nemčiji, ekscelence Marte Kos Marko.

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, je na novinarski konferenci v Berlinu izpostavil turizem kot enega pomembnejših gospodarskih oziroma strateških sektorjev v Sloveniji, ki ustvarja nova delovna mesta in izrazito pozitivno vpliva na uravnoteženi regionalni razvoj. "Je perspektivna gospodarska dejavnost, ki ima vse pogoje za to, da v prihodnjih letih postane ena najuspešnejših v Sloveniji. Turizem je s svojimi visokimi multiplikativnimi učinki gonilo gospodarskega razvoja, vpliva na razvoj infrastrukture, povezuje med seboj raznolike sektorje in spodbuja usmeritev Slovenije v trajnostni razvoj. S svojimi neposrednimi in posrednimi učinki prispeva h krepitvi naše kulturne identitete, višji kakovosti bivanja in blaginji domačega prebivalstva ter k prepoznavnosti Slovenije v svetu. Na MGRT in SPIRIT Slovenija spodbujamo inovativnost in kreativnost v turizmu in razvoj novih, privlačnih turističnih produktov ter se zavzemamo za dvig kakovosti turističnih storitev. Pri tem uresničujemo ukrepe in aktivnosti iz Strategije razvoja slovenskega turizma 2012 – 2016 "Partnerstvo za trajnostni razvoj slovenskega turizma". V letu 2015 je Združenje hotelirjev Slovenije postalo član HOTREC – krovnega evropskega združenja hotelov, restavracij in kavarn, kar bo prav tako prispevalo k dvigu kakovosti storitev. Zahvaljujoč raznolikim, privlačnim in tržno zanimivim turističnim produktom in priložnostim je naša država že postala želena turistična destinacija za poslovna potovanja ter krajše oddihe in izlete. Prepričan sem, da imamo veliko potenciala, da bi lahko Slovenijo razvili v eno najpriljubljenejših turističnih destinacij na svetu. Za dosego tega cilja so potrebni povezovanje, sodelovanje in kreativnost turističnih ponudnikov, inovativni in nišni turistični produkti ter ustrezna višina sredstev za promocijo in izvajanje programa prihodnje, samostojne nacionalne turistične organizacije." je povedal minister Počivalšek.

Marta Kos-Marko, veleposlanica RS v Nemčiji, je opozorila na aktualno visoko kupno moč Nemcev in poudarila: "V času, ko Nemci trošijo, kot že dolgo ne, mora Slovenija narediti vse, da bo izkoristila velik turistični potencial nemškega trga. Letošnji nastop Slovenije na borzi ITB je odličen začetek. Da bomo povečali število gostov, je potrebno v turistično promocijo tudi vlagati, zato pozdravljamo odločitev ministra za povečanje sredstev za promocijo Slovenije v Nemčiji za tretjino. Ne smemo se slepiti s tem, da nas Nemci poznajo. Nekateri da - in ti so navdušeni."

Mag. Karmen Novarlič, vodja Sektorja za turizem javne agencije SPIRIT Slovenija, je najprej predstavila velik pomen nemškega trga za slovenski turizem, ki se z 11-odstotnim deležem v prenočitvah uvršča na tretje mesto med tujimi trgi. "Glede na kakovost in privlačnost, številne nišne in tematske produkte, raznolike programe, tako za individualne goste kot tudi za skupine, ter nove prometne povezave, imamo v prihodnje dobre možnosti, da število nemških turistov in njihovih prenočitev v Sloveniji še povečamo. Prav tako pa je naše poslanstvo, da dvignemo prepoznavnost Slovenije tudi na globalnem trgu, in sicer kot zelene, zdrave in aktivne destinacije, kar je tudi rdeča nit predstavitve Slovenije na tako pomembni borzi kot je ITB Berlin."

Nosilno temo predstavitve Slovenije na ITB Berlin je prevzela Ljubljana – zelena prestolnica Evrope 2016. Pomen naziva za našo prestolnico ter kako turisti lahko občutijo in doživijo Ljubljano kot zeleno destinacijo je na novinarski konferenci predstavila Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana. "Ljubljana, mesto z zeleno dušo, je živahna, očarljiva, prijazna in varna evropska prestolnica, tako za krajši kot daljši oddih, prav tako pa je tudi idealno izhodišče za raziskovanje celotne Slovenije. Naš trud pri implementaciji trajnostnega turizma in potrditev, da se Ljubljana uvršča na svetovni zemljevid trajnostnih destinacij, pa potrjuje tudi povabilo na predstavitev Ljubljane kot dobre prakse s področja implementacije trajnostnega turizma na dogodku Green Destination Community, ki je potekal v okviru borze ITB." Na omenjenem dogodku je direktorica Turizma Ljubljana predstavila našo prestolnico kot mestno destinacijo, ki učinkovito gradi trajnostni in odgovorni turizem. Imenovana pa je bila tudi v upravni odbor organizacije Green Destinations.

Majda Rozina Dolenc, vodja turističnega predstavništva Slovenije v Nemčiji: "Promocijo ponudbe Slovenije bomo v letošnjem letu še pred začetkom turistične sezone z dodatnimi sredstvi okrepili tudi z izvedbo oglaševalske akcije za dvig ugleda in prepoznavnosti Slovenije v Nemčiji, intenzivirali pa smo tudi aktivnosti z organizatorji potovanj s ciljem povečanja ponudbe počitnic v Sloveniji v programih nemških ponudnikov."

Na novinarski konferenci so bili prisotni tudi Anke Giesen, članica uprave družbe Fraport AG, Zmago Skobir, predsednik uprave Aerodroma Ljubljana in Mark Anžur, predsednik uprave Adrie Airways. Izpostavili so dobro sodelovanje pri pozicioniranju Slovenije kot letalske destiancije ter pomen skupnih aktivnosti za razvoj letališča Jožeta Pučnika Ljubljana kot pomembne strateške točke v mednarodnem prometu tako za Slovenijo kot tudi za celotno regijo Alpe-Adria.

V četrtek, 5. marca, je poleg novinarske konference že zgodaj popoldne na slovenski stojnici potekalo tudi srečanje kar 110 predstavnikov "Meet & Greet" združenja agentov prodajne mreže potovanj Lufhansa City Center v sodelovanju z agencijo Kompas. Dogodek je omogočil dodatno mreženje zainteresiranih partnerjev.

V večernih urah drugega dne letošnje borze ITB v Berlinu je Slovenija znova sodelovala tudi v okviru predstavitve evropske regije Podonavja. Sprejem je potekal v predstavništvu zvezne dežele Baden Wuertemberg v Berlinu, prisotne je pozdravil Peter Friedrich, nemški minister za zvezne, evropske in mednarodne zadeve.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!