Novice

Nazaj na novice

21. marec - Svetovni dan lutk 2015

Na pobudo Unime – svetovnega združenja lutkarjev – lutkarji 21. marca praznujemo svoj dan.

Na pobudo Unime – svetovnega združenja lutkarjev – lutkarji 21. marca praznujemo svoj dan. Praznovanju se vsako leto pridružijo tudi slovenska lutkovna gledališča, s poslanico pa uveljavljeni lutkovni ustvarjalci opozorijo na pomen lutkovne umetnosti.

Letošnjo mednarodno poslanico je pripravil ugledni iranski režiser Behruz Gharibpur, slovensko poslanico pa Martina Maurič Lazar, nova predsednica Unime, društva slovenskih lutkovnih umetnikov in prijateljev lutk.

Martina Maurič Lazar, ki je na tem mestu nasledila dolgoletnega predsednika Roberta Waltla, je igralka Lutkovnega gledališča Ljubljana in docentka za lutkarstvo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študirala angleški jezik in primerjalno književnost. Diplomirala in magistrirala je na praški DAMU – Akademiji za gledališče, na katedri alternativnega in lutkovnega gledališča, smer igra. Za svoje delo je prejela več nagrad na domačih in tujih lutkovnih festivalih. V poslanici je med drugim zapisala: ”Lutka je lahko vedno in v vseh smislih aktualno sredstvo za razmislek o stanju duha. Naj bo dan lutk vesel dan, dan vprašanj in zavedanja o naši čistosti. Tako kot skozi otrokove oči uzremo lastno čistost, lahko skozi lutko pogledamo v svoje bistvo. Kadar otrok ali odrasel človek z zaupanjem in vero spremlja lutkovno predstavo, je ta vedno tam. Naj bo zavedanje o lastnem obstoju in pomembnosti močnejše od vodljivosti, ubogljivosti, ponižnosti in poniževanja.“

V nadaljevanju vam pošiljamo program lutkovnih gledališč ob svetovnem dnevu lutk, obe poslanici in nekaj fotografij.

Petra ŠkoficOdnosi z javnostmiLutkovno gledališče LjubljanaTel. 01 548 4543, 041 691 102, faks 01 3000980

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!