Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Slovo? Slavje! Prijateljstva in ponovnega snidenja

ovalec koncertnih dvoran, da bi vedeli, da so najmogočnejše in najbolj herojske glasbene teme po pravilu rezervirane za en sam inštrument: francoski rog. Bodisi v filmu ali v operi, naj gre za Gladiatorja ali Batmana, Julija Cezarja ali Siegfrieda, ponosni zvok francoskega roga vselej pospremi najpogumnejša dejanja velikih junakov.

Slovo? Slavje! Prijateljstva in ponovnega snidenja

Ni treba biti obiskovalec koncertnih dvoran, da bi vedeli, da so najmogočnejše in najbolj herojske glasbene teme po pravilu rezervirane za en sam inštrument:francoski rog. Bodisi v filmu ali v operi, naj gre za Gladiatorja ali Batmana, Julija Cezarja ali Siegfrieda, ponosni zvok francoskega roga vselej pospremi najpogumnejša dejanja velikih junakov.

In ko smo že pri junakih in pogumu: oboje je potrebno tudi za igranje nanj! Bleščeča zmešnjava cevi in ventilov je muhasta kot vrag in pred glasbenika postavlja prav posebne glasbene in tehnične zahteve, ki se lahko kaj hitro sprevrnejo v (gromko) katastrofo. Kar vprašajte glasbene pedagoge, kakšnih zvokov se naposlušajo, ko se učenci prvič spoprimejo z njimi. Ko pa rog v roke prime mojster, se z mogočno veličastnostjo njegovega zvena ne more kosati nobeno drugo glasbilo v orkestru.

Kako torej primernejeskleniti letošnji festivalkot z rogom?S štirimi rogovi!Da, prav ste prebrali: na našem odru bodo stali kar štirje vrhunski hornisti.Dávid Kutas,László Seeman,Mahir KalmikinBoštjan Lipovšekse vračajo v dvorano Union, s katere so pred dvema desetletjema krenili na pot svojih bleščečih mednarodnih karier. Čaka nas torej prav posebno slavje, poklon glasbi in prijateljstvu. Oboje je tudi srž, srceFestivala Maribor: dobra glasba in trajna prijateljstva.

Do snidenja prihodnje leto, prijatelji!

Petek, 28. september, ob 19.30, Dvorana Union, Maribor

Zaključni koncert: MOČ NARAVE, MOČ GLASBE

Simfonični orkester SNG Maribor

Gergely Dubóczky, dirigent

Dávid Kutas, László Seeman, Mahir Kalmik, Boštjan Lipovšek,rogovi

Carl Maria von Weber: Uvertura k operiOberon

Robert Schumann:Koncertno delo za štiri rogove in orkester v F-duru, op. 86

***

Carl Heinrich Hübler:Koncertno delo za štiri rogove in orkester

Richard Wagner: Predigra k 3. dejanju opereLohengrin

Celotenfestivalski program,novicein veliko več najdete na spletni straniwww.festivalmaribor.si,

Facebookuwww.facebook.com/FestivalMariborin Instagramuwww.instagram.com/festival_maribor

Vse informacije o vstopnicah, predprodaji in drugih ugodnostih:www.festivalmaribor.si/vstopnice

Se vidimo!Ekipa Festivala Maribor

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!