Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Na dunajskem tednu oblikovanja tudi slovenski projekt

Prihodnji teden bo avstrijska prestolnica povsem v znamenju oblikovanja. Od 28. septembra do 7. oktobra bo namreč potekal že 12. teden oblikovanja Vienna Design Week, kjer bodo predstavili tudi slovenski projekt Nanoturizem.

Na dunajskem tednu oblikovanja tudi slovenski projekt

Prihodnji teden bo avstrijska prestolnica povsem v znamenju oblikovanja. Od 28. septembra do 7. oktobra bo namreč potekal že 12. teden oblikovanja Vienna Design Week, kjer bodo predstavili tudi slovenski projekt Nanoturizem.

Vienna Design Week je največji festival oblikovanja v Avstriji s številnimi prizorišči po celotnem Dunaju. Festival, ki ga kurira Lilli Hollein, bo letos potekal že dvanajstič. V sodelovanju z dunajskimi muzeji, podjetji in oblikovalci s celega sveta bo festival svojim obiskovalcem ponudil več kot sto prireditev, razstav, vodenj, delavnic in zabav. Letošnja gostujoča država bo Poljska, ena največjih proizvajalk pohištva na svetu. Poleg tega bo poudarek festivala na virtualni in obogateni resničnosti.

V sodelovanju s Slovenskim kulturno-informacijskim centrom Skica na Dunaju bodo na festivalu predstavili tudi slovenski projekt Nanoturizem. Razstava, katere glavni kustos je Jakob Travnik, bo prikazala raznolike prispevke sodelujočih oblikovalcev, arhitektov in institucij s celega sveta, ki so se posvečali temi nanoturizma. Ta pojem je bil razvit v Sloveniji pod mentorstvom arhitektov Aljoše Dekleve in Tine Gregorič v sklopu BIO50 - Biennial of Design v Ljubljani.

Nanoturizem je nova skovanka, ki pomeni kreativno kritiko okoljskih, družbenih in ekonomskih slabosti sodobnega turizma ter iskanje trajnostne alternative množičnemu turizmu. Pri tem ne gre za obseg, ampak za omogočanje izkušenj v smeri od spodaj navzgor s pomočjo lokalnih virov. Predlogi alternativ se kažejo v obliki akcij ali prostorskih instalacij, ki so začasne ali stalne narave in se izražajo kot povsem nov pogled na turizem.

"S prisotnostjo na Vienna Design Week 2018 želimo predstaviti holističen pregled nad tem, kaj pojem nanoturizem pravzaprav je ter kako se je razvijal in implementiral na različnih lokacijah po svetu med letoma 2014 in 2018.Topriložnost vidim predvsem kot možnost, da se koncept nanoturizma predstavi mednarodni kulturni sceni na Dunaju ter da se skozi razstavo spodbudi nov diskurz o vlogi oblikovanja v našem vsakdanjiku in v turizmu nasploh," je povedal Jakob Travnik.

---konec---

Več informacij o festivalu:https://www.viennadesignweek.at/

Več informacij o projektu Nanoturizem:http://www.nanotourism.org/

Foto 1: Nanoturizem © Geofoto d.o.o.

Foto 2: © Bueronardin, Vienna Design Week

Foto 3: Poljski inštitut Dunaj / Adam Mickiewicz Institute – SYMBOLTOLOGO © Bartosz Stawiarski, Vienna Design Week

Mirjana M. Pintar

Predstavnica za medije

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

T+386 1 320 77 77

M+386 31 266 668

Epintar-marceta@eurocommpr.si

Wwww.eurocommpr.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!