Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Dan inovativnosti 2018: 10 zlatih priznanj in posebno priznanje za mlado podjetje.

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že 16. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. 10 zlatih, 1 posebno priznanje, 28 srebrnih priznanj ter 3 posebna priznanja za potencialno inovacijo krožnega gospodarstva je rezultat nacionalnega finala, v katerem je na regionalni ravni sodelovalo 197 inovacij in 772 inovatorjev.

Dan inovativnosti 2018: 10 zlatih priznanj in posebno priznanje za mlado podjetje.

Brdo pri Kranju, 26. september 2018 – V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že 16. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. 10 zlatih, 1 posebno priznanje, 28 srebrnih priznanj ter 3 posebna priznanja za potencialno inovacijo krožnega gospodarstva je rezultat nacionalnega finala, v katerem je na regionalni ravni sodelovalo 197 inovacij in 772 inovatorjev. Nagrajena je bila tudi najboljša inovacija leta po izboru javnosti. Priznanje GZS za najboljše inovacije na nacionalni ravni predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji.

Predsednik GZS Boštjan Gorjup je ob priložnosti slavnostne podelitve poudaril, da so inovatorji ljudje, ki skrbijo za našo skupno prihodnost. Politike je pozval, da naj kot ustvarjalci gospodarskega okolja poskrbijo, da bodo inovatorji lahko uspešno inovirali tudi vnaprej. "Poskrbimo zanje, da bodo oni skrbeli za nas," je bil jasen. Tako kot v inovatorskih procesih v podjetjih sodelujejo različni ljudje, naj deluje tudi sodobna družba. Smo različni, pa vendar smo povezani. Smo odvisni drug do drugega. Pomembno je, da skrbimo za naše zaposlene, za naše državljane. Omogočiti jim moramo dostojno delo, življenje, priložnosti, da delajo tisto, kar jih veseli, za kar imajo talente. Na ta način bomo lahko napredovali kot družba, kot mednarodno konkurenčna, inovativna država z zadovoljnimi državljani in zaposlenimi, je še dodal.

Slovenija na lestvici Innovation Union Scoreboard 2018 zaseda mesto v drugi skupini tako imenovanih "močnih inovatorjev", kjer so tudi bolj razvite države od naše, kot je denimo Nemčija. Relativni konkurenčni prednosti naše države v primerjavi z drugimi državami EU so v kakovostnih človeških virih in v investicijah podjetij v raziskave in razvoj.

Samo letos se je za priznanja na nacionalni ravni potegovalo 42 najboljših inovacij iz vse Slovenije. GZS je nagradila tudi najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti – v letu 2018 je to inovacija podjetja TPV d.o.o. - Integriran zvezni zadrževalnik vrat, delujoč v širokem temperaturnem območju.

V okviru Dneva inovativnosti so svojo inovativno pot in svoje drugačne poglede na vsakdanje stvari predstavili Peter Ciuha, Mateja Benedetti in Josh Rocchio.

Že v dopoldanskem času je v sklopu Dneva inovativnosti potekala konferenca Resno igrivo o inoviranju.

***

Podelitev priznanj najboljšim inovacijam

Danes v Kongresnem centru Brdo pri Kranju ob 16. uri.

V ŽIVO: Neposredni prenos predstavitev najboljših inovacij se bo začel okoli 16.45 uri prek spletnega portala GZS www.gzs.si

Prejemniki zlatih priznanj bodo svoje inovacije predstavili na različne inovativne načine v angleškem jeziku, saj jih želimo predstaviti ne le slovenski, temveč tudi tujim javnostim in tako njihove uspehe promovirati na globalnem trgu. Dogodek bo preko spleta spremljala tuja javnost, 13 slovenskih veleposlaništev v tujini, prireditve pa se bo udeležilo tudi 30 predstavnikov tujih diplomatsko-konzularnih predstavništev, akreditiranih za Slovenijo.

***

Blagovna znamka Inovativna Slovenija

Na GZS v okviru blagovne znamke Inovativna Slovenija pokrivamo celoten proces podpore inovativnosti od ideje in razvoja prek zaščite intelektualne lastnine, povezovanja s partnerji, umestitve inovacije na mednarodni trg, pa do promocije inovacij.

Priznanja za najboljše inovacije podeljujemo tako na regionalni kot na nacionalni ravni.

· 22. letna tradicija podeljevanja priznanj najbolj inovativnim na regionalni ravni.

· 16. nacionalna podelitev najboljšim inovacijam.

· V zadnjih 16 letih (vključno z letošnjimi) smo v celotni Sloveniji nagradili prek 9.150 inovatorjev in prek 2.780 inovacij ter na nacionalni ravni podelili 136 zlatih priznanj.

V letošnjem letu projekt nagrajevanja inovativnosti poteka v partnerstvu z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Javno agencijo SPIRIT Slovenija.

***

Služba za strateško komuniciranje GZS

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!