Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Pisana filmska jesen: kinotečni program od 2. do 7. oktobra

v nov filmski mesec vstopamo s pestrim programom. V torek, 2. oktobra, ob 18. uri vabimo na posebno projekcijo 8-mm filmov tržaškega cineasta, filmarja samouka Aljoša Žerjala. Predstavili bomo delček njegove zakladnice filmskih zapisov, ki pričajo o življenju ob meji in nas popeljejo v številne kulture širom sveta.

Spoštovani, v nov filmski mesec vstopamo s pestrim programom. Vtorek, 2. oktobra, ob 18. urivabimo na posebno projekcijo 8-mm filmov tržaškega cineasta, filmarja samoukaAljoša Žerjala. Predstavili bomo delček njegove zakladnice filmskih zapisov, ki pričajo o življenju ob meji in nas popeljejo v številne kulture širom sveta. Program, ki ga bo na projekciji predstavil avtor osebno, smo pripravili v sodelovanju zZavodom Kinoatelje. Vsredo, 3. oktobra, ob 17. urilepo vabljeni še na en zanimiv dogodek.Društvo postprodukcijskih ustvarjalcev(DPPU) inZdruženje filmskih snemalcev Slovenije(ZFS) pripravljata prvega iz niza večerov na temo pomembnosti kvalitetne projekcije zvoka in slike. Sogovorniki bodo ustvarjalci in strokovnjaki, ki jim ni vseeno, kaj gledajo na velikem platnu, in ki se že leta intenzivno ukvarjajo stoproblematiko. Vabljeni, vstop je brezplačen.

Kino-uho/Nova svetloba: Stari zakon Jesenski rubrikiKino-uhoinNova svetlobabo zaznamovala projekcija nemega filmaStari zakon(1923) režiserja Ewalda Andréja Duponta. Klasika zgodnjega nemškega filma slika razkorak med ortodoksno judovsko kulturo in osvoboditvijo od tradicije ter težavnost vključevanja judovske skupnosti v nemško družbo po koncu prve svetovne vojne. Svetovno premiero rekonstruirane in digitalizirane različice filma si je prvo ogledalo občinstvo letošnjega berlinskega festivala, pri nas pa bo na sporedu vsredo, 3. oktobra, ob 20. uri. Avtorja nove glasbe za filma, ugledni ameriški pianist in skladatelj filmske glasbeDonald Sosinter priznana klezmer violinistka in soustanoviteljica skupineThe KlezmaticsAlicia Svigals, bosta film v živo pospremila na klavirju in violini.

Stari zakon (Ewald André Dupont, 1923)

25fps v Ljubljani Festival 25fpsje mednarodni festival eksperimentalnega filma in videa, ki je bil ustanovljen leta 2005. Ambicija festivala, ki se naslanja na bogato tradicijo alternativnega eksperimentalnega filma na Hrvaškem, je biti osrednje mesto promocije in kontekstualizacije globalnih trendov v sodobnem eksperimentalnem in inovativnem filmu. Ljubljanski izbor prinaša vpetek, 5. oktobra, v dveh programih presek profila tekmovalnega programa festivala, ki promovira slogovno in medijsko raznorodnost, hibridnost in inoviranje žanrov, svobodno manipuliranje in spajanje kodov in meja animiranih, dokumentarnih in igranih zvrsti.

Festival stripa Tinta v Kinoteki Festival stripa Tintav središče postavlja raznolikost in širino sodobne stripovske ustvarjalnosti. V Slovenski kinoteki se bomo vsoboto, 6. oktobra, ob 18. urinajprej poklonili spominu na letos preminulega pionirja slovenskega stripa in animiranega filma Mikija Mustra. Nato bodo ob19. 30 urina platnu dvorane Silvana Furlana, v interpretaciji špikerjev Radia Študent, zaživeli kultniHardfuckersiZorana Smiljanića. Da so njegovi stripi še kako podobni filmom, ni naključje. Smiljanić bo ob21.30 uripredstavil tudi svojo najljubšo filmsko klasiko – epski vesternDivja hordaSama Peckinpaha iz leta 1969.

Divja horda (Sam Peckinpah,1969)

Retrospektiva Bergman 100! Še do 21. oktobra je na sporeduretrospektiva filmov Ingmarja Bergmana. V tem tednu si lahko vtorekogledate film nočnih mor in demonovVolčja ura(1968), v četrtek hipnotične in srhljiveKrike in šepetanja(1972) terJesensko sonato(1978), v kateri Ingrid Bergman odigra svojo zadnjo filmsko vlogo. V nedeljo pa bo ponovno na sporedu Bergmanovo remek deloFanny in Aleksander(1982).

Kriki in šepetanja (Ingmar Bergman, 1972)

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!