Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Izjava za javnost Vse razen DA je NE ... (pesem Nipke - Ina)

Spolni odnos brez privolitve je posilstvo!

Spolni odnos brez privolitve je posilstvo!

Znani slovenski raperBoštjan Nipič – Nipkeje pripravilpesem z naslovom Ina.Nipke in Društvo SOS telefons pesmijo želimo skupaj ozaveščati o pomembnosti koncepta privolitve.

Samo jasen DA pomeni privolitev!Privolitev je zelo pomembna, ko gre za spolni odnos in druge spolne aktivnosti. Ampak ni omejena samo na sfero spolnosti. Privolitev – širše razumljena, je možnost osebne izbire in upoštevanje osebnih in čustvenih meja druge osebe. Privolitev pomeni, da vprašamo, poslušamo in spoštujemo! Privolitev je dana izključno svobodno in vsak/vsaka, ki so vpleten/vpletena v neko spolno dejavnost, si lahko kadarkoli premisli in rečeNE.Tonujno pomeni, da se spolna dejavnost konča.Spolne aktivnosti ali spolni odnos brez privolitve so spolno nasilje oziroma posilstvo.

V Sloveniji se po podatkih policije iz leta2017 vsakih 20 ur zgodi posilstvo, spolno nasilje ali spolna zloraba.V letu 2017 je bilo policiji prijavljenih 432 primerov spolnega nasilja. Veliko več spolnega nasilja ostaja neprijavljenega. Po evropskih ocenah več kot80 % žrtev spolnega nasilja ne prijavi.

Nipke: "Pesem "Ina" opisuje vsakodnevno situacijo, kjer Ina, 19-letna študentka po spletu okoliščin postane žrtev spolnega nasilja in za vedno ostane sama s svojo zgodbo. Z Društvom SOS telefon sem se združil v poslanstvu proti spolnemu nasilju in upam, da bo pesem pripomogla pri ozaveščanju. Vsak dan se dogaja, da nekdo prestopi mejo, vsak dan gre nekdo predaleč in žrtve spolnega nasilja se ponavadi počutijo prestrašene in same, zato je pomembno, da o tem govorimo naglas in da žrtve nasilja vedo, da se lahko obrnejo na nekoga, ki jih bo poslušal, razumel in zaščitil."

Vodja programov Društva SOS telefon, Špela Veselič: "Nujno za kakovostno pomoč žrtvam nasilja je, da jim verjamemo. Vedno znova morajo dobiti sporočilo, da je za nasilje kriv in odgovoren izključno povzročitelj nasilja. Občutki krivde so pri osebah, ki so doživele spolno nasilje, zelo intenzivni, saj je v naši družbi še vedno prisotno ogromno stereotipov in predsodkov o nasilju nad ženskami. Ti omogočajo zanikanje, minimaliziranje in opravičevanje nasilja ter prelaganje krivde na žrtve. Pomembno je, da z mladimi spregovorimo o privolitvi, o nujnosti spoštovanja osebnih meja druge osebe in rušimo spolne stereotipe. Pomembno je mlade, fante in dekleta, ozavestiti o tem, da je upoštevanje želja in zadržkov druge osebe, posebej pri spolnosti, temeljno."

Vabimo vas, da si pogledate pesemNipke – Ina:https://www.youtube.com/watch?v=PX80Nx797OA. Videospot je bil objavljen 30. 9. 2018 in ima že več kot 20.000 ogledov na Youtubu.

#INANIEDINA

Več o projektu, ki ga sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti:http://www.drustvo-sos.si/?viewPage=83.

Imate izkušnjo spolnega nasilja ali poznate osebo, ki je doživela spolno nasilje? Tu smo, da vam prisluhnemo. Pokličite na SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja na 080 11 55 (vsak delavnik od 12.00 do 22.00 in vsak dan od 18.00 do 22.00).

Kontakt za medije:

Špela Veselič, Katja Matko, Društvo SOS telefon(01 544 35 13, 01 54435 13).

_______________________________________________________

Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja

P. p. 2726, 1001 Ljubljana

Tel:01 544 35 13, Fax:01 524 19 93

drustvo-sos@drustvo-sos.si

www.drustvo-sos.si

ZA DRUŽBO BREZ NASILJA NAD ŽENSKAMI IN OTROKI - ŽE SKORAJ 30 LET!

Spremljajte nas tudi na

Facebook|Twitter

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!