Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Sloveniji podelitev uradnega naziva Evropska gastronomska regija 2021

Danes, 8. oktobra bo Sloveniji podeljen uradni naziv Evropska gastronomska regija 2021 (European region of gastronomy - ERG). To je priznanje vsem vključenim pri projektu in dodatna priložnost v prizadevanjih, da postane Slovenija globalno prepoznavna kot trajnostno usmerjena in vrhunska gastronomska destinacija za butična 5-zvezdična doživetja. Naziv bo Sloveniji podeljen na slovesnosti, ki bo v okviru Evropskega tedna regij in mest potekala danes v Bruslju.

Podelitev prestižnega naziva: "Evropska gastronomska regija 2021" Sloveniji kot edinstveni vrhunski gastronomski destinaciji

Danes, 8. oktobra bo Sloveniji podeljenuradni naziv Evropska gastronomska regija 2021 (European region of gastronomy - ERG).Toje priznanje vsem vključenim pri projektu indodatna priložnost v prizadevanjih, da postane Slovenija globalno prepoznavna kot trajnostno usmerjena in vrhunska gastronomskadestinacija za butična 5-zvezdična doživetja.Naziv bo Sloveniji podeljen na slovesnosti, ki bo v okviru Evropskega tedna regij in mest potekala danes v Bruslju.

Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 kot enega od desetih vodilnih turističnih produktov, ki lahko veliko pripomorejo k promociji, prepoznavnosti in ugledu države in turizma, opredeljuje gastronomijo. Gastronomija daje možnost razvoja odličnih doživetij z dodano vrednostjo in tako prispeva k razpršitvi turističnih tokov in desezonalizaciji turizma, kar je med osrednjimi cilji prihodnjega razvoja slovenskega turizma. Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, je ob tem povedal:"Podelitev prestižnega naziva Evropska gastronomska regija 2021 Sloveniji je potrditev dobrega razvojnega – promocijskega projekta na področju gastronomije v okviru strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021 in priznanje vsempartnerjem pri projektu, ki s svojimi dejavnostmi, programi in projekti brišejo meje med hrano, kulturo, ustvarjalnostjo in turizmom, podpirajo kulturno in kulinarično inovativnost v lokalnem okolju, presegajo državne meje za sodelovanje med evropskimi regijami, učijo o kulturni in prehranski pestrosti, ozaveščajo o poreklu in varnosti hrane ter o njeni prehranski vrednosti ter podpirajo lokalne predelovalce hrane. Naziv Evropska gastronomska regija 2021 je odlično izhodišče tako za goste kot domačine, ki iščejo zelena, aktivna in zdrava doživetja, ter tudi za partnerje, ki bodo morali ostati inovativni, Sloveniji pa omogoča še večjo mednarodno prepoznavnost gastronomije, tesnejše medsektorsko povezovanje, mreženje, spoznavanje in deljenje dobrih praks tako znotraj regije kot širše." Mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehranoje ob tem izpostavila: "Pobudi smo se pridružili, ker trdno verjamemo, da je skozi gastronomijo mogočepredstaviti bistvo naše države. Kaj jemo, kako proizvajamo in pripravljamo hrano in kako jo cenimo, je del naše kulturne identitete, tradicije in načina življenja. Ponosni smo, da bomo z nazivom Evropske gastronomske regije 2021tonašo najboljšo stran lahko delili z obiskovalci, turisti in sosedi, na lokalni in mednarodni ravni. Slovenska gastronomija se je razvila skozi zgodovino. Slovenske jedi vključujejo lokalne sestavine: od pridelkov s polj in vrtov do nabranih sestavin s travnikov in gozdov, od soli z najsevernejših jadranskih solin do medu, ki ga nabirajo avtohtone čebele, od vina, ki so ga tod pili že v antiki, do zdravih mineralnih voda, okoli katerih so že stoletja nazaj nastajala slovita zdravilišča. Danes smo lahko ponosni, da so mnogi od teh proizvodov z geografsko označbo, ki je zaščitena na ravni EU (vino Teran, Kranjska klobasa, Štajersko prekmursko bučno olje, Prekmurska gibanica, sir Tolminc,...). S projektom Evropska gastronomska regija bomo spodbujati trajnostni razvoj, lokalno samooskrbo ter pomagali pri povezovanju podeželskih in urbanih območij. Leta 2021 pa bo Slovenija tudi predsedovala Svetu EU, kar bo še dodatna priložnost za promocijo slovenske kulinaričnih dobrot in vina." Direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pakje poudarila:"Podelitev naziva Evropske gastronomske regije 2021 Sloveniji je veliko priznanje Sloveniji, slovenskemu turizmu in vsem, ki prispevajo k razvoju in promociji Slovenije kot vrhunske gastronomske destinacije.Slovenija ima mnogo danosti in priložnosti, da postane še boljša in še bolj priljubljena destinacija, postavljena na svetovni zemljevid kulinaričnih popotnikov, zato naziv vidimo kot spodbudo za nadaljevanje razvoja gastronomije.Bogata tradicija, ki jo izjemni kuharski mojstri nadgrajujejo z inovativnimi pristopi v edinstvena gastronomska doživetjater vrhunski kulinaričnidogodki, večajo atraktivnost in konkurenčnost naše dežele.Gastronomija je eden ključnih turističnih produktov, ki joSlovenska turistična organizacija vključuje v trženjsko-promocijske aktivnosti že preko 22 let. Zaradi uspešne kandidature Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021, bo gastronomija novadvoletna trženjska tema 2020–2021, ki bo nasledila temo kulture."

Slavnostna podelitev naziva Sloveniji v Bruslju, 8. oktobra 2018 Danes, 8. oktobra, bo Sloveniji podeljenuradni naziv Evropska gastronomska regija 2021 (ERG 2021)in sicer naslovesnostiv okviru Evropskega tedna regij in mest na stalnem predstavništvu Republike Slovenije v Bruslju. Strokovna komisija ERGje Slovenijo obiskalamed 17. in 20. julijem 2018in bila navdušena nad gastronomsko ponudbo naše dežele. Člani komisije so sesrečali s predstavniki 16 deležnikov, ki so pristopili k projektu, in se podrobno seznani sknjigo kandidatureOkusiti Slovenijo,ki jo je uredilprof. dr. Janez Bogataj.Med obiskom je komisija vsestavi dr. Diane Dodd, Blance Cros, Alfreda van Mamerena in Jacinte Daltonpresojala pestrost slovenske gastronomske ponudbe na področju kulture, trajnostnega turizma, kmetijstva in izobraževanja in se odločila, da Slovenijo priporoči upravnemu odboru IGCAT za nosilko naziva ERG 2021. Strokovna komisija je izpostavila, da program, ki ga je Slovenija predstavila ob svoji kandidaturi, zelo dobro vključuje različna področja, ki jih pokriva Evropska gastronomska regija, da predstavljadolgoročno strategijo Slovenijes ciljem povečanja kakovosti življenja, izobraževanja na področju zdravega in sonaravnega bivanja in trajnostnega razvoja gastronomije. Komisijo so prepričali tudi gastronomski presežki Slovenije ter njena zaveza regionalnih partnerjev k trajnostnemu razvoju in izvedba različnih aktivnosti v zvezi z njim. Pomen naziva Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021 za Slovenijo Naziv ERG 2012 jeizjemnega pomena za slovenski turizem.Toje priznanje vsem, ki so vključeni v omogočanje in izvedbo ponudbe ter promocije gastronomije, da postanemo vedno bolj globalno prepoznavni kot edinstvena, vrhunska gastronomska destinacija za butična 5-zvezdična doživetja. Preko projekta ERG 2021 Se bodo nadaljevala prizadevanja za doseganje boljše kakovosti življenja v naši regiji in izboljšanje zdrave ponudbe v gostinstvu. Projekt namreč poudarja edinstvene kulinarične kulture, izobraževanja za bolj zdravo in sonaravno življenje, spodbujanje inovativnosti v gastronomiji ter tesnejša medsektorska povezovanja na področju prehranske politike, gastronomije, gostinstva, turizma, kmetijstva, zdravja, izobraževanja in trajnostnih načel v ekonomskem, kulturnem, socialnem in okoljskem smislu. Več informacij vam je na voljo vmedijskem središču.

mag. Livija Kovač Kostantinovič Vodja korporativnega PR

Dimičeva ulica 13 SI-1000Ljubljana, Slovenija T:+386 (0)1 589 85 65 E:livija.kovac@slovenia.info W:www.slovenia.info

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!