Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Cankar iz stripa na mariborski lutkovni oder Poklon (mlademu) Cankarju

V režiji Sebastijana Horvata bo jutri na odru Lutkovnega gledališča Maribor uprizorjena predstava Moj lajf, ki je nastala po istoimenskem stripu Boštjana Gorenca - Pižame in Tanje Komadina iz zbirke Cankar v stripu.

Cankar iz stripa na mariborski lutkovni oder

Poklon (mlademu) Cankarju

V režiji Sebastijana Horvata bo jutri na odru Lutkovnega gledališča Maribor uprizorjena predstava Moj lajf, ki je nastala po istoimenskem stripu Boštjana Gorenca - Pižame in Tanje Komadina iz zbirke Cankar v stripu.

Cankarjeva mladost iz stripa na oder

Predstava temelji na stripu Boštjana Gorenca in Tanje Komadina Moj lajf, iz zbirke Cankar v stripu, ki jo je v Cankarjevem letu izdala Založba Škrateljc. Gre za predelavo štirih zgodb iz Cankarjeve povesti Moje življenje. Avtorja stripa sta v sodelovanju z režiserjem Sebastijanom Horvatom besedilo predelala in pripravila za odrsko uprizoritev.

Nastala je lutkovna predstava, v kateri se Ivan Cankar v svojih rosnih letih sooča s tremi avtoritetami, to so šola, mati in cerkev, pri čemer se pri zadnji deloma navezujejo tudi na državo. "Njegovo otroštvo res ni bilo lahko, a predstava Moj lajf nanj pogleda skozi zabavno prizmo, ki ohranja pisateljeva izvirna razmišljanja in jih posuje z začimbami parodije. Tako se na odru prepletata resna snov, ki nam da misliti, in kratkočasen humor, ki pomaga, da si boste zapomnili tudi resne poudarke," pa o predstavi pravi Gorenc.

Mladi Cankar za mlade

Sebastijan Horvat, ki je v preteklosti že režiral nekaj odličnih Cankarjevih del se je tokrat lotil mladega Cankarja, za mlade. Osnovni namen je bil približati Cankarja mladim in jim povedati, da je "Cankar v bistvu kul" in da je govoril o istih problemih, kot jih imamo še danes. Horvat želi mladim pokazati Cankarjevo soočanje z avtoritetami in verjame, da moramo otroke naučiti tudi reči "ne" in ta osnovni Cankarjev duh bo predstava predstavila in približala gledalcem. Avtor glasbe, songov in bogate zvočne podobe predstave je Drago Ivanuša.

Oživljen strip in raznolika lutkovna tehnologjia

Ilustratorka izvornega stripa Tanja Komadina je prevzela vlogo avtorice likovne podobe predstave, pri kateri je dosežen učinek oživljenega lista papirja, saj gre za kombinacijo ploskih lutk in dvodimenzionalnih mask igralcev, ki v nekaj delih prehajajo v video animacijo, avtorice Hane Repše. Mladi Cankar v nekaterih prizorih dobi tretjo dimenzijo, v obliki namizne marionete, preplet različnih lutkovni tehnologij, igre, petja in živega izvajanja zvokov v ozadju pa izvajajo igralci Barbara Jamšek, Miha Bezeljak, Alenka Cilenšek in Marko Ujc.

Poklon Cankarju s predstavo in dvema razstavama

Največjemu literatu se ob obletnici smrti v Lutkovnem gledališču Maribor ne poklanjajo samo s premiero predstave Moj lajf, ampak še z dvema odličnima razstavama.

Na ogled bodo dragocene upodobitve Cankarja kiparja Janeza Boljke, razstavo "Slovenstvo, Ivan Cankar in Janez Boljka" je pripravilo društvo Visart, razstavljena dela je izbral Aleksander Bassin v sodelovanju z umetnikovim sinom akademskim slikarjem Miho Boljkom.

Druga razstava "Cankar v stripu" predstavlja zakulisje nastajanja stripov, v sodelovanju z Založbo Škrateljc.

ŠPELA HREN JUHART

odnosi z javnostmi in trženje

public relations and marketing

T+386 2 228 1971

M+386 (0)51 385 343Epr@lg-mb.si

Vojašniški trg 2A2000 MariborSlovenijahttp://www.lg-mb.si

Foto: LGM

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!