Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Obvestilo za medije

ALEKSANDER ČERVEK TRIO ‒ INTERMEZZO KAR TO NI, TO JE.

ALEKSANDER ČERVEK TRIO ‒ INTERMEZZO

KARTONI,TOJE.

Galerija Loža Koper

Odprtje: četrtek,25. 10. 2018, ob 19.00

Trajanje:25. 10. 2018‒13. 1. 2019

Aleksander Červek trio – Intermezzoje spremenljiva prostorska postavitev, ki jo umetnik preigrava z odmikom od znanih in izjemno zahtevnihlikovnih dosežkov.Intermezzoje čas, kisledi psihično in fizično napornemu snovanju t. i.črnih slik.Je predvsem nuja, da nakopičeno ustvarjalno napetost izprazni do zadnje usedline. Je ustvarjalni nemir in je želja po odkrivanju novih izraznih poti.Analogno s pomenom v glasbi je tudi čas vmesnega stanja, stanja pred in po, vzrok in posledica, česar se Červek povsem zaveda.Kljub na videz lahkotnemu poigravanju z gledalci in s samim seboj ‒ trio kot Sandi, Aleksander in trenutni navdih ‒jeIntermezzocelovita in virtuozno uglašena prostorska postavitev. Je prostor prehoda, kjer sesrečujejo raznoliki ustvarjalni segmenti umetnikas širokim likovnim obzorjem, ki nas vsakič znova izzivain drugačevznemirja.

Projekt je z različnimi avtorskimi postavitvami od leta 2017 krožil od Črnomlja (Cerkev sv. Duha) preko Maribora (razstavišče Kibela /MMC KIBLA) do rodne Murske Sobote(Galerija MurskaSobota) in od tam pristal na drugem koncu Slovenije, ki je umetniku še posebej pri srcu. Tu je večkrat razstavljal, tu je morje, modra ravnina, ki širi obzorje duha in kamor se vselej rad vrača.

Aleksander Červek trio – Intermezzo, kije na svoji poti pustil različne sledi, v Galeriji Loža v Kopru končuje svojo pot. V primerjavi s prejšnjimi postavitvami, na katerih so se med drugim zvrstila najbolj provokativna dela, na primerready madeobjekti kot neodzivni nemi poslušalci,nylon slikeiz ženskih najlonk, ki jih napenja in zareže v senzibilno erotične podobe, ter viseči objekti v obliki falusov, prav tako iz ženskih nogavic, z izrazito močnim erotičnim nabojem, jeIntermezzov Galeriji Loža očiščen lahkotnih vsebin in igre je konec. Ustvarjalni kaos se je polegel in Červek se vrača k vedno bolj napornemu in zahtevnemu slikanju. Prevladujejo črno-beli odtenki, na razstavi je barve le za okus v cikluSlika nima naslovaiz leta 2016,ki v kompoziciji in koloritu spominja na povečave barvnih oljnih pastelov. Namalih platnih kvadratnih oblik,ki so nastajala od poletja pa vse do razstave, je z večplastnim prikrivanjem in odkrivanjem črno-belih tonov kompozicija izčiščena. Rahlo prosojni nanosi akrilnihbarv dajejo prepoznavnim in abstraktnim motivom posebno globino in volumen. Červek s predahi potuje od slike do slike, postopek plastenja, nadslikave in podslikave, je dolgotrajen in veliko zahtevnejši od hitre risarske poteze. Podobno so grajena tudi manjša dela na papirju, kjer barvno plastenje pogosto preide v kolaž. Oblike ostajajo mehke in skladne z izstopajočo elipso, ki se pojavi že na kolažih iz leta 1998. Vse te manjše likovne zapise na razstavi povezuje skupen naslovIntermezzo, "medigra v medigri".

Osrednji del postavitve so slike večjih formatov iz ciklaKartoni,toje. Na slikarski podlagi iz nežnega vzorca izstopajo črne zaobljene forme s slutnjo predmeta. Povsem drugačein globlje dojamemo sliko od blizu. Opazne teksture temnih barvnih nanosov mehčajo monokromno površino in ustvarjajo občutek plastične dimenzije. Likovna zgodba se zliva z estetsko strukturo besed, ki zapolnjujejo svetlo slikovno polje. Dekorativnost pisave se v trenutku razblini, ko se soočimo z njeno vsebino. Ponavljajoči se ročni zapisi nam v spomin prikličejo mantro neskončnih črnih brazd. Z nezavednim in spontanim zapisovanjem utrinkov,kaj ta slika ni, avtor popolnoma zmede našo prvotno percepcijo. Potegne nas v razmišljanje, ki presega čutno zaznavo, medtem ko se sam preizprašuje o statusu svojih slik in smislu lastne ustvarjalnosti.

Sandi Červek(MurskaSobota, 1960) je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in leta 1985 diplomiral pri prof. Gustavu Gnamušu. Ukvarja se s slikarstvom, risbo, grafiko, ilustracijo in oblikovanjem. Od leta 1982 je imel preko 60 samostojnih in sodeloval na še več skupinskih razstavah doma in v tujini. Njegova dela hranijo v vseh pomembnih javnih in zasebnih zbirkah v Sloveniji in tujini. Živi in ustvarja v Murski Soboti.

INFO: Tatjana Sirk,galerija.meduza@obalne-galerije.si, T05 6274 837, 031 610076

Foto: Jaka Jeraša

Foto: OGP

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!