Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

1968 – Leto, ki je zaznamovalo film in pretreslo svet: kinotečni program od 22. do 28. oktobra

v ponedeljek, 22. oktobra, ob 18. uri v Kinoteki gostimo čezmejni filmski festival Poklon viziji, ki ga organizira goriški Kinoatelje, in letošnjega dobitnika nagrade Darko Bratina, švicarsko-kanadskega filmskega ustvarjalca Petra Mettlerja.

Spoštovani, vponedeljek, 22. oktobra, ob 18. uriv Kinoteki gostimo čezmejni filmski festivalPoklon viziji, ki ga organizira goriškiKinoatelje, in letošnjega dobitnikanagrade Darko Bratina, švicarsko-kanadskega filmskega ustvarjalcaPetra Mettlerja. Mettler je ena osrednjih figur torontskega novega vala, med katere štejemo tudi imena, kot so Atom Egoyan, Patricia Rozema in Bruce McDonald, njegovi filmi pa veljajo za skoraj popolno ravnovesje med naravo, znanostjo, tehnologijo in človekom. V Kinoteki si bomo ogledali Mettlerjev filmScissere(1982), prelomno stvaritev kanadske kinematografije zgodnjih osemdesetih let. Projekciji bo sledil pogovor z avtorjem.

Jesenska filmska šola 2018 Kot vsako leto je tudi tokrat konec oktobra v Kinoteki rezerviran za tradicionalni vrhunec filmsko-teoretskega dogajanja –Jesensko filmsko šolo. Mednarodni simpozij filmske teorije in kritikePodoba-upor: militantni dokumentarec na bojiščih maja "68, na katerem bodo nastopili tako domači kot tudi tuji strokovnjaki, je tokrat posvečen filmskemu dogajanju v letu, katerega petdesetletnico slavimo. Simpozij bo pospremila retrospektiva z naslovom1968 – Leto, ki je zaznamovalo film in pretreslo svet, ki prinaša nekaj izjemnih primerov dokumentarne ustvarjalnosti iz ključnih žarišč uporov in nemirov revolucionarnih šestdesetih let.

Svetovni dan avdiovizualne dediščine: Marcel Odenbach: Video-zgodovina, spomini in naključja Fizični in spletni arhiv video- in novo-medijske umetnostiPostaja DIVAvsako leto v sodelovanju s Slovensko kinoteko obeležiSvetovni dan avdiovizualne dediščine – 27. oktober, s čimer opozarja na pomen arhivov in avdiovizualnega gradiva, ki so pomemben del kulturne dediščine. Pri praznovanju se nam vsoboto, 27. oktobra, ob 19. uripridružuje kurator Slavko Kačunko, ki bo predstavil 70-minutni program video-del Marcela Odenbacha, enega ključnih avtorjev video-umetnosti, čigar dela hranijo v vseh pomembnih zbirkah in arhivih po svetu.

Med brodolomom ne moreš plavati, Marcel Odenbach,2011

Mednarodni dan animiranega filma Vnedeljo, 28. oktobra, boste na svoj račun prišli ljubitelji animiranega filma. Društvo slovenskega animiranega filmav sodelovanju s Kinoteko pripravlja celodnevno praznovanjeMednarodnega dneva animiranega filma. Udeležite se lahko zanimivih delavnic in večernih projekcij izbranih animiranih filmov. Podrobnejši program je na voljo na sledečipovezavi.

Kinoteka na obisku dnevov filma za otroke, družine in mlade v Kopru Mestno jedro Kopra bo med24. in 29. oktobromrazigraloFilmsko rajanje– dnevi filma za otroke, družine in mlade, ki nas bo zapeljalo v čudoviti svet filma: družili se bomo ob projekcijah in delavnicah ter spoznavali, kaj vse je film, kakšna je njegova zgodovina, kako filmi nastanejo in kako lahko vzpodbudijo razmišljanje in domišljijo. Vsoboto, 27. oktobra, ob 18. urise Filmskemu rajanju pridružuje tudi Kinoteka: vso družino vabimo na projekcijo vrtoglave filmske klasikeCirkus(Charles Chaplin, 1928), ko bo zabrnel 35-milimetrski filmski projektor in bosta na platnu v vsem blišču zasijala zgodovina filma in nerodni, zabavni potepuh, ki ga v tej mojstrovini odigra velikan filma in komedije Charles Chaplin.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

Foto: Slovenska kinoteka

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!