Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Sporočilo za javnost

Video igri Granny in Fortnite

Sporočilo za javnost

Video igri Granny in Fortnite

Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede so zaznali, da sta med otroki in najstniki zelo priljubljeni dve video igri, ki ju igrajo na mobilnih telefonih in tudi na računalnikih: Granny in Fortnite. Na Safe.si se je obrnilo več zaskrbljenih staršev in učiteljev, ki so iskali informacije o tveganjih pri igranju teh dveh iger. Igri predstavljata določena tveganja, ki bi jih starši morali poznati.

Video igra Granny

Granny je video igra na mobilnih telefonih, ki sodi med grozljivke. Cilj igre je, pobegniti iz hiše, kjer igralčev lik zadržuje slepa starka z zelo dobrim sluhom. Za pobeg mora igralec najti vse potrebne ključe za odklepanje vhodnih vrat, pri tem pa ga starka (granny – babica) ne sme ujeti.

Zelo pomemben del igre so glasba in različni zvoki, kot je škripanje poda, neprijetno govorjenje in različni nenaravni zvoki, ki skupaj s temačno podobo vzbujajo napetost in občutek grozljivosti. Igra spodbuja uporabo slušalk, ki takšno vzdušje še okrepijo. Igra lahko igralca močno prestraši.

Igra Granny ima oznako PEGI12, kar pomeni, da ni priporočljiva za mlajše od 12 let. Poleg mračnega, grozljivega in napetega vzdušja je v igri prisotno nasilje – ubijanje s kijem – in namigi na ljudožerstvo.

Igra lahko pri otrocih povzroča občutke tesnobe in strahu, kar se lahko odraža na različne načine: nespečnost, strah pred biti sam, pojav nočnih mor ipd.

V primeru, da se otrok sreča z video igro Granny, se je z njim smiselno pogovoriti o igri in o drugih vidikih grozljivk, pa naj gre za video igre ali pa za filme.

Video igra Fortnite

Fortnite je video igra preživetja, v kateri se do 100 igralcev bori med seboj, zadnji, ki ostane, pa je zmagovalec. Na voljo je več različic s podobnimi imeni. Igrati jo je mogoče na računalnikih, igralnih konzolah in na mobilnih telefonih. Uporabniki lahko igrajo v skupinah in klepetajo med seboj, zaradi česar je močno priljubljen med otroki in najstniki. Igra omogoča popolno anonimnost, če igralec to želi, zato je treba biti pozoren tudi na tveganja, ki jih s tem prinaša.

Igra sicer ima določene pozitivne vidike, kot je npr. igranje v skupini, a vsebuje tudi prizore nasilja, ki pa so blagega značaja. Igralci uporabljajo pištole, meče in granate za boj, prav tako lahko tudi porazijo nasprotnike z uporabo različnih pasti (npr. strupen plin), sliši se streljanje, eksplozije in zvoki, ki izražajo bolečino oziroma poškodbo lika. Zaradi nasilja ni primerna za mlajše od 12 let. Ker ob ustvarjanju računa ni zahtevane minimalne starosti, jo lahko igra kdorkoli.

Igra je zasnovana tako, da igralca močno pritegne (izrazite barve, zvoki, izredno hiter potek igranja), zato nekateri težko prenehajo z igranjem. Pomembno je, da omejimo čas igranja in s tem zmanjšamo tveganje za prekomerno rabo in morebitno kasnejšo zasvojenost z video igrami.

Igra omogoča nakupe, zato obstaja tveganje za čezmerno zapravljanje denarja, saj igra spodbuja k nakupu različnih predmetov v igri. Poleg igranja omogoča tudi klepet, dodajanje prijateljev oziroma drugih oseb, ter povezavo s Facebook ali Google računom. Zato je pomembno, da pri igranju upoštevamo spletni bonton in pravila varnega klepetanja, da zmanjšamo izpostavljenost otrok morebitnemu spletnemu nadlegovanju in neprimernemu ali žaljivemu govoru.

Več informacij o video igri Granny: https://safe.si/igranje-iger-in-virtualni-svetovi/granny

Več informacij o video igri Fortnite: https://safe.si/igranje-iger-in-virtualni-svetovi/fortnite

Marko Puschner, Safe.si, Fakulteta za družbene vede

Dodatne informacije: marko.puschner@fdv.uni-lj.si ali po telefonu 01 5805 360.

***

O nas:

Projekt Center za varnejši internetizvajajo Univerza v Ljubljani Fakulteta za družbene vede, Javni zavod ARNES, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Zavod MISSS (Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije), financirata pa ga Agencija INEA pri Evropski komisiji prek Instrumenta za povezovanje Evrope in Ministrstvo za javno upravo.

Center za varnejši internet ponuja tri glavne storitve:

Točko osveščanja o varni rabi interneta in novih tehnologij Safe.si z osrednjim portalom www.safe.si, ki že od leta 2005 deluje kot nacionalna točka osveščanja otrok in najstnikov o varni rabi interneta in mobilnih naprav. Naše aktivnosti so namenjene štirim ciljnim skupinam: otrokom, mladostnikom, staršem in strokovnim delavcem (učiteljem, socialnim, mladinskim delavcem ...). Svetovalna linija za težave na spletu Tom telefon 116 111, na kateri med 12. in 20. uro vsak dan svetovalci odgovarjajo na vprašanja, dileme in rešujejo vaše zagate povezane z uporabo interneta, na http://www.e-tom.si/ je na voljo tudi svetovanje prek TOM spletne klepetalnice. Storitev je na voljo za otroke, mlade in njihove starše. Anonimna spletna prijava nezakonitih spletnih vsebin Spletno oko– posnetkov spolne zlorabe otrok in sovražnega govora. Če na spletu naletite na tovrstne vsebine, jih lahko anonimno prijavite na www.spletno-oko.si.

Marko Puschner

Samostojni strokovni delavec / Senior administrative officer

Točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI

Center za varnejši internet / Safer Internet Centre Slovenia

Center za družboslovno informatiko / Centre for Social Informatics

Fakultetaza družbene vede/Facultyof Social Sciences

Univerzav Ljubljani /Universityof Ljubljana

Kardeljeva ploščad 5, SI-1000 Ljubljana, Slovenia

www.fdv.uni-lj.si

+386 1 58 05 360

Pomislite na okolje, preden natisnetetosporočilo. / Consider the environment before printing this email.

Pravno obvestilo/Legalnotice

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!