Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Concerto Köln

Giuliano Carmignola, violina; Majumi Hirasaki, violina in vodja

Concerto Köln

Giuliano Carmignola,violina; Majumi Hirasaki,violina in vodja

Koncert Orkestrskega cikla • Dvoran Union

ponedeljek, 29. oktober,19.30- za IZVEN in abonente

Spored:Evaristo Felice Dall’Abaco, Charles Avison, Johann Sebastian Bach, Benedetto Marcello

Bach. Bog. Bach.

"Jaz zgolj igram note kot so zapisane, bog pa je tisti ki naredi glasbo,"je le ena od izjav Johanna Sebastiana Bacha, v katerih zasluge za svoje stvaritve skromno pripiše "višji sili". Le kaj bi ta ponižni in v svojem času povsem nerazumljeni, celo spregledani skladatelj porekel danes, ko je božanski status že stoletja pripisan – njemu!

Beethoven ga je oklical za"nesmrtnega boga harmonije", Debussy pa izjavil, da bi morali vsi glasbeniki moliti k njemu. Robert Schumann je zapisal, da glasba Bachu dolguje toliko kot vera svojemu ustanovitelju, Rossini ga je označil za "božji čudež", mimo boga pa ni mogel niti Mahler, ki pravi, da je v Bachovi glasbi"vse združeno tako, kot je ves svet združen v Bogu."Rimski Korsakov je priznal, da"vsa sodobna glasba vse dolguje Bachu", Verdi pa zavidal Nemcem, ker so"rasli v naročju Bacha.""Študirajte Bacha. Pri njem boste našli vse,"je nasvet Brahmsa, da se od njega da marsikaj naučiti pa je priznal celo Mozart. Da je Bach"začetek in konec glasbe"je izjavil Max Reger, Charles Gounod pa da je Bach"povedal vse, kar je treba povedati."

K vsemu temu mi, navadni smrtniki, nimamo kaj dodati. Le vabilo na prvi abonmajski koncert Orkestrskega cikla, ko bomo Bachovi glasbi prisluhnili v izvedbi enega najbolj priznanih orkestrov za staro glasbo na svetu,Concerto Köln.

PS: Če še niste prepričani, da se nam morate pridružiti, vam morda pomaga ta misel filozofa Emila M. Ciorana:"Bachova glaba je edini argument, ki dokazuje, da nastanka vesolja ne moremo opredeliti kot popoln neuspeh."

Cena vstopnic:25,00 €; 23,00 € - upokojenci; 21,00 € - invalidi; 17,00 € - mladina

Foto: ND

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!