Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Dunajsko jesensko listje za kompost, ogrevanje in zimsko spanje

Na Dunaju vsako leto poberejo 100.000 bioloških odpadkov, ki jih predelajo v kompost najvišje kakovosti, v električno energijo ali ogrevanje za gospodinjstva.

Dunajsko jesensko listje za kompost, ogrevanje in zimsko spanje

Na Dunaju vsako leto poberejo 100.000 bioloških odpadkov, ki jih predelajo v kompost najvišje kakovosti, v električno energijo ali ogrevanje za gospodinjstva.

Jesen je obarvala dunajske parke, vrtove in dvorišča. Glede nato, da več kot polovico Dunaja predstavljajo zelene površine in več sto tisoč dreves,topomeni kar veliko odpadlega listja. Z njegovim zbiranjem se te dni ne ukvarjajo zgolj zaposleni v dunajskih komunalnih službah, temveč tudi hobi vrtnarji. Da bi se izognili preveč napolnjenim smetnjakom za biološke odpadke, Magistratski oddelek za ravnanje z odpadki, čiščenje javnih površin in vozni park MA 48 svojim meščanom zagotavlja biorazgradljive vrečeza nagrabljeno listje. Stolitrske vrečelahko hobi vrtnarji za en evro kupijo na 16 dunajskih smetiščih. Ko jih napolnijo, vrečevrnejo na smetišče ali pa jih za odvoz odložijo ob svoj smetnjak za biološke odpadke. Vreča je narejena iz obnovljivih surovin in zato neškodljiva za okolje. Napolnjene vrečesmetarji odpeljejo v dunajsko mestno kompostarno Lobau. Po osmih do desetih tednih iz odpadkov pridobijo kompost najvišje kakovosti. Iz 100.000 ton bioloških odpadkov na leto pridobijo do 50.000 ton komposta, ki je primeren tudi za biološko kmetovanje. Meščani lahko že več let ta kompost prevzamejo na deponijah. Do pol kubičnega metra je kompost brezplačen, sicer pa ga lahko meščani kupijo za simbolično ceno tri evre za 18-litrsko inpetevrov za 40-litrsko vrečo.

Večino listja zaposleni v dunajskih mestnih parkih odpeljejo v kompostarno, nekaj pa ga pustijo na tleh za naravni kompost in za prezimitev živali, še posebej ježev. Tudi hobi vrtnarjem svetujejo naj nekaj listja na svojih vrtovih pustijo in malim koristnežem omogočijo udoben zimski spanec.

Nekoliko drugačeje z listjem, ki se znajde na voziščih in je onesnaženo zaradi emisij.Tolistje pristane v sežigalnicah ter kot del dunajskega zaprtega krožnega gospodarstva ustvarja električno energijo in toploto za dunajska gospodinjstva.

Foto 1: Zaposleni pri MA 48 grabijo jesensko listje © Felicitas Matern

Foto 2: Smetnjak za biološke odpadke in vreča za listje © MA 48

Ana Mravlje

Predstavnica za medije

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

T+386 1 320 77 77

M+386 41 275 210

Emravlje@eurocommpr.si

Wwww.eurocommpr.si

Spremljajte nas naFacebookinTwitterstrani.

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!