Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Vabilo. Simpozij STOLETJE HLAPCEV (četrtek, 8. 11. ob 9.30 v SLOGI)

Vljudno Vas vabimo na simpozij STOLETJE HLAPCEV

Vljudno Vas vabimo na simpozij STOLETJE HLAPCEV, ki ga organiziramo Slovenski gledališki inštitut(SLOGI) in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo(UL AGRFT) v četrtek, 8. novembra 2018 ob 9.30 v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).

Nemalo znamenitih replik iz danes kanonizirane drame Ivana Cankarja je že ob nastanku sprožilo burne odzive, kar je vplivalo na samo uprizarjanje dela. Pravzaprav je Cankar zaplete napovedal že ob zasnoviHlapcev. Svojemu založniku je septembra 1909 pisal: "Drama bo napravila večji kraval nego Za narodov blagor". Naredil sem veren portret naših sedanjih nadvse umazanih političnih razmer. Če pride na oder, bodo tulili; in priti mora!" Vladna cenzura je, kot zapiše drugje, "osumila celih – 62 mest", "odstavkov, ki so bajè nevarni za javni mir in red", in tako preprečila načrtovano uprizoritev v Ljubljani. Ob izidu drame konec januarja 1910 se je še zaostrilo: eno izmed neugodnih kritiških mnenj je spodbudilo klerikalno učiteljstvo k objavi protesta z javnim pozivom deželni vladi, "naj zabrani, da se omenjeno grdenje učiteljstva ne bo smelo javno uprizarjati". Vrstili so se polemični odzivi in usodaHlapcevje bila odločena: še dolgo niso ugledali luči odra. Uprizoritve Cankar za časa življenja ni doživel in tudi ljubljansko gledališče, katerega svež začetek je zaznamovala preselitev delovanja iz stavbe današnje Opere v današnjo Dramo, se v prvi povojni sezoni ni odločilo zanjo.Hlapciso odrski krst naposled dočakali v obnovljenem Slovenskem gledališču v Trstu 31. maja 1919, v režiji Milana Skrbinška.

Prizor iz prve ljubljanske uprizoritve Cankarjevih Hlapcev, Kraljevsko slovensko gledališče Ljubljana, premiera:11. 12. 1919, režiser: Osip Šest. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej. ***

Gre samo zato, da odkrijemo vHlapcihtisto, kar naš čas v njih lahko odkrije – in kar pretekli čas šenimogel odkriti – in kar prihodnji časne bo večmogel odkriti. Ker bo pač spet odkrival nekaj novega, za svoj čas! Mile Korun, 1967

V Cankarjevem letu, ko obeležujemo stoletnico dramatikove smrti, bomo na priložnostnem simpoziju pregledali skorajšnje stoletje uprizarjanja slovenskega kanonskega besedila; obdobje, v katerem se je v slovenskih profesionalnih gledališčih zvrstilo preko 30 uprizoritevHlapcev. Na njihovo uprizarjanje želimo pogledati z različnih vidikov (interpretativnih, širše in ožje gledaliških, družbeno kontekstualnih idr.) ter v sledenju posameznim pristopom, bolj ali manj korenitim avtorskim obdelavam igre pa tudi fenomenu vnovičnih režijskih branj istega besedila podati sliko stoletnega gledališkega uresničevanjaHlapcev, ki je v svojih mejnikih zaznamovalo tudi razvojno pot slovenskega gledališča. Sodelovali bodo:Rok Andres,Blaž Lukan,Ana Kocjančič,Nina Žavbi Milojević,Tomaž Toporišič,Igor Žunkovič,Aldo Milohnić,Janez Pipan,Sebastijan Horvat,Benjamin Zajc,Eva Kučera Šmon Vodji simpozija:Ana Perne(SLOGI) inBlaž Lukan(UL AGRFT) Vstop prost! Lepo vabljeni!

Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, 1000 Ljubljana,

T:(01) 241 58 00,E:slogi@slogi.si,www.slogi.s

Foto: Slogi

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!