Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

IZJAVA ZA JAVNOST

MINISTER ZA KULTURO GOSPOD DEJAN PREŠIČEK OBISKAL MARIBORSKO KNJIŽNICO

IZJAVA ZA JAVNOST

MINISTER ZA KULTURO GOSPOD DEJAN PREŠIČEK OBISKAL MARIBORSKO KNJIŽNICO

Na povabilo Alenke ISKRA, kandidatke Socialnih demokratov za županjo Maribora, ki postavlja projekt Mariborske knjižnice na sam vrh točk svojega programa, je minister obiskal in si ogledal stanje v tej mariborski ustanovi.

Maribor, 28. oktober 2018

Minister za kulturo Dejan Prešiček na povabilo Alenke Iskre in Socialnih demokratov obiskal dne 27.10.2018 Maribor in se ob 16. uri srečal z vodstvom Mariborske knjižnice ter se seznanil z akutno težavo te institucije (ustanove).

Projekt prostorske prenove centralne enote Mariborske knjižnice je, po izgubljenem desetletju časa in mnogih priložnosti, primerno označiti kot zelo slabo prakso upravljanja investicij v kulturno infrastrukturo. Socialni demokrati smo se v tem času vedno zavzemali za dobro rešitev in to čim prej. Žal socialni demokrati, ki smo v sedanjem mandatu v mestnem svetu v opoziciji, nismo bili dovolj slišani, še manj upoštevani.

Minister Prešiček nas je z razočaranjem obvestil o zanj nerazumnem obnašanju sedanje mestne oblasti, saj niso prišli z aktualnim in pomembnim projektom do z Ministrstva za kulturo oziroma do sedanjega ministra. Naloga MOM je namreč, da poda pobudo in predstavi projekt za rešitev problema Mariborske knjižnice. Prav tako je zavrnil govorice in trditve, da je rešitev problemov, s katerimi se sooča Mariborska knjižnica, že dogovorjena, kot naj bi to zatrjevali nekateri kandidati za župana MOM na prihajajočih lokalnih volitvah. Minister je večkrat pojasnil, da so Alenka Iskra in Socialni Demokrati prvi, kateri so ministra na temo rešitve Mariborske knjižnice povabili v mesto.

Socialni demokrati in Alenka Iskra smo si za prihajajoče obdobje zadali kot prioriteto rešitev nastalega problema s prostori centralne enote Mariborske knjižnice. K reševanju problema bomo pristopili dvotirno, saj celovite hitre rešitve ni mogoče zagotoviti. Na eni strani bomo izvedli krizni management in s tem zagotovili hitro in učinkovito upravljanje nastale situacije. Zaposleni in uporabniki knjižnice rabijo rešitev danes in ne čez leta.

Na drugi strani pa bomo preučili projekte ter s stroko dorekli za Maribor in Mariborčane najboljšo rešitev. Potrebno je ponovno poudariti, da rešitev problema ne spada med pristojnosti ministrstva, temveč lokalne skupnosti. Minister je dodal, da bo vsekakor podprl MOM in se maksimalno angažiral za izvedbo ob podpori države, a šele ko MOM predloži ustrezno rešitev, podprto z izbiro primerne lokacije in izdelano projektno dokumentacijo.

Po ministrovih prvih ocenah se lahko realizacija projekta s podporo državnih in EU sredstev prične komaj 2020, kar je vsekakor pozno. Seveda pa je moč projekt izvesti tudi le s sredstvi lokalne skupnosti. Temu Socialni demokrati nismo naklonjeni, saj bi to pomenilo prekomerno zadolževanje že tako vedno bolj zadolžene Mestne občine Maribor.

Alenka Iskra in Socialni demokrati Maribor

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!