Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

balKam: kinotečni program od 30. oktobra do 4. novembra

torkov Večer Slovenskega filmskega arhiva bo posvečen plesalki in koreografinji Kseniji Hribar (1938–1999).

Spoštovani, torkovVečer Slovenskega filmskega arhivabo posvečen plesalki in koreografinji Kseniji Hribar (1938–1999). Ob 18. uri si bomo ogledali filmsko klasikoNočni izlet(Mirko Grobler, 1961), slovenski prispevek k mladostniški neukrotljivosti na velikem platnu in zadnji film Mirka Groblerja, ki prinaša prvi nastop plesalke in koreografinje Ksenije Hribar na filmu. Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.

Podelitev priznanja revije za film in televizijo Ekran Priznanjerevije za film in televizijo Ekranbo za prispevke, v katerih subtilno estetsko analizo vselej prepleta z izjemnim občutkom za družbeno kritičnost, letos prejel prepoznaven, prepričljiv in nadvse dobrodošel glas mlajše generacije slovenskih filmskih kritikov in kritičark:Tina Poglajen. Podelitvi priznanja, ki ga podeljujesvet revije Ekran, bo v dvorani Silvana Furlana sledil kratek pogovor z nagrajenko in projekcija filma po izboru dobitnice letošnjega priznanja. Ogledali si bomo film španskega režiserja Pedra Almodóvarja, tragikomedijo zmešnjavŽenske na robu živčnega zloma(1988). Vstop na dogodek, ki se bo zgodil vtorek, 30. oktobra, ob 20. uri, je brezplačen.

balKam Združenje filmskih snemalcev Slovenijeod2.do5. novembravSlovenski kinotekiorganizira pregled najzanimivejših in najuspešnejših filmov zadnjih dveh let v povezavi s snemanjem in filmsko fotografijo s področja bivše Jugoslavije. Filme so izbrala nacionalna združenja direktorjev fotografije: ASBH (Bosna in Hercegovina), SAS (Srbija), MSC (Makedonija), HFS (Hrvaška) in ZFS (Slovenija). Vsako nacionalno združenje je predlagalo po en celovečerni igrani, dokumentarni in kratki film. Pregleda se bodo udeležili člani naštetih združenj in avtorji filmov, s katerimi se bomo po projekcijah pogovarjali o njihovem ustvarjanju in delu. Poleg projekcij igranih in dokumentarnih del bo potekala tudi okrogla miza o delovnih pogojih direktorjev fotografije na področju Balkana; predstavitev knjigeVonj po filmskem traku, o kateri bo spregovoril avtor sam – bosanski direktor fotografije Mustafa Mustafić, ki je v knjigi popisal poklic direktorja fotografije in svojo življenjsko pot; zavod za uveljavljanje pravic AIPA pa je pripravil predavanje o avtorskih pravicah na območju držav bivše Jugoslavije.

Saraj"vo,Mustafa Mustafić, Bosna in Hercegovina, 2017

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

Foto: Slovenska kinoteka

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!